Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokauppiaat janoavat veropäätöstä

Kotimaa
 
Sanni Mattila
Yrittäjä: Käytettyjen autojen kauppa ei kärsi verouudistuksen odottelusta
Yrittäjä: Käytettyjen autojen kauppa ei kärsi verouudistuksen odottelusta
Herttoniemen autokeskuksen Matti Lammassaari arvioi, että kausivaihtelut vaikuttavat autojen hintaan enemmän kuin autoveron alentaminen. Joulun alla autot myydään muutaman prosentin alennuksella, kesällä hinnat ovat korkeammat. Toimittaja: Sanni Mattila, kuvaus: Juhani Niiranen, leikkaus: Jani Viskari.

Autoala odottaa kuumeisesti päätöstä siitä, miten hallituskaudelle luvattu 200 miljoonan euron veronalennus toteutetaan.

Ostajat ovat Autoalan keskusliiton mukaan jääneet odottamaan veropäätöstä, mikä on hyydyttänyt kauppaa.

Mitenkään pysähdyksissä kauppa ei ole. Henkilöautoja ensirekisteröitiin tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä noin 48 000, mikä on neljä prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen vähennys on tosin ollut suurempi.

"Paljon kuluttajat kyselevät, mitä autoverossa tapahtuu ja milloin", sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Uuden auton hinta oli viime vuonna keskimäärin 32 000 euroa. Neljälle vuodelle porrastettuna alennus tarkoittaisi noin 400 euron alennusta vuodessa, kerralla toteutettu kevennys taas keskimäärin 1 600 euroa kerralla.

"Kerta-alennus voisi jo oikeasti vaikuttaakin kuluttajiin. Mutta parasta olisi nyt tietää nopeasti, mitä tapahtuu", Rissa sanoo.

Hallitusohjelmassa mainitaan myös, että vähäpäästöisiä autoja suositaan veroalessa.

Autokauppa työllistää Autoalan keskusliiton mukaan suoraan noin 30 000 ihmistä, ja katsastus- ja tukipalvelut mukaan lukien 45 000.

Kaupassa pyörii vuosittain arviolta yli kymmenen miljardin liikevaihto.

Juhani Niiranen HS
Matti Lammassaari on ollut autoalalla vuodesta 1984. "Ei ole ollut yhtäkään vuotta, etteikö autoverosta olisi ollut jotain puhetta."
Matti Lammassaari on ollut autoalalla vuodesta 1984. "Ei ole ollut yhtäkään vuotta, etteikö autoverosta olisi ollut jotain puhetta."

Herttoniemen autokeskuksen yrittäjä Matti Lammassaari myy vuosittain noin 400–500 käytettyä autoa. Autoveron alentamisen kaavailuista huolimatta liikkeen myynti on edellisvuoteen verrattuna kasvanut viisi prosenttia.

Veronalennuksen odottaminen ei siis ole hyydyttänyt käytettyjen autojen myyntiä, mutta asiakkaat ovat olleet tietoisia tulevasta muutoksesta.

"Liikkeemme autojen hintaluokka on noin 10 000–14 000 euroa. Autoveron alennus ei ole tässä luokassa aiheuttanut kovin suurta keskustelua", Lammassaari kertoo.

Yrittäjän arvion mukaan noin 20 000 euroa maksavan auton hinta tippuisi noin 800 euroa.

"Silloin ei ole paljon merkitystä, onko veromuutoksia tulossa vai ei. Jos asiakas sen sijaan on tekemässä kalliimpaa hankintaa, kuten ostamassa yli 25 000 euron hintaisen auton, mietitään veronalennuksen vaikutusta enemmän."

"Kalliimmat autot menevät nyt hitaammin kaupaksi kuin aikaisemmin", Lammassaari sanoo.

Autokauppiaan mielestä autovero pitäisi tiputtaa kertaheitolla pois. "Kumman etua ajatellaan, kansalaisten vai yritysten? Autoveron poistaminen aiheuttaisi hetkellisesti suuria tappioita yrityksille, mutta elämme maassa jossa säänvaihtelut ovat suuret ja tiet huonokuntoiset. Täällä jos jossakin pitäisi olla hyväkuntoisia autoja. Ajattelen kansalaisten etua."

Yritysostoilla yhdeksi alan isoimmista toimijoista kasvanut Länsiauto kaipaa autoverotuksesta pikaista päätöstä.

"Ei kauppa pysähtynyt ole, mutta uusien autojen tilausmäärät ovat kyllä laskeneet", sanoo toimitusjohtaja Tommi Köninki.

Juhani Niiranen HS
LänsiAuto yrittää houkutella asiakkaita autokauppaan erilaisilla kampanjoilla.
LänsiAuto yrittää houkutella asiakkaita autokauppaan erilaisilla kampanjoilla.

"Toivon, että tilanne ratkeaisi jo lähiviikkoina. En osaa sanoa, miten realistista se on. Valtiolla on tietysti paljon muitakin päätöksiä tehtävänä. Mutta tämä epätietoisuuden lietsominen on vahingollista alalle."

Köninki toivoo, että valtio antaisi alennuksen kerralla eikä portaittain. Hänen mukaansa usean vuoden porrastus olisi vastoin kansantalouden oppeja: jos kuluttaja tietää, että tuotteen hinta on laskemassa, hän lykkää helposti ostopäätöstään.

Alennuksen vaikutusta on Köningin mukaan joka tapauksessa liioiteltu.

"Autoveron osuus uuden auton hinnasta on vuosien varrella pudonnut olennaisesti. Mahdollisen alennuksen vaikutus on todennäköisesti vähäisempi kuin annetaan ymmärtää", Köninki sanoo.

Asiakkaiden houkuttelemiseksi LänsiAuto on aloittanut kesäkuun mittaisen kampanjan. Yritys lupaa kompensoida nyt tietynmerkkisen uuden auton ostavalle asiakkaalle ensi tammikuun loppuun mennessä voimaan astuvat veronalennukset jälkikäteen.

"Tämä on nyt yksi keino. Samalla halutaan antaa päättäjille viesti siitä, että asia ratkaistaisiin nopeasti."

Delta Auton Herttoniemen myymälässä tiedetään, että moni jättää uuden auton ostopäätöksen nyt vain harkinta-asteelle. Myyntivastaava Otto Nyströmin mukaan ilmiö on ollut näkyvillä jo ennen eduskuntavaaleja.

Autoveron alentamisen odotus on luonut epäselvän tilanteen, joka ärsyttää kauppiaita.

"Ei ole mitään konkreettista. On vain puheita ja sanoja, mutta ei summia tai muita tietoja. Tällainen pysäyttää alan hetkeksi, kun ihmiset miettivät mitä tehdä", Nyström sanoo.

Nyströmin mukaan autonostokäyttäytyminen on ylipäätään muuttunut.

Autoja syynätään netissä, eikä kaupoissa kierteleviä miesporukoita enää näy. "Kun asiakas päättää lopulta tulla autoliikkeeseen, hän on useimmiten ostava asiakas", Nyström sanoo.

Juhani Niiranen HS
Valtteri Nevalainen ja Jenniina Kirjavainen aikovat ostaa uuden auton, vaikka autoveroa ei ole vielä alennettu. Ennen kauppoja on testattava, että lastenvaunut mahtuvat autoehdokkaan takakonttiin.
Valtteri Nevalainen ja Jenniina Kirjavainen aikovat ostaa uuden auton, vaikka autoveroa ei ole vielä alennettu. Ennen kauppoja on testattava, että lastenvaunut mahtuvat autoehdokkaan takakonttiin.

Torstaisena iltapäivänä uuden auton hankkimista Delta Autosta pohtivat myös Valtteri Nevalainen ja Jenniina Kirjavainen. Kaksilapsisen perheen käytössä on ollut Kirjavaisen äidin auto, mutta nyt on aika hankkia oma menopeli.

Pariskunta ei aio jäädä odottelemaan autoveron alenemista.

"Ei autovero välttämättä ole niin suuri menoerä, että sitä pitäisi ajatella", Nevalainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat