Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valo piristää kaamoksen keskellä, D-vitamiini ei – HS kokosi vinkit kaamosoireilun ehkäisemiseen

Kotimaa
 
Illanvirkku elää vaarallisesti
Illanvirkku elää vaarallisesti
Kaikki tunnetut terveysriskit kertyvät iltaihmisille. Professori neuvoo, miten vaarat voi välttää. Toimittaja: Jukka Ruukki HS, Kuvaus: Janne Järvinen HS, Ville Männikkö, leikkaus: Janne Elkki HS

Syyspäivän tasauksen jälkeen päivät ovat lyhentyneet jopa kuuden minuutin päivävauhdilla, mikä tarkoittaa useille suomalaisille kaamosoireilun alkua. Kaamosoireilu tarkoittaa ihmisen sisäisen kellon jätättämisestä aiheutuvia haittoja. Luonnollinen 24 tunnin rytmi häiriintyy valottomien aamujen vuoksi.

 Valo tahdistaa sisäistä kelloa

Vireystilan kohentamiseen nopein ja tehokkain keino on kirkkaalle valolle altistuminen. Valo vaikuttaa kahdella tavalla.

Ensinnäkin se tahdistaa elimistöä 24 tunnin vuorokausirytmiin. Silmäpohjasta kulkee hermoja hypotalamukseen, joka valon määrän perusteella seuraa vuorokauden- ja vuodenaikaa: päivää ja yötä, kesää ja talvea. Sisäinen kello jätättää, kun valon määrä vähenee.

Lisäksi valo piristää välittömästi. Silmäpohjasta kulkee hermoja myös aivoissa sijaitsevaan näkökukkulaan eli talamukseen, jossa se vaikuttaa hermosoluihin koko kehoa virkistävällä tavalla.

Kimmo Räisänen
Kirkasvalolamppu on palanut jo kymmenkunta vuotta syksyt talvet Lisa Pälikön ja Olli Vartiaisen keittiössä Helsingin Käpylässä. "Muutama viikko sitten kaivettiin lamppu taas kaapista pöydälle. Se on päällä erityisesti aamuisin, ja illalla sitten jos tehdään jotain aikaa vievää keittiössä", Pälikkö kertoo. Kumpikin uskoo valon voimaan. "Lampusta saa tunnin pari vireyttä ja hyvän startin päivään. Ja jos teen illalla kirjoitushommia työhuoneessa, saatan siirtää lampun sinne", Vartiainen sanoo. Myös perheen lapsille on hankittu kirkasvalo- tai sarastuslamput.
Kirkasvalolamppu on palanut jo kymmenkunta vuotta syksyt talvet Lisa Pälikön ja Olli Vartiaisen keittiössä Helsingin Käpylässä. "Muutama viikko sitten kaivettiin lamppu taas kaapista pöydälle. Se on päällä erityisesti aamuisin, ja illalla sitten jos tehdään jotain aikaa vievää keittiössä", Pälikkö kertoo. Kumpikin uskoo valon voimaan. "Lampusta saa tunnin pari vireyttä ja hyvän startin päivään. Ja jos teen illalla kirjoitushommia työhuoneessa, saatan siirtää lampun sinne", Vartiainen sanoo. Myös perheen lapsille on hankittu kirkasvalo- tai sarastuslamput.

"Talamus on ikään kuin ratapiha, jossa hermoratayhteyksiä kulkee aivokuoreen sekä selkäytimeen päin. Se on osoittautunut tärkeäksi vireystilan säätelyssä", kuvailee tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Kirkasvalovalaisimia kannattaa käyttää aamuisin. Riittävä valaistusvoimakkuus on 2000–3000 luxia. Toimistotiloissa luxeja on tavallisesti viisisataa.

"Valo tehoaa kaamosoireiluun silloin, kun se sisältää lähes valon koko spektrin. Silloin valo näkyy valkoisena, mutta se voi olla kylmän tai lämpimän sävyinen."

Unentarve voi kasvaa jopa tunnilla

Säännöllisen unirytmin säilyttäminen auttaa kaamosoireilun ehkäisemisessä. Unentarve voi olla kaamosaikaan tuntia enemmän kuin kesäaikaan, sanoo johtava työterveyspsykologi Hanna Poskiparta Diacorista.

"Monilla unen tarve kasvaa. Jos unelle ei anna aikaa, työssä väsyminen ja keskittymiskyky heikkenevät ja virheitä voi tulla enemmän. Aamulla herääminen tuntuu vaikealta ja käyntiin pääseminen hitaammalta."

Kellot siirretään talviaikaan sunnuntaina 25. lokakuuta, minkä voi hyödyntää nukkumalla tunnin pidempään.

Liikunta syventää unta

Vireyttä voi kohottaa kuntoliikunnalla, joka parantaa yöunen laatua ja vapauttaa aivoissa mieltä piristäviä endorfiineja. Rasittava ja sykettä nostava 45 minuutin treeni kolme kertaa viikossa riittää. Lajilla ei ole väliä.

"Kun kuntoliikunnan ajoittaa loppuiltapäivään tai alkuiltaan, se myös aikaistaa vuorokausirytmejä eli tuo sitä kohti 24 tunnin aikataulurytmiä", Partonen sanoo. Myöhäistä liikuntaa kannattaa välttää, sillä se viivästyttää nukahtamista.

Liikunta myös syventää unta ja vähentää sen katkonaisuutta.

"Syvän unen tarve lisääntyy liikunnan aiheuttaman väsymyksen kautta. Siinä ei taustalla ole mitään taikaa", sanoo vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitoksesta (TTL).

Valoisina tunteina kannattaa ulkoilla, vaikka aurinko ei paistaisi. Pilvisenäkin päivänä luxeja voi olla kaksituhatta.

Ruokailu rytmittää päivää

Luonnonvalon puutteen vuoksi säännöllisen syömisen merkitys arjen rytmittämisessä korostuu syys-talvella. Aamu- ja iltapalojen väliin jättäminen ja lounastauon siirtely saattavat sekoittaa vuorokausirytmiä. Varsinkin iltapäivällä saattaa tehdä mieli napostella, jolloin kiloja karttuu. Nopeiden hiilihydraattien ja sokerien syöminen ensin nostavat ja sitten laskevat verensokeria nopeasti.

Erilaisten ruokavalioiden vaikutuksia kaamosoireiluun ei ole kuitenkaan THL:n Partosen mukaan tutkittu.

"Emme voi toistaiseksi sanoa, että tietty ruoka auttaisi ehkäisemään kaamosoireilua."

Ruokavaliota ei kannata vaihdella vuodenaikojen mukaan, sanoo puolestaan TTL:n Puttonen.

"Tärkeämpää on pitää yleisemmin huoli hyvistä elintavoista ja terveellisestä ruokavaliosta. Pimeän ja kylmän ei kannata antaa vaikuttaa ruokailutottumuksiin", Puttonen sanoo.

Ihmisten seura virkistää

Vireyttä voi kohentaa pitämällä itsensä sosiaalisesti aktiivisena. Sosiaaliset suhteet ovat tukimekanismi, jotka antavat vastapainoa väsymiselle, sanoo Diacorin Poskiparta. Muistakin harrastuksista kuin liikunnasta kannattaa pitää kiinni.

"Myönteiset sosiaaliset suhteet ovat meille voimaannuttavia ja palauttavia. Kehotan ihmisiä tekemään läheisten ja ystävien kanssa mukavia asioita etenkin pimeänä vuodenaikana."

Kaamosoireilun sesonkikuukausia ovat marraskuu ja tammikuu. Joulukuuta helpottavat joulun odotus ja loma.

Vitamiinien hyöty on vähäinen

Vastoin yleistä luuloa vitamiineilla, myös D-vitamiinilla, on tutkimusten mukaan vain vähän vaikutusta kaamosoireisiin, THL:n Partonen sanoo.

D-vitamiinia kannattaa kuitenkin syödä, sillä talvisin monet kärsivät sen puutteesta. D-vitamiini vaikuttaa keskeisesti esimerkiksi serotoniinin tuotantoon.

"D-vitamiinia voi kyllä hyvällä omallatunnolla syödä, mutta ei kannata odottaa, että se toisi helpotusta vireystilaan", Partonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat