Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne valokuvat kannattaa tallentaa? Vertailussa neljä vaihtoehtoa

Kuvien säilömisen riskit liittyvät tekniikkaan ja tietoturvaan

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Kuvia kannattaa silloin tällöin tulostaa. Helppo ja suosittu vaihtoehto ovat valokuvakirjat.
Kuvia kannattaa silloin tällöin tulostaa. Helppo ja suosittu vaihtoehto ovat valokuvakirjat. Kuva: Rio Gandara / HS

Omien valokuvien tallentamiseen on useita vaihtoehtoja. Suuret kuvamäärät tallennetaan nykyään usein ulkoiselle kiintolevylle tai internetin pilvipalveluihin.

"Useimmiten helpointa on tallentaa valokuvat tietokoneen sisäisen kiintolevyn lisäksi ulkoiselle kiintolevylle. Ulkoisissa kiintolevyissä on suuri tallennuskapasiteetti", sanoo VTT:n digitaalisten palveluiden ja digitaalisen median tutkimusprofessori Caj Södergård.

Fakta

Valtavat tallennusmahdollisuudet

 Yhden digitaalisen kuvatiedoston koko on tavallisesti noin 1–7 megatavua sen mukaan, mitä resoluutiota ja tallennuslaatua on käytetty.

 Megatavun tunnus on Mt (englanniksi MB). Noin tuhat megatavua on yksi gigatavu (Gt, englanniksi GB) ja noin tuhat gigatavua yksi teratavu (Tt, englanniksi TB).

 Jos tallentavan laitteen tallennuskapasiteetti on yksi teratavu, siihen mahtuu tavallisesti satojatuhansia valokuvia.

Hän ei kuitenkaan suosittele luottamaan liikaa ulkoiseen kiintolevyyn.

"Kannattaa ottaa huomioon myös se, että ulkoiset kiintolevyt perustuvat samaan tekniikkaan kuin tietokoneen sisäiset kiintolevyt ja niihinkin voi tulla vikoja."

Kuvat voi tallentaa useille ulkoisille kiintolevyille, jolloin kuvien menettämisen riski pienenee, jos kiintolevy menee rikki tai katoaa.

Tärkeää on, että kuvat tallennetaan aina vähintään kahteen paikkaan. Varminta on säilyttää ulkoisia kiintolevyjä eri paikoissa. Ulkoisesta kiintolevystä on hyvä kytkeä virta pois, kun sitä ei käytetä. Näin vioittumisriski pienenee.

Nykyään tietokoneissa on usein kiintolevyn sijasta tai lisäksi ssd-levy. Södergårdin mielestä ei voi varmasti sanoa, että ssd-levy olisi aina kestävämpi kuin kiintolevy.

"Sekin kuluu käytössä, ja siihen voi tulla vikoja."

Suosittu ratkaisu valokuvien säilömiseen ovat pilvipalvelut eli internetpalvelut, joita voi käyttää kuvien tallentamiseen. Södergårdin mielestä pilvipalvelut ovat melko luotettava vaihtoehto.

"Pilvipalvelut ovat Microsoftin, Applen ja Googlen kaltaisille suurille toimijoille osa palvelupakettia ja niille siksi tärkeitä."

Södergårdin mielestä tietoturvan kannalta merkittävin riski pilvipalveluiden käyttäjille on se, että käyttäjä voi vahingossa jakaa kuviaan sosiaalisessa mediassa, sillä kuvien jakaminen on helppoa.

Optisten levyjen eli cd-, dvd- ja blu-ray-levyjen käyttöä valokuvien tallennukseen Södergård pitää pikkuhiljaa menneenä aikana.

"Optiset levyt eivät ole kovin kestäviä, ja tallennuskapasiteetti on paljon pienempi kuin esimerkiksi ulkoisella kiintolevyllä."

Kun kuvat siirretään kameran muistikortilta tai matkapuhelimesta tietokoneen kiintolevylle, kuvat kannattaa panna järjestykseen ainakin kuvauksen ajankohdan mukaan.

"Ei riitä, että kuvat ovat tallessa. Pitää tietää, mitä kuvia tallessa on", muistuttaa kuvakokoelmien yli-intendentti Ismo Malinen Museovirastosta.

"Jo viisi vuotta vanhoista kuvista alkaa olla vaikeaa sanoa, missä tilanteessa ne on otettu ja keitä kuvissa on, jos kuvia ei ole järjestetty mitenkään eikä niihin ole liitetty kuvatietoja."

Malisen mielestä kuvat kannattaa järjestää ensisijaisesti kuvausajan perusteella. Sen jälkeen muita hyviä lajittelukriteerejä ovat esimerkiksi tapahtuman nimi ja kuvissa olevat henkilöt.

Pitkäaikaisessa säilytyksessä varmuuskopioita on hyvä ottaa muutaman vuoden välein.

Södergård muistuttaa, että välillä kuvia olisi hyvä tulostaa vedoksiksi, varsinkin jos haluaa säilyttää tärkeitä kuviaan pitkään ja jättää ne jälkipolvien katsottavaksi.

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säteri sanoo, että valokuvien tulostaminen on tärkein kuvien tallentamisen muoto.

"Kun kuvat on tulostettu, ne ovat koko ajan katsottavissa."

Neljä tapaa tallentaa valokuvia

Pilvipalvelu

Pilvipalveluilla tarkoitetaan internetissä olevia kuvien tallennukseen käytettäviä palveluita. Kuvien tallennukseen käytettäviä pilvipalveluita tarjoavat esimerkiksi Dropbox, Microsoft, Google ja Apple.

Hyvät puolet: Pilvipalvelua voi käyttää niin tietokoneella kuin mobiililaitteilla. Esimerkiksi älypuhelimella otetut kuvat voi usein saada sopivilla asetuksilla kopioitumaan suoraan pilvipalveluun. Kuvia on helppoa jakaa sosiaalisessa mediassa. Pilvipalvelut helpottavat kuvien järjestämistä, sillä niissä kuvia voi usein lajitella automaattisesti esimerkiksi kuvausajankohdan ja kuvien aiheiden perusteella.

Huonot puolet: Teoriassa kuvat voivat kadota, jos pilvipalvelun tarjoaja menee konkurssiin tai lopettaa palvelun. Tallennustilan ostaminen saattaa tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi. Suuren kuvamäärän siirtäminen voi olla hidasta.

Hintaluokka: Pilvipalveluissa on usein jonkin verran ilmaista tallennustilaa. Lisämaksua vastaan tallennustilaa voi ostaa lisää. Esimerkiksi Dropbox tarjoaa teratavun tallennustilaa alle kymmenellä eurolla kuukaudessa.

Ulkoiset kiintolevyt

Rio Gandara / HS

Ulkoiselle kiintolevylle mahtuu paljon kuvia, joten se on suosittu vaihtoehto suuren valokuvamäärän tallentamiseen. Ulkoinen kiintolevy liitetään tietokoneeseen useimmiten usb-kaapelilla.

Hyvät puolet: Ulkoisessa kiintolevyssä on suuri tallennuskapasiteetti, joka vaihtelee eri kiintolevyissä yleensä noin 500 gigatavusta useaan teratavuun.

Huonot puolet: Ulkoiseen kiintolevyyn voi tulla vikoja. Lisäksi tallennetut kuvat ovat vain yhdessä paikassa eikä niitä pysty käsittelemään ja jakamaan muualta käsin.

Hintaluokka: Ulkoisten kiintolevyjen hinta vaihtelee alle sadasta eurosta useaan sataan euroon.

Optiset levyt

Rio Gandara / HS

Optisia levyjä ovat cd-, dvd- ja blu-ray-levyt. Tallentamiseen tarvitaan kirjoittava cd-, dvd- tai blu-ray-asema. Cd-levyn tallennuskapasiteetti on 700 megatavua. Dvd-levyn tallennuskapasiteetti on normaalisti 4,7 gigatavua, mutta kaksikerroksisissa ja kaksipuolisissa levyissä kapasiteetti on tätä suurempi. Blu-rayn tallennuskapasiteetti on yksikerroksisella tallennuksella 25 gigatavua ja monikerroksisella tallennuksella vastaavasti suurempi.

Hyvät puolet: Edullinen vaihtoehto. Kuvia on helppoa siirrellä paikasta toiseen.

Huonot puolet: Tallentaminen voi olla hidasta, ja tallennuskapasiteetti on melko pieni. Jos levy vaurioituu, sen lukeminen voi olla mahdotonta. Monet tekijät, kuten tallentavan laitteen laatu, vaikuttavat levyn kestävyyteen. Naarmuuntuminen ja valolle altistuminen vaurioittavat levyjä.

Hintaluokka: Optisten levyjen hinnat vaihtelevat, mutta varsinkin suurissa erissä ostettuna levyjen hinnat voivat olla selvästi alle euron levyltä.

Kuvien tulostaminen

Kuvia kannattaa silloin tällöin tulostaa. Helppo ja suosittu vaihtoehto ovat valokuvakirjat, joita voi tehdä itse palveluntarjoajien kirjanteko-ohjelmilla tai nettiselaimella.

Hyvät puolet: Kuvia voi katsoa koska tahansa, eikä tarvitse huolehtia, millaisilla laitteilla tallennettuja kuvia pystyy lukemaan.

Huonot puolet: Suuren kuvamäärän teettäminen voi maksaa paljon verrattuna kuvien tallentamiseen kiintolevylle, optisille levyille tai pilvipalveluun. Kuvat saattavat kadota tai vaurioitua varsinkin huonoissa säilytysoloissa.

Hintaluokka: Kuvien teettämisen hinta liikkuu yleensä joissakin kymmenissä senteissä kuvalta. Valokuvakirjojen hintahaitari on laaja, alle kymmenestä eurosta ylöspäin. Kuvakirjan laatu vaikuttaa suuresti hintaan.

Asiantuntijoina on käytetty VTT:n tutkimusprofessoria Caj Södergårdia, Fotonetin toimitusjohtajaa Esa Istoa ja Finnfoton toiminnanjohtajaa Mikko Säteriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat