Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroeuroja tärvääntyi Costa Rican lahjuskaupoissa

Ulkoministeriö oli myöntänyt sairaalatarvikekaupoille korkotukea 2000-luvun alussa.

Kotimaa
 

Sairaalatarvikeyhtiö Instrumentariumin ja Costa Rican lahjuskaupoissa vuosituhannen alussa tärvääntyi satojatuhansia suomalaisia veroeuroja. Nyt julki tulleiden tietojen mukaan ulkoministeriö vaatii noin 300 000 euron korvauksia rahasta, joka sairaalalaitteiden sijasta päätyi costaricalaisten päättäjien taskuihin.

Vuosia esitutkinnassa olleen lahjusvyyhdin käsittely alkaa myöhemmin tässä kuussa. Kolmea miestä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä avustuspetoksesta.

Instrumentarium ja sen tytäryhtiö Medko Medical myivät vuosituhannen alussa Costa Rican Kelalle, CCSS:lle, sairaalalaitteita noin 40 miljoonalla Yhdysvaltojen dollarilla.

GE Healthcare osti Instrumentariumin sairaalatarviketoiminnot vuonna 2003.

Syytteiden mukaan noin 1,4 miljoonaa dollaria päätyi kuitenkin ostoista päättäneiden costaricalaisten poliitikkojen ja virkamiesten taskuihin.

Costa Ricassa on jo tuomittu lahjottuja päättäjiä vankeuteen.

Myös suomalaisten veronmaksajien rahaa tärvääntyi, sillä ulkoministeriö myönsi hankkeelle korkotukea.

Osastopäällikkö Jorma Julin ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta kertoo, että Suomi on kaikkiaan maksanut korkotukea runsaat kuusi miljoonaa euroa. Tästä se aikoo vaatia takaisin lahjuksiin käytettyä osuutta eli noin 300 000:ta euroa.

Julin korostaa, että kehitysyhteistyöhankkeiden rahankäyttöä seurataan jatkuvasti.

"Joka vuosi meillä tulee ilmi muutamia epäselvyyksiä. Nyt on 16 tapausta selvitettävänä. Väärinkäytösepäilyt ovat hyvin pieniä ottaen huomioon meidän koko kehitysyhteistyömme suuruuden, joka on lähes 900 miljoonaa euroa."

GE Healthcare ei halunnut kommentoida asiaa Helsingin Sanomille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat