Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi leskien aviokieltoa tulkitaan kirjaimellisesti?

Metropoliitta Panteleimon: Tämä ei ole rangaistus, joka tulee yhtäkkiä ja tietämättä.

Kotimaa
 
Kai Tirkkonen
Metropoliitta Panteleimon on toiminut piispainkokouksen jäsenenä vuodesta 1997.
Metropoliitta Panteleimon on toiminut piispainkokouksen jäsenenä vuodesta 1997. Kuva: Kai Tirkkonen

Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispa, metropoliitta Panteleimon vastaa kysymyksiin ortodoksisen kirkon linjasta.

Miksi leskien uudelleenavioitumiskieltoa tulkitaan kirjaimellisesti, mutta ei esimerkiksi sitä, että papit eivät saa harjoittaa matematiikkaa? Mihin uudelleenavioitumiskielto perustuu?

"Kun henkilöt tulevat kirkon palvelukseen ja heidät vihitään kirkon pappeuden asteisiin, he sitoutuvat kirkon kanonisen lainsäädännön noudattamiseen. He tietävät, että jos joskus heidän puolisonsa kuolee ja he jäävät leskeksi, ei ole mahdollisuutta uudelleenavioitumiseen. Ei tämä ole 'rangaistus', joka yhtäkkiä ja tietämättä tulee osaksi."

Piispa tai piispainkokous voi kuitenkin halutessaan päättää toisin, eli piispalla on lupa tulkita kanonisia lakeja. Näin on joissain tapauksissa tehtykin. Joitakin uudelleenavioituneita pappeja on otettu takaisin papin tehtäviin, eivätkä kanoniset lait ulotu samalla tavalla kaikkiin kirkon papiston jäseniin.

"Siinä mennään niin henkilökohtaisiin asioihin, joita ei tässä voi alkaa avata. Sen takia näistä tiedottaminen on hyvin niukkaa."

Kuisma Suopela kokee, ettei hänen tapauksensa mennyt hyvien tapojen eikä välttämättä lakienkaan mukaisesti. Miten kommentoitte?

"En näe tässä mitään sellaista, mikä ei olisi mennyt niin kuin pitää mennä."

Mitä haittaa siitä on kirkolle, seurakunnalle tai kenellekään, jos pappi leskeyden jälkeen rakastuu ja avioituu?

"Tässä on sellainen tärkeä ja keskeinen asia, että meidän yleispätevyytemme ortodoksisessa kirkossa on kanonisessa lainsäädännössä. Ei meillä yhtäkkiä voida ruveta tulkitsemaan toisella tavalla kuin jossakin muualla, vaan on oltava yhteinen käytäntö."

Piispainkokousten päätöksistä ei voi valittaa mihinkään. Oikeusoppineiden mielestä se saattaa olla vastoin perustuslakia. Miten kommentoitte?

"Asiastahan oli tarkkaa selvittelyä muutama vuosi sitten, kun Mitro Repo lähti mukaan politiikkaan. Silloin todettiin, että kirkolla on oma lainsäädäntönsä asiassa ja pappisvihkimyksen saaneen pitää omasta halustaan alistua tähän lainsäädäntöön, ja siten voidaan johtopäätöksiä tehdä."

Eli kirkon mielestä kanoninen lainsäädäntö menee ohi Suomen lakien?

"Kyllä, tai se on tosiaan näin, että kirkolla on tähän oikeus papiston kohdalla. Kirkollishallitus tietää tästä tarkemmin."

Olisiko ortodoksinen kirkko valmis avaamaan piispainkokousten päätöksentekoa ja toimimaan kuten evankelisluterilainen kirkko, jonka päätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen?

"Ei siitä ole keskusteltu, koska periaate on selvitetty Revon tapauksen myötä niin tarkkaan, että kyllä täällä tällä tavalla mennään."

Oikeusoppineet miettivät myös, voiko kirkolla olla oikeutta tulla näin voimakkaasti yksilön perusoikeuksien alueelle. Eli että kumpi oikeus on suurempi, yksilön yksityisyyden suoja vai kirkon autonomia. Miten kommentoitte?

"Marssijärjestys selvitettiin Mitro Revon tapauksessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat