Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen Vapaavuori: Suomen tilanne kuviteltua synkempi

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Jan Vapaavuori vaatii hallitukselta mittavia uudistuksia keväällä.

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mielestä Suomen talousnäkymät ovat heikommat kuin yleisesti myönnetään.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mielestä Suomen talousnäkymät ovat heikommat kuin yleisesti myönnetään. Kuva: Mika Ranta HS

"Hitaan näivettymisen tie on salakavala." Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori toistaa uhkakuvan kerta toisensa jälkeen.

Suomen on pakko tehdä uudistuksia, joilla talous saadaan kasvamaan. Radikaalejakin uudistuksia, sellaisia, jotka eivät ole laajapohjaiselle hallitukselle helppoja.

Tästä on kyse

 Hallituksen talousarvioehdotus vuodelle 2013 on seitsemän miljardia alijäämäinen, ja valtionvelka kasvaa ensi vuonna jo 96 miljardiin euroon.

 Velkaantuminen pitäisi saada kuriin menoja karsimalla ja veroja nostamalla. Kasvua taas voisi saada aikaan keventämällä verotusta ja lisäämällä menoja.

Johtavista kokoomuslaisista hän on vapain kertomaan kantansa. Pääministeri Jyrki Kataisen on ajateltava hallituksen yhteishenkeä ja suhteita etenkin päähallituskumppani Sdp:hen.

"Jokaisen on ymmärrettävä oma asemansa", Vapaavuori kuittaa kysymyksen roolistaan.

Vapaavuori on huolissaan talouskasvun puutteesta. Huolta aiheuttavat paitsi päivittäin tulevat yt-ilmoitukset, myös – ja ennen kaikkea – vanhenevan Suomen jähmettyminen.

Silti julkisessa keskustelussa Suomi nähdään Vapaavuoren mielestä asiansa hyvin hoitaneena maana, toisin kuin Etelä-Euroopan kriisivaltiot.

Hän puhuu "kolmen A:n harhasta". Parhaasta luottoluokituksesta on tullut "myyttinen taruhahmo", joka turvaa Suomen talouden.

"Näköharha on levinnyt laajalle poliittiseen kenttään ja mediaan, varsinkin kun puhutaan eurokriisistä."

Tarvitaan suuria kilpailukykyä parantavia uudistuksia, jotka ovat jotain muuta kuin yksittäisten veroprosenttien muutoksia, Vapaavuori vaatii.

Hän viittaa kahden lähimaan toimiin. Saksan punavihreä hallitus aloitti vuonna 2003 suuren työmarkkinauudistuksen, jolla heikennettiin työttömyysturvaa ja purettiin työmarkkinoiden sääntelyä. Palkkakehityskin on ollut maltillista.

Ruotsissa porvarihallitukset ovat lisänneet työvoiman tarjontaa työttömyysturvan ehtoja kiristämällä ja tehostamalla työvoimaviranomaisten toimintaa.

Näitä uudistuksia Vapaavuori pitää jonkinlaisina esikuvina Suomelle, mutta suoran kopioinnin sijaan hän keksisi jotain omaa. Konkretiaa Vapaavuori tarjoaa hyvin vähän, koska pelkää leimautuvansa jonkin tietyn ehdotuksen ajajaksi.

Esimerkiksi tukien leikkaaminen työn houkuttelevuuden lisäämiseksi ei välttämättä ole helppoa, mutta päättäjillä "pitää olla realismia".

Luonteva ajankohta uudistuksista päättämiselle on Vapaavuoren mukaan hallituksen ensi kevään puoliväliriihi.

Viime päivinä poliitikkoja on puhuttanut yhteisövero. Ruotsi keventää omaa veroaan, mutta Vapaavuori ei käyttäisi vähiä rahoja samaan.

"En ainakaan tältä istumalta usko, että yhteisöveron alentaminen on se, mitä kannattaa tehdä", hän sanoo.

Eduskunnan käsiteltävänä oleva budjettiesitys on Vapaavuoren mielestä kohtalainen. Uutta velkaa tulee seitsemän miljardia euroa, mutta valtiontaloutta toisaalta sopeutetaan noin 1,6 miljardilla.

Sen sijaan yrityksiä tukevat kohdistetut verohelpotukset eivät ole riittävän merkittävä uudistus.

"Niitä ei pidä väheksyä, mutta siellä ei ole selkeitä dynamiikkaa luovia uudistuksia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat