Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätysmäärä suomalaisia täyttää syyskuussa 70 vuotta – viisi suurten ikäluokkien jäsentä kertoo elämänohjeensa

Kotimaa
 
Himoreissaajan matkustusinto alkoi 10-vuotiaana tankkilaivalta
Himoreissaajan matkustusinto alkoi 10-vuotiaana tankkilaivalta
Eläkkeellä oleva matematiikanopettaja Leena Kinnunen teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa kymmenvuotiaana. Nyt 69-vuotiaana hän on käynyt yli 50 maassa. Nuorempana Kinnunen ei turvautunut pelkästään matkatoimistojen apuun, vaan varaili itse hotelleja kirjeitse maailman toiselta puolelta. Kotimaastakin löytyy Kinnusen mukaan yksi fantastinen matkakohde. Toimittaja: Sanni Mattila, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Professori Antti Karisto sanoo suuria suomalaisia ikäluokkia muutossukupolveksi. Heidän aikanaan yhteiskunta on muuttunut paljon ja nopeasti. He itse ovat muuttaneet sitä.

"Suuret ikäluokat syntyivät ihan erilaiseen yhteiskuntaan. Kolme neljäsosaa syntyi maaseudulla. He muuttivat kaupunkeihin ja ovat olleet toteuttamassa Suomen modernisoitumista."

Yhä suurempi osa meni palkkatöihin. Niin teki myös valtaosa naisista, vaikka heidän äideistään iso osa oli kotiäitejä.

Suurissa ikäluokissa naisten koulutustaso nousi ensimmäistä kertaa korkeammaksi kuin miesten. Synnytysikä nousi.

Ikäryhmän koulutus jäi silti melko vaatimattomaksi, sillä moni kävi pelkän kansakoulun.

Kariston mukaan suomalainen yhteiskunta on muuttunut ja venynyt suurten ikäluokkien aikana. Hänen mukaansa tämän ikäluokan peruskokemus on sosiaalinen kohoaminen.

"He ovat päässeet elämässä eteenpäin. Hyvinvointivaltio syntyi, lapsilisät tulivat, kun he olivat lapsia, ja koulutus laajeni sopivasti heidän mukaansa. Työmarkkinoilla heitä on onnistanut paremmin kuin nuorempia", Karisto sanoo.

Asumistaso kohentui. Voimakas inflaatio helpotti suurten ikäluokkien asuntovelkoja.

Vastoinkäymisiäkin he ovat kohdanneet. Avioerot ja alkoholinkäyttö yleistyivät suurten ikäluokkien aikuisiässä.

Nyt valtaosa ikäluokasta on eläkkeellä, vain pieni joukko jatkaa työelämässä.

Valtaosa heistä voi hyvin. Väestöliiton seurantatutkimuksen mukaan yli puolet tuntee terveytensä hyväksi tai erittäin hyväksi, huonoksi alle kymmenesosa.

Tutkija Mirkka Danielsbackan mukaan suuret ikäluokat kokevat voivansa nyt jopa paremmin kuin edellisellä kyselykierroksella vuonna 2007. Tutkija uskoo sen johtuvan työkiireiden häviämisestä ja lastenlasten ilmaantumisesta.

Suuret ikäluokat ovat muuttaneet myös isovanhemmuutta. He matkustavat ja harrastavat eivätkä koe lastenlasten hoitoa velvollisuudekseen.

"Silti he hoitavat lastenlapsiaan paljon", tutkija sanoo.

"Nuoruus nykyisessä mielessä syntyi silloin, kun suuret ikäluokat olivat nuoria. He olivat ensimmäinen nuorisokulttuurin sukupolvi", Karisto sanoo.

"Jotain samanlaista tapahtuu nyt, kun he ovat eläkeiässä. Kenties he tuovat tullessaan uudenlaisen eläkeläiselämän."

Ennätysmäärä suomalaisia täyttää syyskuussa 70 vuotta

Syyskuussa 70 vuotta sitten elettiin kaikkien aikojen vauvakuukautta. Vuoden 1945 syyskuussa syntyi lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin sitä ennen tai sen jälkeen. Sodan jälkeiset suuret ikäluokat alkoivat tulla maailmaan.

Nyt ensimmäiset heistä ovat täyttäneet 70 vuotta.

Loppuvuodesta 1944 sotilaat kotiutuivat rintamalta. Se näkyi valtavana vauvabuumina runsaan yhdeksän kuukauden kuluttua. Elokuusta lokakuuhun 1945 Suomessa syntyi reippaasti yli 10 000 vauvaa kuukaudessa.

"Keskiarvo oli tuolloin vähän yli 400 lasta päivässä. Nyt se on vain 150 lasta, vaikka meillä on väkeä 1,5 miljoonaa enemmän ja synnytysikäisiä naisiakin paljon enemmän", kertoo Tilastokeskuksen eläkkeellä oleva kehityspäällikkö Pekka Myrskylä.

Toisen maailmansodan jälkeen muissakin länsimaissa syntyi suuria ikäluokkia. Suomalaiset ikäluokat ovat kuitenkin poikkeuksellisen suuria.

Suomessa suuriin ikäluokkiin luetaan vuodet 1945–1949, jotka ovat yli 100 000 vauvan vuosia. Silti 1950-luvullakin syntyvyys pysyi korkeana. Myös lapsikuolleisuus oli suurta.

Nyt suurista ikäluokista 70 prosenttia on elossa ja asuu Suomessa. Iso joukko muutti 1960–1970-lukujen taitteessa Ruotsiin.

Myrskylän mukaan 1940-luvun lopulla vastasyntyneiden eliniänodotteeksi arvioitiin miehillä 58 vuotta ja naisilla 62 vuotta. Myrskylä kuuluu itsekin suuriin ikäluokkiin.

"Jo nyt olemme eläneet kymmenen vuotta pidemmälle. Ja näyttäisi siltä, että vielä parikymmentä vuotta elämme. Suurten ikäluokkien oikea elinaika nousee pitkälti yli 80 vuoden", hän sanoo.

Terhi Liimu HS
Leena Kinnunen matkustaa, koska tahtoo tutustua kansojen erilaisiin tapoihin ja elämäntyyleihin.
Leena Kinnunen matkustaa, koska tahtoo tutustua kansojen erilaisiin tapoihin ja elämäntyyleihin.

Maailmanmatkaajan sielu lepää vuoristomaisemassa

Borneo, Islanti, Kenia, Panama, Kiina ja kymmenet muut. Lista eläkkeellä olevan matematiikanopettajan Leena Kinnusen matkakohteista on loputon. 69-vuotias Kinnunen arvioi tehneensä yli sata ulkomaanmatkaa, mutta piipahduksia Tallinnaan ja Tukholmaan ei hänen mukaansa lasketa matkusteluksi.

Työelämässä ollessaan Kinnunen reissasi ainakin syyslomalla ja hiihtolomalla. Yleensä kesäloman viettokin alkoi muualla kuin Suomessa.

"Matkakertomuksista on ollut hyötyä esimerkiksi fysiikan opetuksessa. Kun kerroin, että Pythagoras oli kotoisin Samoksen saarelta, niin oppilaat muistivat opeteltavat asiat paljon paremmin."

Kinnunen tekee suuren osan matkoistaan yksin. Puolisoa ei ole.

"Yksin matkustaessa voi toimia täysin niin kuin itse haluaa. Seurassa matkatessa taas on kiva tönäistä toista kylkeen, että näetkös tuon jutun tuolla ja hämmästellä yhdessä."

Vuosi sitten Kinnunen kiersi autolla 6 000 kilometriä Euroopassa. "Euroopan kaupungeissa on ihana kulkea aamulla puolityhjillä kaduilla ja kuunnella kaupungin heräämistä. Viime aikoina olen myös ymmärtänyt, että lomalla voi vain makoilla auringossa."

Kinnusen on vaikea valita lempilomakohdetta, mutta ainakin Sveitsin vuoristomaisemat nousevat muiden yli.

"Näin kerran sveitsiläisen vuoristokapakan terassilta käsittämättömän kauniin laaksomaiseman. Se on iskostunut sieluuni niin syvälle, että minun pitäisi päästä sinne uudelleen."

Elämänohje: "Matkusta nuorena niin paljon kuin sielu sietää, jotta vanhana on mitä muistella. Ole avoimin mielin liikkeellä."

Sirpa Räihä HS
Ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas, 71, pitää edelleen vastaanottoa.
Ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas, 71, pitää edelleen vastaanottoa.

Vastaanoton ovet ovat auki eläkkeelläkin

71-vuotias ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas tekee yhä töitä parina päivänä viikossa. Erikoislääkärin virasta Hyksistä eläköidyttyään hän päätti jatkaa vastaanoton pitämistä lääkärikeskus Dextrassa.

"Ammattimme on onneksi sellainen, että lääkäri voi olla lääkäri eläkkeelläkin. Olen ajatellut jatkaa vastaanottotoimintaa ainakin ensi kevääseen saakka. Jos olen terve, niin jatkan vielä pidempäänkin."

Lääkärin on jatkuvasti päivitettävä osaamistaan. Koulutukset, ulkomaankongressit ja vanhojen kollegoiden tapaaminen pitävät mielen vireänä, mutta Ahokkaan mukaan oman jaksamisen rajat täytyy pitää mielessä. Kiihkeimpien uravuosien aikaan Ahokas myöntää haalineensa itselleen liikaa töitä.

Ahokkaan mielestä iän tuoma varmuus helpottaa työntekoa. Erityistä jatkuvuuden tunnetta hän kokee, kun vastaanotolle saapuu potilas kolmannessa polvessa.

"Minulla on edelleenkin tunne, että osaamistani tarvitaan. Olen kovin sosiaalinen ihminen ja pidän potilaistani.

Ahokkaan mukaan joku saattaa luulla, ettei työuraansa pitkittävän ihmisen elämässä ole muuta sisältöä kuin työ.

"On vanhoja lääkäreitä, jotka eivät välttämä huomaa, että olisi jo syytä hellittää. Jos kokee, ettei potilaita osaa enää hoitaa, pitää ottaa järki käteen ja lopettaa."

Nuorena Ahokas opiskeli Mikkelin tyttölyseossa. Alun perin hänestä piti tulla saksanopettaja, mutta ylioppilaskeväänä syntyi ajatus lääketieteelliseen pyrkimisestä.

"Minulle tämä ammatti on ollut hirveän tärkeä asia. Valitsisin yhä saman miehen ja saman ammatin."

Elämänohje: "Pitäisi löytää sellainen liikunnallinen harrastus, josta pitää ja joka antaa voimia. Elämästä täytyy myös nauttia, eli syödä ja juoda hyvin. Pitää myös olla itse aktiivinen, eikä olettaa, että joku tulee kotoa hakemaan."

Milla von Konow
Marja-Liisa Anderssonilla todettiin kolmekymmentä vuotta sitten ataksia, joka on neurologinen pikkuaivoihin vaikuttava sairaus.
Marja-Liisa Anderssonilla todettiin kolmekymmentä vuotta sitten ataksia, joka on neurologinen pikkuaivoihin vaikuttava sairaus.

Sairaus voi viedä liikuntakyvyn mutta ei elämänasennetta

Marja-Liisa Andersson, 70, tietää miltä tuntuu luopua terveydestä ja työelämästä jo nelikymppisenä. Tuolloin kolmen lapsen äitiä ihmetytti, miksi tasapaino alkoi tuolilta noustessa heittää. Jostakin oli aina otettava tukea.

"Aivan kuin olisin ollut kauheassa humalassa", Andersson toteaa.

Syy oireisiin selvisi vuonna 1985 tietokonekuvauksessa. Anderssonilla todettiin ataksia, neurologinen pikkuaivoihin vaikuttava sairaus.

Työelämä vaihtui työkyvyttömyyseläkkeeseen.

"Se oli kamalaa. Kaikkihan ovat siinä iässä työelämässä, joten diagnoosin kuuleminen ei ollut sen ikäiselle helppoa. Olin kouluttautunut ylioppilasmerkonomiksi ja opiskelin myös jonkin aikaa ravintola-alaa. Minulla oli oma kahvila, ja viimeisinä työvuosina tein myyntityötä kaupan leipätiskillä", Andersson kertoo.

Sairaus aiheuttaa tasapainohäiriöitä, puhekyvyn hidastumista, nielemisvaikeuksia ja käsien tärinää.

Nykyisin Andersson käyttää paljon pyörätuolia.

Sairaus on huonontanut liikuntakykyä, mutta ei nujertanut valoista elämänasennetta.

Kuntosalin, vesijumpan ja taideryhmässä käymisen lisäksi Andersson on elvyttänyt vanhan ratsastusharrastuksensa terapiamuodossa.

"Ratsastusterapia antaa minulle todella paljon. Suomenhevonen tottelee minua pelkillä painonsiirroilla", Andersson kertoo.

"Kela ei aluksi uskonut, että aikuinenkin voi haluta ratsastusterapiaan. Se nähtiin enemmän lasten terapiamuotona. En antanut periksi, ja onneksi minua uskottiin", Andersson sanoo.

"Koskaan ei saa antaa periksi millään elämänalueella."

Elämänohje: "Älä jää sängyn pohjalle makaamaan minkään asian vuoksi."

Juha Metso
Laskuvarjoharrastus vie suuren osan Harri Latvalan ajasta. Syyskuun alussa hän oli hyppäämässä Utin lentokentällä Kouvolassa.
Laskuvarjoharrastus vie suuren osan Harri Latvalan ajasta. Syyskuun alussa hän oli hyppäämässä Utin lentokentällä Kouvolassa.

Laskuvarjohyppäämistä melkein koko elämä

Ilman laskuvarjoharrastusta 69-vuotiaan Harri Latvalan elämä olisi tyystin toisenlaista. "Hyppääminen on niin kokonaisvaltainen laji, että se vie kaiken ajan ja rahan", naurahtaa liki 5 000 hyppyä tehnyt Latvala.

Kaverit raahasivat ammattimuusikkona maata kiertäneen 29-vuotiaan Latvalan puoliväkisin Porin laskuvarjokerholle 1975. Hän hurahti hyppäämiseen niin, että sen kautta löytyi myös ammatti. "1976 pääsin Porin lentokentän sääasemalle lomittajaksi ja myöhemmin vakituiseksi."

Työn ohessa Latvala opiskeli. Ylioppilaaksi hän pääsi hieman yli kolmikymppisenä, ja myöhemmin hän suoritti kauppaopiston.

Vuonna 1990 Latvala muutti Porista Helsinkiin ja meni töihin Helsinki-Vantaalle lennonvarmistukseen. Eläkkeelle hän jäi viisi vuotta sitten.

Vuonna 1946 syntyneellä Latvalalla on kolme sisarusta. "Elämä oli sodan jälkeen niukkaa, mutta päällimmäisenä muistona on, että hauskaa oli. Meitä oli hirveät määrät mukuloita nurkissa", Latvala kertoo.

Nykylapsilla materiaalinen hyvinvointi on kunnossa ja vaihtoehtoja enemmän. Toisaalta Latvala on ollut havaitsevinaan, että ongelmiakin on enemmän.

Latvalalla on tytär ja kaksi lastenlasta. Hän elelee sinkkuna. "On niin paljon ohjelmaa. Jos joku elämänkumppani olisi, hänen pitäisi olla kiinnostunut hyppäämisestä."

Talvisin liikuntaa rakastava Latvala lähtee noin kuukaudeksi Floridan lämpöön hyppäämään. Hyppäämisen hän lopettaa vasta, kun lääkäri sen kieltää.

Tuttavat sanovat, ettei Latvalaa millään uskoisi ikäisekseen. "Minulla on kolme vanhaa koulukaveria, joiden kanssa pidän yhteyttä. Kaikki muut ystävät ovat 20–30 vuotta nuorempia, ja se pitää mielen virkeänä."

Elämänohje: "Täysillä eteenpäin vaan. On elettävä mahdollisimman voimakasta elämää."

Mika Ranta HS
Anita Vikman haki lapsenlapsensa Caroline ja Ellinor Vikmanin viime tiistaina ranskankielisestä koulusta.
Anita Vikman haki lapsenlapsensa Caroline ja Ellinor Vikmanin viime tiistaina ranskankielisestä koulusta.

"Haluan että lapsenlapseni muistavat minut"

Anita Vikmania voi perustellusti kutsua lastenlapsilleen omistautuneeksi isoäidiksi. Kun Vikmanin tyttärentyttäret, kaksostytöt Caroline ja Ellinor Vikman olivat vauvoja, reissasi isoäiti hoitamaan tyttöjä Helsingistä Luxemburgiin. Yleensä lastenhoitoreissu kesti muutamia viikkoja, kerran kaksi kuukautta.

Nyt tytöt ovat 5-vuotiaita, ja heidän kotipaikkansa on Espoo. Vikman viettää heidän kanssaan aikaa noin kolmena päivänä viikossa. Aamuisin isoäiti vie tytöt Eiraan ranskankieliseen kouluun ja hakee heidät iltapäivällä. Yhdessäoloon kuuluu myös yökyläilyä, kokkailua, lukemista, teatterikäyntejä ja luonnon ihmettelyä siirtolapuutarhamatkoilla Herttoniemessä.

Aktiivinen isoäiti käy lisäksi jumpassa, harrastaa teatteria ja opiskelee työväenopistossa englantia. Lastenlapsia hoitaessaan Vikman kuitenkin kokee olevansa aidosti avuksi.

"Tyttöjen vanhemmat pystyvät rauhassa järjestelemään työasioitaan, kun he tietävät lasten olevan hyvässä hoidossa", Vikman toteaa.

Hänen mielestään isovanhemmuudessa parasta on sydäntälämmittävä palaute, jota hän tytöiltä lukuisten suukkojen lisäksi saa. "Me tykätään susta niin kauheasti!" on hihkaisu, jonka Vikman saa usein kuulla. Jos tytöt eivät ole pariin päivään nähneet isoäitiään, he kertovat poteneensa "kauheaa ikävää". Perhekeskeisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat syyskuussa 69 vuotta täyttävälle Vikmanille erittäin tärkeitä asioita.

"Oma tyttäreni ei saanut sellaista kontaktia minun äitiini, kuin minä toivon lastenlasteni saavan minuun. Haluan, että tytöt muistavat minut."

Elämänohje: "Elämässä ei pidä ottaa kaikkea niin kauhean tosissaan. Liikunta ja kulttuuri pitävät mielen virkeinä. Mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä enemmän kannattaa myös vaivata aivonystyröitään. Opiskella voi vanhemmallakin iällä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat