Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisille raivattiin oma polku rajavartijaksi

Miia Sokka on ainoa nainen liki 80 miehen joukossa, mutta yli kolmannes seuraavan kurssin oppilaista on naisia.

Kotimaa
 
Kyösti Suolanen
Johannes Wiehn
Tietojenkäsittely sisältyy rikollisuuden torjunnan opintoihin. Miia Sokka opiskeli Imatralla Raja- ja merivartiokoulussa keskiviikkona.
Tietojenkäsittely sisältyy rikollisuuden torjunnan opintoihin. Miia Sokka opiskeli Imatralla Raja- ja merivartiokoulussa keskiviikkona. Kuva: Johannes Wiehn

IMATRA. Naisten kiinnostus rajavartijan  ammattia kohtaan on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun. Se näkyy koulutuksessa tosin vasta ensi vuonna, joten Miia Sokka, 24, ei juuri muuta voi kuin toivottaa seuraavalle peruskurssille valittua 22 naiselle onnea.

Sokka sen sijaan on kurssinsa ainoa nainen.

"Maanläheinen suhtautuminen ja asenne kohdalleen. Käykää salilla ja treenatkaa. Vaikka vaatimukset muuttuvatkin,  niin muut arvostavat sitä", Miia Sokka summaa.

Nuori nainen tietää, mistä puhuu. Sokka on opiskellut tammikuusta Raja- ja merivartiokoulussa 78 miesopiskelijan kanssa.

Espoolaistytön mielessä vaelteli yläasteella turva-alaan liittyvät tulevaisuus. Perhe, isä etunenässä, tuki Tapiolan lukion jälkeen Kaartin jääkärirykmenttiin rientäneen tyttären suunnitelmia.

Sotilaspoliisin koulutuksen kuluessa Sokan suunnitelmat kirkastuivat, vaikka armeijan jälkeen pari vuotta menikin valuutanvaihtoalan yrityksessä. Poliisiammattikorkeakoulu ja Kadettikoulu olivat myös puntarissa.

Toukokuussa 2011 Sokka punnersi ja juoksi rajavartijan peruskurssin pääsykokeissa, joihin oli valittu 250 pyrkijää. Jo pääsykokeista alkaen hän päätti pitää naiskortin tyystin taka-alalla.

"Sillä, että sattuu olemaan vastakkaista sukupuolta, ei ole mitään merkitystä. Koen niin, ettei omaa asemaa pidä sen takia millään tavalla korostaa. Se ei ole sen kummallisempi asia kuin se, että olen kurssin lyhyin. Pyrin tekemään kaikki asiat ihan yhtä hyvin ja Cooperissakin pyrin juoksemaan 2600 metriä."

Kurssin johtajalla, kapteeni Pasi Kylmämaalla on täysin yhteneväinen  näkemys naisen  sulautumisesta  joukkoon.

"Naiseus ei ole millään lailla vaikuttanut tai tullut esille kurssin kuluessa. Minun ei ole tarvinnut reagoida eri tavalla häneen tai miesoppilaisiin", Kylmämaa sanoo.

Sokka itse kokee, että sukupuoli huomioidaan pukeutumis- ja majoitustiloissa.

"Minulla on oma pukuhuone, huone ja peseytymistilat. Omat kaverit joskus vitsailevat, että eipähän ainakaan tarvitse jonottaa vessaan," Sokka sanoo.

Enemmänkin kokoon kuin sukupuoleen liittyy myös epäsuhta voimankäyttöharjoittelujen ääritilanteissa.

"Kun päätyy painitilanteeseen kurssin isoimman, noin kaksimetrisen ja satakiloisen kaverin kanssa, niin kyllähän se kokoero korostuu."

Sokka suitsuttaa koulutusta, jossa teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä.

"Tähän  saakka tämä on ollut monipuolinen ja hyvin suunniteltu kurssi. Opetus on myös todella ammattitaitoista."

Esimerkiksi venäjän kieltä hän on jo saanut käyttääkin Vaalimaan raja-asemalla kesällä. Sakkojakin Sokka joutui rapsauttamaan.

"Määrätietoinen ja päättäväinen siinä omassa toiminnassa pitää olla. Asiakkaalle ei saa antaa aihetta tytöttelyyn tai vähättelyyn."

Neljän kuukauden kuluttua Vaalimaan raja-asemalla rajavartijana aloittava Miia Sokka pitää varmaa työpaikkaa kohtuullisena porkkanana.

"Totta kai on mukava tietää, että on varmasti töitä siltä alalta, jota lähtee opiskelemaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat