Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriittiset asiantuntijat saivat kenkää yo-tutkintolautakunnasta

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Jukka Gustafsson
Jukka Gustafsson Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Uuden ylioppilastutkintolautakunnan jäsenvaihdokset ovat aiheuttaneet kuohuntaa, sillä useat kokeneet asiantuntijat saivat lähtöpassit, vaikka olisivat olleet halukkaita jatkamaan.

Kenkää saaneet ovat suhtautuneet kriittisesti hallituksen ajamaan tutkinnon uudistukseen.

Opetusministeriö nimesi lautakunnan kolmeksi vuodeksi joulun alla korkeakoulujen ja Opetushallituksen ehdokkaista. Lautakunnan liki 40 jäsenestä vaihtui noin kolmannes.

Yllättävää on se, että syrjään pantiin esimerkiksi äidinkielen jaoksen puheenjohtaja ja lautakunnan pitkäaikainen jäsen Pirjo Sinko, lautakunnan varapuheenjohtaja ja matematiikan jaoksen puheenjohtaja Juha Kinnunen sekä fysiikan ja kemian jaoksen puheenjohtaja Heimo Saarikko, jota Helsingin yliopisto oli ehdottanut koko lautakunnan johtoon.

Sinko ehti käynnistää hallitusohjelmaan kirjatun, kiistellyn uudistuksen, jossa toisesta äidinkielen kokeesta tehdään yleissivistystä mittaava koe. Hän johti työryhmää, joka valmistelee uudistusta.

Sinko ja lautakunta kuitenkin arvostelivat uudistusta ja etenkin sen alkuperäistä tiukkaa aikataulua. Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) suostuikin lykkäämään uudistuksen toteutusta vuodella eli vuoteen 2016.

"Olin sitoutunut johtamaan jaostoa ja kehittämään myös uutta koetta", sanoo Sinko, jolla on vielä pari vuotta eläkeikään. Hän on opetusneuvos Opetushallituksessa, jolla ei enää ole edustusta äidinkielen jaoksessa.

"Yllätyssiirrot ovat hankalia, sillä kyseessä on varsin vastuunalainen työ", Sinko sanoo.

Hän saa tukea Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtajalta Minna Harmaselta: "Äidinkielen kokeen uudistuksen eteneminen huolestuttaa, koska työn keskeisessä vaiheessa työryhmän johtaja joutui syrjään."

"Kokeneiden konkareiden jäädessä pois herää kieltämättä kysymys, katkeaako tietotaito", sanoo kasvatustieteen professori Patrik Scheinin, jonka opetusministeriö kutsui lautakunnan uudeksi puheenjohtajaksi ohi korkeakoulujen esitysten.

Opetusministeri Gustafsson ei ehtinyt vastaamaan kysymyksiin, syrjäytettiinkö uudistusta arvostelleet lautakunnasta ja vaarantuuko sen asiantuntemus nyt.

Opetusministeri lähetti kuitenkin sähköpostia:

"Esimerkiksi äidinkielessä vain yksi viidestä jäsenestä vaihtui."

"Osaamisen taso ei ole mitenkään vaarantunut, vaan lautakunnan kokoonpanossa on hyvä yhdistelmä kokemusta ja uudistumista, joita molempia tarvitaan nyt ylioppilastutkintoa uudistettaessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat