Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalevan lento katkesi konekiväärisarjoihin rauhan aikana Suomenlahdella

Matkustajakone Kalevan mysteeri ei jätä omaisia rauhaan – neuvostopommittaja pudotti koneen 75 vuotta sitten

Kotimaa
 
Kalevan viimeinen lento
Kalevan viimeinen lento
14.6.1940 AERO OY:n Junkers 52-matkustajakone Kaleva lähti normaalille reittilennolle Tallinnasta kohti Helsinkiä, mutta ei koskaan päässyt määränpäähänsä. Video: Jouni Vartio ja Virtuaalilentäjät ry.

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta matkustajakone Kalevan alas ampumisesta, jossa kuoli yhdeksän ihmistä.

HS haastatteli kahta omaista, jotka yhä pohtivat, mitä lennolla tapahtui. Mies menetti isänsä ja nainen menetti äitinsä. Toinen haluaisi, että hylky jo löytyisi, toinen ei ole yhtä varma.

Tapaus ei ole silti jättänyt kumpaakaan rauhaan, vaan se on seurannut mukana elämässä kaikkien 75 vuoden ajan. He kertovat, mitä ajattelevat asiasta nyt.

Tytär pääsi vihdoin jättämään kimpun

Gunvor Maria Ek-Luts (vas.), alle 2-vuotias Kristina ja Hans Luts.
Gunvor Maria Ek-Luts (vas.), alle 2-vuotias Kristina ja Hans Luts.

Tytär jäi kotiin Viron Viljandiin, kun äiti lähti lennolle kohti Suomea. Kalevan matkustajien joukossa oli vain yksi nainen, Gunvor Maria Ek-Luts, joka oli menossa Kauniaisiin isänsä hautajaisiin.

"Olin kahta päivää vaille kaksi, kun se tapahtui. En muista äidistäni mitään."

Dermot Tatlow
Kristina von Rosenvingen äiti matkusti Kalevalla Suomeen.
Kristina von Rosenvingen äiti matkusti Kalevalla Suomeen.

Tytär, Kristina von Rosenvinge, 76, asuu nykyisin Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja on joskus pohtinut, millaista Kalevan matkustamossa tuolloin oli.

"Sen on täytynyt olla kauhea tilanne huomata, että kaksi lentokonetta tuli molemmille puolille, eikä Kalevalla ollut mitään keinoa puolustautua. En edes halua ajatella sitä. He varmasti ymmärsivät, mitä tulisi tapahtumaan", von Rosenvinge kertoo puhelimitse kotoaan Annapolisista.

Oli rauhanaika ja reittilennolla olleessa matkustajakoneessa sisällä diplomaatteja ja siviilejä.

"Se oli monella tapaa kuin terroristihyökkäys."

Tausta

Baltia oli jo saarrossa, kun lento lähti

Lentoyhtiö Aeron matkustajakone Kaleva (Junkers Ju-52) lähti normaalille reittilennolleen Tallinnasta Helsinkiin 14. kesäkuuta 1940, kun kaksi neuvostoliittolaista pommikonetta ampui sen alas lähellä Kerin saarta Suomenlahdella.

Kone upposi mereen. Tapaus sattui siis rauhan aikana, talvisodan jälkeisenä kesänä. Pari päivää tapauksen jälkeen puna-armeija miehitti koko Baltian.

Sensuuri Suomessa salasi asian heti, koska se oli toipuvassa ja Neuvostoliiton uhkaamassa maassa varsinkin ulkopoliittisesti arka asia. Syy ampumiselle on yhä epäselvä.

Yksi teoria on, että Neuvostoliitto halusi diplomaattipostin koneesta, mutta sen se olisi halutessaan saanut helpomminkin. Neuvostoliitto oli kuitenkin tuolloin määrännyt Viron ja muun Baltian saartoon, jonka tarkoitus oli pitää alueen sisällä kaikki laivat ja lentokoneet.

Putoamispaikalla virolaiset kalastusalukset keräsivät pinnalle jäänyttä tavaraa. Myöhemmin paikalle tulleen neuvostoliittolaisen sukellusveneen miehistö otti ne virolaisilta.

Von Rosenvinge teki kaksi vuotta sitten matkan, jota hän oli pitkään suunnitellut. Lähes tunnin pomppuisen kumiveneajon jälkeen hän pääsi ensi kertaa Kerin majakkasaarelle, mikä on lähimpänä ampumapaikkaa sijaitseva maa-alue. Myrsky oli tuhonnut laiturin, mutta tilauskumiveneen kippari löysi kallion välistä kolon, johon vene saatiin ajettua. Saaren keskellä on Finnairin, eli entisen Aero-yhtiön vuonna 1993 pystyttämä muistomerkki Kalevalle.

"Se oli minulle hyvin merkityksellistä. Olimme ainoat ihmiset sillä saarella, ja sain jakaa sen hetken mieheni, poikiemme ja heidän lastensa kanssa. Tuntui siltä, että olin lähimpänä paikkaa, jossa äitini menetti henkensä", hän sanoo.

Hän vei mukanaan kimpun kehäkukkia muistolaatan viereen ja kirjoitti viroksi vieraskirjaan käyneensä perheensä kanssa muistamassa saarella äitiään ja muita, jotka kuolivat samalla hetkellä.

"Äitini oli vain 24-vuotias. On surullista, että hän menetti elämänsä. Hän nautti elämästä monin tavoin. Ja olisi ollut myös minulle hyvä pitää hänet elämässäni."

Jos Kalevan hylky joskus löytyisi, von Rosenvinge ei ihan tarkkaan tietäisi, mitä siitä ajatella.

"Osa minusta tuntisi, että selvitetäänpä, mitä todella tapahtui. Toinen osa minusta taas sanoisi, että annetaan heidän levätä rauhassa."

Kapteenin poika etsii yhä vastausta

Petteri Kivimäki
Carl-Gustaf von Willebrandin isä oli Kalevan kapteeni.
Carl-Gustaf von Willebrandin isä oli Kalevan kapteeni.

Isä kuoli kesäkuussa, poika syntyi lokakuussa.

Pieksämäkeläinen Carl-Gustaf von Willebrand, 74, on koko ikänsä miettinyt, mitä Kalevan lennolla tapahtui kesäkuussa 1940. Hänen isänsä, Bo von Willebrand, oli Kalevan kapteeni. Poika ei nähnyt koskaan isäänsä. Häntä ihmetyttää myös toinen asia, jolle ei vastausta edelleenkään löydy. Missä on koneen hylky?

"Minä en käsitä, miten se on mahdollista, ettei sitä ole löytynyt. Aika tarkkaan tiedetään se paikka, missä ampuminen tapahtui, niin luulisi, että nykyisillä teknisillä laitteilla se hylkykin olisi pitänyt löytyä jo", von Willebrand sanoo.

"Olen seurannut etsintöjä niin tiukasti kuin mahdollista, mutta eivät ne edisty. Olen käynyt monesti Tallinnassa ja puhunut siellä olevien asiantuntijoiden kanssa."

Vastausta vain ei ole löytynyt. Mutta on hänellä toivoakin yhä. Itämeri ei ole pohjaton meri ja Kaleva eli Junkers Ju-52 on oikeastaan valtavan kokoinen kone. Siinä on kolme moottoria, ja sen siipien kärkiväli on lähes kolmekymmentä metriä. Vaikka kone olisi mereen syöksyssä hajonnut palasiksi, palaset ovat isoja. Se vielä löytyy, hän uskoo.

"Veden syvyys sillä kohtaa on vaihteleva, siellä voi olla yli 90 metrin kohtia. Jos se kone on jotenkin vaikka jonkinlaiseen halkeamaan uponnut."

On myös teoria, joka selittäisi, miksi hylkyä ei ole löytynyt, mutta von Willebrand ei siihen usko. Sen mukaan neuvostoliittolaiset olisivat nostaneet hylyn pian tapahtuneen jälkeen.

"Se teoria, että hylky olisi nostettu, on kummallinen. En oikein ymmärrä, että he olisivat tehneet niin. Mitä niin arvokasta siellä olisi voinut olla, että nosto olisi tehty."

Koneen ja isän kohtalo on von Willebrandia vaivannut siinä määrin, että hän teki aiheesta dokumenttielokuvan. Esimies oli kehottanut, että surutyö kannattaa tehdä kunnolla. "Olin masentunut koko ajan, kun tein sitä. Eräs psykiatri sanoi minulle kerran, että tulen aina etsimään isääni. Hän oli luultavasti oikeassa siinä."

Enää asia ei ole päivittäin mielessä, ajoittain kyllä. Kun hän lapsena vietti kesiä saaristossa Espoossa, lentokoneen ääni aiheutti aina saman tunteen. "Silloin pikkupoikana aina kun kuulin lentokoneen äänen, ajattelin, että tuolla hän on, tuolla isä lentää. Sellainen reaktio minulla oli aina."

Neittamo
Kaleva lähtövalmiina lentokentällä.
Kaleva lähtövalmiina lentokentällä.

Kerin majakkasaarella on muistomerkki Kalevalle.
Kerin majakkasaarella on muistomerkki Kalevalle.

Näin HS uutisoi Kalevan putoamisen sitä seuranneena päivänä. Jo samana päivänä oli julkaistu kaduilla jaettava lisälehti.
Näin HS uutisoi Kalevan putoamisen sitä seuranneena päivänä. Jo samana päivänä oli julkaistu kaduilla jaettava lisälehti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat