Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksi virka-autossa toi syytteen Supon etsivälle

Kenttävalvontamiehelle luettiin käräjäoikeudessa syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Juttua puitiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa alkupuheenvuoroja lukuun ottamatta suljetuin ovin
Juttua puitiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa alkupuheenvuoroja lukuun ottamatta suljetuin ovin Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Syyttäjä vaatii suojelupoliisin työntekijälle sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska tämä on harrastanut seksiä virka-ajallaan.

Jutun oikeudenkäynti oli Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Kihlakunnansyyttäjä Tero Kekin mukaan mies harrasti useita kertoja seksiä virka-ajalla ja virka-autossaan Helsingissä huhti- ja joulukuun 2010 välisenä aikana.

Tekoa voidaan syytteen mukaan pitää virkavelvollisuuden rikkomisena, koska se on vastoin poliisilaissa säädettyjä poliisimiehen käyttäytymissääntöjä.

Lain mukaan poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä niin, ettei se ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Syytteen mukaan seksikertoja Supon omistamassa virka-autossa oli yhden naisen kanssa runsaan kahdeksan kuukauden aikana noin viidestä kymmeneen. Ainakin osa niistä tapahtui työpäivän aikana.

Syyttäjän mukaan mies harrasti työajalla seksiä myös muissa paikoissa, kuten yleisissä vessoissa.

Mies toimi tekoaikaan Supon kenttävalvonnassa, jonka tehtävä on auttaa Supon operatiivisia yksiköitä tiedonhankinnassa. Operatiiviset yksiköt vastaavat muun muassa terrorismin ja laittoman tiedustelun torjunnasta.

Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän myöntää harrastaneensa seksiä virka-autossa, mutta teko oli kokonaisuutena arvostellen vähäinen, joten rikoksen tunnusmerkistö ei täyty.

Lisäksi seksin harrastaminen oli tapahtunut kahvi- ja ruokatauoilla. Puolustuksen mukaan virkamiehelläkin on oikeus pitää taukoja ja tehdä niiden aikana mitä parhaaksi katsoo.

Oikeudenkäynti julistettiin alkupuheenvuoroja lukuun ottamatta salaiseksi, koska käsittelyssä saattaisi tulla esiin tietoja poliisin teknisistä ja taktisista menetelmistä.

Puolustus vaati salaista käsittelyä myös siksi, että tapahtumapaikat ovat olleet kytköksissä miehen virkatehtäviin.

Syyttäjän mukaan nainen on kertonut esitutkinnassa, että mies on vastannut työpuheluun hänen kuultensa.

Mitkään Supon salassa pidettävät tiedot eivät syyttäjän mukaan ole kuitenkaan olleet vaarassa levitä eteenpäin.

Myös jutun tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen on samaa mieltä.

"Mitään siihen viittaavaa ei ole tullut ilmi, että Supon salaisia tietoja olisi vaarantunut."

Supon viestintäjohtaja Liinu Lehto-Seljavaara kertoo, että mies on siirretty Supossa toisiin tehtäviin tapahtumien tultua ilmi.

"Nyt katsotaan oikeusprosessi loppuun ja sen jälkeen tehdään lopulliset ratkaisut virkamiesoikeudellisista toimista."

Lehto-Seljavaara ei halua ottaa kantaa siihen, onko Supon salassa pidettävää materiaalia vaarantunut miehen toiminnan takia.

Lehto-Seljavaaran mukaan Supolla on omat turvallisuusmääräykset ja -ohjeistukset, ja tapausta on tarkasteltu niiden kannalta. Hänen mukaansa asia vietiin heti alkuvaiheessa Länsi-Uudenmaan poliisin tutkittavaksi.

"Tapaus on täysin poikkeuksellinen. Sillä ei toivottavasti ole vaikutusta Supon uskottavuuteen, koska kyse on kuitenkin yksittäisestä virkamiehestä ja hänen toiminnastaan."

Helsingin käräjäoikeus antaa jutussa tuomionsa joulukuussa.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat