Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukkosia, haloja ja valaisevia yöpilviä – kesätaivas on täynnä katseltavaa

Kesä on ukkosten, halojen ja valaisevien yöpilvien aikaa. Ilmakehän optisia ilmiöitä kuvannut pitkäaikainen Ursan jäsen ja luontoharrastaja Mikko Peussa kehottaa tutustumaan ilmiöihin etukäteen. Mitä paremmin ilmiön tuntee, sitä helpompaa sen bongaaminen ja kuvaaminen on.

Anni Heikkilä HS

Kesäinen taivas on täynnä katseltavaa – jos vain osaa suunnata katseensa oikein.

Päivisin taivasta koristavat toisinaan auringon ympärillä hehkuvat halot ja sateenkaaret. Kirkkaalla yötaivaalla voi puolestaan nähdä valoisia yöpilviä ja ukkosen sattuessa komeita salamia.

Pitkäaikainen Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan jäsen, turkulainen Mikko Peussa kertoo olleensa luonnon harrastaja koko ikänsä. Yksi osa harrastusta on valokuvaus. Peussa kertoo keskittyneensä viime vuosina erityisesti ilmakehän ilmiöiden kuvaamiseen.

"Näyttävyys on se, mikä niissä kiehtoo. Mitä paremmin ilmiöt tuntee, sitä helpompi niitä on kuvata. Esimerkiksi halomuotoja on niin monia, että pitää tietää, mistä niitä etsii."

Ilmiöiden tuntemisen lisäksi pitää osata ennakoida. Peussa kehottaakin salamoinnin ja ukkosen katselusta ja kuvaamisesta kiinnostuneita seuraamaan ukkostutkia, joiden avulla voi suunnistaa rintamamien eteen parhaille katselupaikoille. Juuri nyt Peussa neuvoo etsimään taivaalta valaisevia yöpilviä.

Mikko Peussa
Halot voivat ottaa renkaan, kaaren tai pilarin muodon. Kuva Turun Mikaelinkirkon tornia ympäröivästä valoilmiöstä on peräisin toukokuulta.
Halot voivat ottaa renkaan, kaaren tai pilarin muodon. Kuva Turun Mikaelinkirkon tornia ympäröivästä valoilmiöstä on peräisin toukokuulta.

"Taivaalla tapahtuu aina jotain, ja jokaiselle vuodenajalle on omat juttunsa. Kesällä niitä ovat ukkoset, halot ja yöpilvet. Myöhemmin, kun tähtitaivas alkaa näkyä, kannattaa tähytä meteoriparvia."

Peussan ja muiden harrastajien kuvia ja havaintoja voi tarkastella Ursan havaintojärjestelmästä Taivaanvahdista. Järjestelmän tietokantaan kerätään havaintoja tähtitieteellisistä ja ilmakehän ilmiöistä, ja oman havainnon voi jättää kuka tahansa.

Myrskybongaus on laji sään ääri-ilmiöistä kiinnostuneille, kertoo Janne Kommonen Ursan myrskybongausjaostosta. Käytännössä myrskybongaus on sitä, että etsitään ja havainnoidaan poikkeuksellisia sääilmiöitä: ukkosia, syöksyvirtauksia, salamointia ja trombeja. Innokkaimmat bongarit saattavat jopa lähteä myrskyjen perään.

Komonen arvelee myrskyharrastajia olevan Suomessa muutamia tuhansia. Hän kuvailee harrastusta visuaalispainotteiseksi, sillä siinä liikutaan hienojen ilmiöiden äärellä.

Kesä on myrskybongareiden parasta aikaa. Sesonki jatkuu aina syyskuulle saakka.

"Omalta pihalta tai kesämökiltä voi seurata esimerkiksi järven ylittävää ukkosta, sateita ja vyörypilviä", Kommonen kertoo.

Crista Wiklund
Trombeja havaitaan Suomessa vuosittain alle parikymmentä. Olipa kyse trombista tai myrskystä, paras paikka seurata ilmiötä on edeltä ja etäältä.
Trombeja havaitaan Suomessa vuosittain alle parikymmentä. Olipa kyse trombista tai myrskystä, paras paikka seurata ilmiötä on edeltä ja etäältä.

Vyörypilveksi kutsutaan ukkospilven eteen toisinaan muodostuvaa seinämää, joka enteilee usein kovaa sadekuuroa, joskus jopa rakeita.

Ukkosbongarin ykköstoive on Kommosen mukaan trombin näkeminen. Trombit eli rajut, paikalliset ja kestoltaan lyhytaikaiset pyörretuulet ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Niitä havaitaan vuodessa Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin vain 14.

Sään ääri-ilmiöiden bongaamiseen liittyy aina riskejä, etenkin jos niitä lähtee seuraamaan. Kommonen kehottaakin seuraamaan ilmiöitä mieluummin edeltä ja etäältä, jolloin niiden visuaalinen luonne tulee paremmin esiin.

Paras tapa jäljittää myrskyt ja potentiaaliset ukkoskuurot on myrskyennusteiden seuraaminen netistä. Bongaustilanteessa tärkeintä on ajoitus.

"Suurin osa bongauksista menee pieleen, mutta sitten kun se onnistuu, ovat näkymät komeat", Kommonen kertoo.

5 vinkkiä

Näin suojaudut salamalta:

 Kun tunnet hiusten nousevan pystyyn tai näet lähistöllä sähköpurkauksia, esimerkiksi puissa tai sähköpylväissä, on iskun todennäköisyys erittäin suuri. Silloin on syytä suojautua.

 Älä käytä sähkölaitteita äläkä lankapuhelinta. Vältä myös vesiputkiin liittyvien kohteiden, kuten hanojen ja suihkun, käyttöä ja läheisyyttä, sillä metalliputket johtavat sähköä.

 Ulkona auto on hyvä suoja ukkosella, sillä salaman iskiessä sähkö virtaa auton rakenteisiin eikä ihmiseen.

 Jos olet taivasalla ja lähettyvillä on iso puu, kyykisty puun lähettyville. Älä mene puun alle, sillä korkeat puut ovat salamalle otollisia iskupaikkoja. Vältä aukeilla paikoilla olemista.

 Vesillä ollessasi rantaudu, jos se on mahdollista, ja vältä vesirajaa. Jos salama iskee veteen, voi vesi johtaa sähköpurkauksen ihmiseen.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

Kesätaivas on Suomessa öisinkin vaalea, ja taivaalta on mahdollista erottaa vain kaikkein kirkkaimmat tähdet ja planeetat. Tyypillinen tähtihavainto on niin sanottu kesäkolmio.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeströmin mukaan kyseessä ei ole tähdistö vaan kolmen tähdistön kirkkaimpien tähtien, Lyyran Vegan, Joutsenen Denebin ja Kotkan Altairin, muodostama kolmion mallinen kuvio.

"Kesäkolmio näkyy puolenyön aikaan idän suunnalla. Sen voi yleensä havaita, vaikka muuta ei taivaalla sillä hetkellä näkyisikään."

Tarkkaavainen havainnoitsija voi bongata kesäiseltä yötaivaalta Saturnuksen, Venuksen ja Jupiterin. Planeetat näkyvät kuitenkin niin lähellä horisonttia, että niitä voi olla hankala nähdä. Hyvä paikka planeettojen havaitsemiseen löytyy Liljeströmin mukaan esimerkiksi järven rannasta, mistä näkee hyvin horisonttiin asti.

Kuu nousee kesäisin korkealle päivätaivaalle, ja se on helpompi havaita kuin talvisin, jolloin kapeat kuunsirpit roikkuvat matalalla. Yöaikaan Kuu laskeutuu lähelle horisonttia ja saattaa etenkin täydenkuun öinä näyttää kokonsa puolesta näyttää tavallistakin suuremmalta.

Viisi vinkkiä

Vinkkejä myrskybongaukseen:

 Ennakoi. Ukkoset ovat lyhytaikaisia, joten ajoitus ratkaisee.

 Yhdistele tietoa. Ilmatieteen laitoksen nettisivut ja netissä näkyvät ukkostutkat ovat hyviä paikkoja myrkyjen etsimiseen.

 Hyödynnä apuvälineitä. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen maksuton Rainman-sovellus kertoo sateiden ja salamoinnin liikkeistä viiden minuutin viiveellä.

 Älä mene myrskyn silmään. Bongaus onnistuu parhaiten, kun olet itse myrskyn edellä.

 Ole kärsivällinen. Bongaamaan oppii vain myrskyjä seuramalla.

Lähde: myrskybongari
Janne Kommonen

"Näky johtuu optisesta harhasta, eikä sillä ole mitään tekemistä kuun todellisen koon kanssa", Liljeström muistuttaa.

Kesäinen Kuu on usein väritykseltään punertava, mikä johtuu sen matalasta sijainnista. Kuun roikkuessa lähellä horisonttia ilmakehä taivuttaa sen väristä pois sinertäviä sävyjä ja saa Kuun punastumaan. Punaisuutta aiheuttavat myös ilman epäpuhtaudet kuten pöly ja savu.

Heinäkuussa täysikuu nähdään poikkeuksellisesti kaksi kertaa. Ensimmäinen täysikuu näkyi heti kuun alussa ja seuraava nähdään kuun lopussa 30.8. Elokuussa 28.8. hohtaa vuoden ensimmäinen "superkuu". Ilmiöstä puhutaan silloin, kun Kuu on täysi ja hetkellisesti lähimpänä Maata. Kaiken kaikkiaan tänä vuonna taivaalla nähdään kolme "superkuuta", joista seuraavat loistavat 28.9. ja 27.10.

Kesän lopussa taivaalle tuijottelijat saavat jokavuotiseen tapaan nauttia Perseidien meteoriparven katselusta. Tähdenlentoja alkaa näkyä jo heinäkuun lopussa, mutta paras sesonki on 10.–13. elokuuta. Katsetta ei tarvitse kohdistaa mihinkään tiettyyn suuntaan, sillä tähdenlentoja nähdään ympäri taivasta.

"Eniten tähdenlentoja nähdään aamuyöstä, mutta ei niin myöhään tarvitse valvoa, jotta onnistuisi sellaisen näkemään. Riittää että taivas on pimeä. Tähdenlennon näkee sitä todennäköisemmin, mitä pidempään taivasta jaksaa tarkkailla", Liljeström neuvoo.

Taivaalla voi nähdä myös optisia ilmiöitä. Ilmakehän optisissa ilmiöissä valo taittuu ja heijastuu jääkiteistä tai vesipisaroista. HS esittelee niistä kolme.

Neljä vinkkiä

Ohjeita optisten ilmiöiden bongaukseen:

 Käytä aurinkolaseja, kun bongaat haloja.

 Jos et ole varma, onko kyse haloilmiöstä, peitä aurinko toisella kädellä. Jos kaukana auringon ympärillä näkyy hohtava rengas, on kyse todennäköisesti halosta.

 Valaisevat yöpilvet erottuvat kesätaivaalta parhaiten kello 23–3. Yön mittaan pilvet siirtyvät kohti pohjoistaivasta.

 Jos olet epävarma siitä, ovatko taivaalla näkyvät pilvet valaisevia yöpilviä, laita silmille polaroivat aurinkolasit ja kääntele päätäsi sivulle ja ylös. Valaisevien yöpilvien pitäisi kadota näkyvistä.

Lähde: Juha Ojanperä, Ursan ilmakehän optisten ilmiöiden jaosto

1. Valaisevat yöpilvet
Valaisevat yöpilvet voivat olla hätkähdyttävä näky myöhäiskesän tummalla yötaivaalla. Harsomaiset kirkasta tai sinertävää valoa hohtavat pilvet syntyvät, kun poikkeuksellisen korkealle ilmakehään, noin 80 kilometrin korkeuteen, muodostuu jääkiteistä pilviä, jotka heijastavat horisontin takana olevan auringon valoa. Valaisevia yöpilviä nähdään juuri kesällä, sillä silloin ilmakehän lämpötila on tarpeeksi kylmä jääkiteiden syntymiselle.

Valaisevia yöpilviä voi bongata kesän aikana kaikkialla Suomessa. Varsinainen havaintokausi alkaa Etelä-Suomessa kesäkuun lopulla, kun pohjoisessa pilvihavaintoja joudutaan odottamaan yleensä heinäkuun loppupuolelle. Paras aika valaisevien yöpilvien bongaamiseen ulottuu koko maassa heinäkuun lopusta elokuun alkuun.

Valaisevien yöpilvien yhteydessä puhutaan usein negatiivisesta yöpilvihavainnosta. Käsitteellä viitataan tilanteeseen, jossa valaisevia yöpilviä ei näy, vaikka ilmassa olisi edellytykset niiden näkymiselle.

2. Halot

Haloilmiöt ovat yleensä Auringon, joskus myös Kuun ja jopa katuvalojen ympärille toisinaan muodostuvia valoilmiöitä, jotka syntyvät valon heijastuessa ja taittuessa ilman jääkiteissä. Ilmiö ei ole harvinainen, vaikka niin joskus luullaan. Halot ovat itse asiassa yleisimpiä taivaalla näkyviä valoilmiöitä. Erilaisia halomuotoja tunnetaan yli 70. Suurin osa muodoista on kuitenkin hyvin harvinaisia.

Yleisin halomuoto on 22 asteen rengas, jonka reunat hohtavat sateenkaaren väreissä. Toinen yleinen halomuoto on sivuaurinko, jossa auringon vieressä voi erottaa hohtavat kaarenpätkät. Jääkiteiden muodosta ja sijainnista riippuen halot voivat ottaa renkaiden ja kaarten lisäksi pilarimaisia muotoja. Eri muotoja voi näkyä taivaalla samanaikaisesti.

Parhaiten halot erottuvat taivaalta keväisin ja syksyisin, mutta valoilmiöitä on helppo bongata myös aurinkoiselta kesätaivaalta.

3. Sateenkaaret
Sateenkaaret ovat kesäisellä taivaalla tuttu näky. Eri väreissä hohtava kaari syntyy auringonvalon heijastuessa vesipisaroista ja näkyy taivaalla vastapäätä aurinkoa.

Sateenkaaria syntyy yhden sijasta lähes aina kaksi: pääkaari ja toinen, pääsateenkaaren yläpuolelle muodostuva himmeämpi kaari. Pääkaaressa värit kulkevat tutussa järjestyksessä. Ylimpänä on punainen, sitten keltainen ja vihreä ja alimpana sininen. Kakkossateenkaaressa värien järjestys on päinvastainen. Mitä suurempia sadepisarat ovat, sitä voimakkaampi sateenkaaren värityksestä tulee.

Sateenkaari ei sijoitu taivaalla yhteen paikkaan vaan on sidottu katsojan sijaintiin. Toisin sanoen sillä ei ole yhtä alku- tai loppukohtaa. Tästä johtuen jokainen näkee kaaren hieman eri kohdassa. Sateenkaarta on turha lähestyä, sillä se loittonee katsojan liikkeen mukana.

Parhaat hetket sateenkaaren havaitsemiseen sijoittuvat kesään, sateen jälkeisiin iltapäiviin ja iltoihin.

Lähteet: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, tiedottaja Anne Liljeström, ilmakehän optisten ilmiöiden jaoston vetäjä Juha Ojanperä

Mikko Peussa
Paras aika bongata näyttäviä yösalamoja on heinä-elokuussa. Kuvan salamat on ikuistettu viime elokuussa Paimiossa.
Paras aika bongata näyttäviä yösalamoja on heinä-elokuussa. Kuvan salamat on ikuistettu viime elokuussa Paimiossa.

Mikko Peussa
Kemiönsaaressa kesän alussa kuvattu sivuaurinko on yksi yleisimmistä halomuodoista. Suurin osa yli 70 halomuodosta on erittäin harvinaisia.
Kemiönsaaressa kesän alussa kuvattu sivuaurinko on yksi yleisimmistä halomuodoista. Suurin osa yli 70 halomuodosta on erittäin harvinaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat