Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poimi talteen metsien ilmaiset terveyspommit

Metsät pursuavat nyt kotimaista superruokaa. HS kokosi yhteen marjojen ja sienten terveysvaikutuksia.

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Helsinkiläinen Virva Niissalo löysi Vaakkoin ulkoilualueelta Espoon ja Vihdin rajalta sattumalta mustikka-apajan jo neljä vuotta sitten. Niissalo kertoo pakastavansa suurimman osan marjasaaliista ja syövänsä mustikat puuron tai jogurtin kanssa.
Helsinkiläinen Virva Niissalo löysi Vaakkoin ulkoilualueelta Espoon ja Vihdin rajalta sattumalta mustikka-apajan jo neljä vuotta sitten. Niissalo kertoo pakastavansa suurimman osan marjasaaliista ja syövänsä mustikat puuron tai jogurtin kanssa. Kuva: Laura Mendelin HS

Marjat ovat terveellinen ja herkullinen osa ruokavaliota. Ne sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita ja edistävät terveyttä monin tavoin.

Päivittäisellä marjojen syömisellä on havaittu myönteisiä vaikutuksia muun muassa verenpaineeseen ja kolesteroliin. Marjat voivat myös tasoittaa verensokerin vaihtelua ruokailun jälkeen.

Fakta

Metsän antimien terveysvaikutuksia

Kantarelli

 Kantarellit sisältävät runsaasti D-vitamiinia ja seleeniä, joka muiden antioksidanttien tavoin ehkäisee muun muassa tulehdusreaktioita ja lisää kehon vastustuskykyä. Kantarellit ovat lisäksi hyvä raudan ja kaliumin lähde.

 Kantarelleja kannattaa etsiä rehevistä ja ravinteikkaista koivikoista sekä tuoreista lehtimetsistä.

 Kantarellien satokausi on nyt parhaimmillaan.

 

Puolukka

 Puolukka on runsaskuituinen ja rasvaton E-vitamiinin lähde.

 Puolukan terveysvaikutuksia on kuitenkin tutkittu ihmisillä toistaiseksi vähän. Koe-eläimillä puolukan on todettu ehkäisevän rasvaisen ruoan aiheuttamia terveysongelmia, kuten lihomista ja rasvan kertymistä maksaan.

 Puolukat sisältävät punaviinistä tuttua resveratrolia, jonka on arveltu voivan suojata syövältä, sydän- ja verisuonisairauksilta, diabetekselta ja lihavuudelta sekä pidentävän elinikää.

 Puolukan arvellaan myös kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja suojaavan virtsatietulehduksilta.

 

Mustikka

 Mustikka on ravintoarvoiltaan oiva kuidunlähde, joka sisältää E- ja C-vitamiineja.

 Terveysvaikutusten kannalta mustikassa arvokkainta ovat sen siniset väriaineet eli antosyaanit, joita on metsämustikassa huomattavasti enemmän kuin viljellyssä pensasmustikassa.

 Amerikkalaistutkimuksissa antosyaanit ovat vähentäneet muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä, alentaneet verenpainetta ja lievittäneet elimistön tulehdustilaa.

 Etelä-Suomessa mustikkakausi on tällä hetkellä parhaimmillaan. Myös pohjoisessa marjat alkavat olla kypsiä.

 

Lakka

 Lakassa on appelsiiniin verrattuna kaksinkertainen määrä C-vitamiinia sekä harvinaisia ellagitanniineja, joiden on havaittu vähentävän haitallisten suolistobakteerien, kuten salmonellan, stafylokokki- ja kampylobakteerien, kasvua.

 Hiirillä tehdyissä kokeissa lakka vähensi myös suolistokasvainten muodostumista.

 Lakkaa löytyy soilta tällä hetkellä runsaasti.

Suomalaisissa väestötutkimuksissa on osoitettu runsaan marjojen syönnin vähentävän kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa henkilön terveyttä uhkaavat samanaikaisesti useat tekijät, kuten diabetes ja keskivartalolihavuus.

Marjojen syönnin on todettu vähentävän myös muistisairauksien riskiä, ja marjat saattavat suojata bakteerien aiheuttamilta tulehdustaudeilta.

Marjojen terveellisyys perustuu niiden korkeaan ravintoainetiheyteen eli ne sisältävät runsaasti ravintoaineita suhteessa energian määrään. Sata grammaa marjoja sisältää energiaa marjasta riippuen noin 35–80 kaloria.

Marjoissa on hyvin niukasti rasvaa eikä lainkaan kolesterolia, mutta runsaasti vitamiineja. Monissa marjoissa on myös runsaasti kuitua, kivennäisaineita ja kaliumia, joka on hyväksi korkean verenpaineen kanssa kamppaileville. Tuontihedelmiin, kuten banaaniin ja appelsiiniin, verrattuna lähes kaikissa metsämarjoissa on vähemmän energiaa ja huomattavasti enemmän kuitua.

"Minkään marjan syöminen ei yksinään edistä terveyttä vaan terveysvaikutukset muodostuvat yhdessä muun ruokavalion ja elämäntapojen kanssa", muistuttaa luonnontuotealan valtakunnallisen toimialajärjestön Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio .

Marjojen vaikutuksista terveyteen voidaan kuitenkin sanoa varmasti vasta vähän, sillä vaikutuksia on tutkittu tähän mennessä pitkälti koeputkitutkimuksilla ja eläinkokeilla. Ihmisiin kohdistuvilla kliinisillä ravitsemustutkimuksilla terveysvaikutuksia on tutkittu vielä melko vähän.

Sienten terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vielä marjoja vähemmän. Sieniä voidaan kuitenkin pitää terveellisinä, sillä ne ovat vähärasvaisia ja runsaskuituisia. Joissain sienissä, kuten kantarelleissa ja suppilovahveroissa, on myös runsaasti D-vitamiinia, jota tarvitaan erityisesti pimeinä talvikuukausina.

Tausta

Laki säätelee terveysväitteitä

EU-maissa on voimassa yhteinen elintarvikkeiden ravitsemus- ja terveysväitteitä koskevaa lainsäädäntö, joka säätelee pakkausmerkintöjä ja markkinointia.

"Väitteiden tulee olla Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (Efsa) puoltama ja komission hyväksymä ennen kuin niitä voidaan käyttää", kertoo Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ylitarkastaja Sari Sippola. Ravitsemusväite tarkoittaa sitä, että elintarvikkeessa on hyödyllistä ravintosisältöä. Terveysväite taas, että elintarvikkeella ja terveydellä on jokin tietty yhteys, selittää Sippola.

Sippola sanoo, että ravitsemusväite kertoo elintarvikkeessa olevan jotain hyödyllistä ravintosisältöä. Tuote voi olla esimerkiksi jonkin vitamiinin lähde, vähärasvainen tai runsaskuituinen.

"Terveysväite tarkoittaa puolestaan sitä, että elintarvikkeella ja terveydellä on jokin tietty yhteys", Sippola sanoo.

Tuotteen on siis sisällettävä jotain ravinto- tai muuta ainetta, joka on tutkitusti hyväksi ihmisen terveydelle.

Efsa ei Sippolan mukaan ole toistaiseksi hyväksynyt yhtään metsämarjoihin liittyvää terveysväitettä. Marjoista ja marjatuotteista on tietyin edellytyksin kuitenkin mahdollista käyttää kuituun, C-vitamiiniin ja E-vitamiiniin liittyviä ravitsemusväitteitä.

"Sienet ovat hyvä proteiinin lähde, jolla voidaan täydentää hyvin erityisesti kasvisruokavaliota. Sieniä voidaan käyttää myös punaisen lihan korvikkeena", Moisio sanoo.

Mustikan ja puolukan poiminnassa toimivat niin kädet kuin poimuri, kertoo kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja Uudenmaan Martoista. Jos tavoittelee mahdollisimman suurta marjasaalista, poimurin käyttö kannattaa.

"Käsinpoimittuna lopputulos on toki siistimpi, mutta samassa ajassa poimii poimurilla jopa kolminkertaisen määrän marjoja", Liinaharja sanoo.

Pakastemarjat voi poimia hyvällä omalla tunnolla poimurilla, sillä sulaessaan etenkin mustikan rakenne muuttuu hieman "mössöisemmäksi". Koristeeksi menevät marjat kannattaa sen sijaan poimia käsin ja käyttää saman tien.

Marjojen perkaamiseen käy hyvin siihen tarkoitettu siivilä, jolle marjat levitetään ja josta on helppo poimia isoimmat roskat. Myös esimerkiksi leivinpaperilla vuorattu uunipelti tai iso lautanen soveltuvat Liinaharjan mukaan hyvin marjojen putsaamiseen.

Parhaimmillaan marjat ovat saman tien poimimisen jälkeen, jolloin niissä on kaikki ravintoarvot tallella. Jos marjoja haluaa säilöä, säilyvät vitamiinit parhaiten pakasteessa.

"Marjoja kannattaa ottaa sulamaan sen verran kuin niitä sillä hetkellä käyttää, sillä ne menettävät jääkaapissa seistessään vitamiineja ja muita ravintoarvoja", Liinaharja neuvoo.

Pakasteesta marjat kannattaa Liinaharjan mukaan käyttää ennen seuraavan sadon kypsymistä. Parikaan vuotta pakkasessa ei pilaa marjoja, mutta ravintoaineet ovat silloin jo vähentyneet.

Marjojen aromit säilyvät hyvin myös mehujen ja hillojen muodossa, joskaan ne eivät ole yhtä hyviä ravintoainepommeja kuin tuoreet ja pakastemarjat. "Aina, kun marjoja kuumennetaan, niistä haihtuu ravintoaineita", Liinaharja muistuttaa.

Yksi tapa säilöä marjat kuumentamatta on kuivaaminen. Marjojen levittäminen puhtaalle alustalle kuivattavaksi toimii Liinaharjan mukaan kaikkien muiden marjojen paitsi tyrnin kohdalla. Tyrni sisältää öljyä, mikä pitää marjan kuivaamisesta huolimatta kosteana.

Sienten keräysastiana kannattaa käyttää aina koria. Muovipussissa sienet saattavat nahistua ja mennä huononnäköisiksi, muistuttaa kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja Uudenmaan Martoista.

Tärkeä väline on myös sieniveitsi, jolla saa leikattua huonot kohdat pois jo metsässä.

"Veitsen käyttö säästää aikaa myöhemmin puhdistamisessa. Veitsen toisessa päässä olevalla harjalla voi lisäksi putsata mullat pois saman tien."

Ruokasienten säilömisessä on tärkeää erottaa myrkylliset sienet myrkyttömistä. Myrkylliset sienet, kuten korvasieni, ja kitkerät rouskut tulee ryöpätä ennen käyttöä ja säilömistä.

Muiden ruokasienten pidempään säilömiseen Liinaharja suosittelee kuivaamista. Se on myös sienten ravintoarvojen säilymisen kannalta paras säilöntätapa.

Kuivaaminen onnistuu helposti sienikuivurilla. Myös vaihtoehtoisia kuivaustapoja löytyy runsaasti. Yksi tapa on kuivattaa sienet uunissa alhaisessa noin 40 asteen lämpötilassa. Yhtä lailla sieniä voi kuivata esimerkiksi vaatteidenkuivauskaapissa, sanomalehdillä peitetyillä saunan lauteilla tai kylpyhuoneen lämmitetyllä lattialla.

"Sieni on kuiva, kun se ei tunnu enää nahkealta ja rusentuu kädessä. Kuivatut sienet voivat säilyä kuivassa ja viileässä ympäristössä peltipurkkiin säilöttynä vuosia", Liinaharja kertoo.

Lähteet: Arktiset aromit -järjestö, Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön tutkija Riitta Törrönen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat