Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja syyttää homoliittoaloitteen ajajia painostuksesta

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) menossa lakivaliokunnan kokoukseen eduskunnassa Helsingissä 27. helmikuuta.
Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) menossa lakivaliokunnan kokoukseen eduskunnassa Helsingissä 27. helmikuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) kokee, että häntä painostettiin ankarasti äänestämään tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn puolesta eduskunnan lakivaliokunnassa viime viikolla.

Painostus tuli vihreistä, Sdp:stä ja vasemmistoliitosta.

Juvonen kertoo, että käytävillä hänen urakehityksensäkin sidottiin homoliittoäänestykseen. Käytävillä oli vaikutusvaltaista väkeä, sillä Juvoselle luvattiin "hallituspaikka seuraavalla kaudella", jos hän kannattaa lakialoitetta.

Lakivaliokunnan kokouksen alla kerättiin vielä lisää nimiä homoliittolain taakse. Paperin piti vahvistaa lakialoitetta, jossa nimiä ei ollut riittävästi. Sitä ei kuitenkaan tuotu kokoukseen.

Juvonen kertoo saaneensa vihreiltä tekstiviestejä, joissa kehotetaan allekirjoittamaan paperi. "Olet hyvässä seurassa, jos allekirjoitat tämän", viestissä luvattiin.

Lakivaliokunta keskusteli myös suljetun lippuäänestyksen mahdollisuudesta, jotta ei paljastuisi, kenen ääni ratkaisee.

"Sitä ei personoitu keneenkään", valiokunnan jäsen Suna Kymäläinen (sd) huomauttaa. Hän pitäisi outona, että kansanedustaja painostaisi toista. "En ole kuullut, että kukaan olisi painostanut."

"Turhan paljon kuulostaa selittelyltä. Tekisi mieli sanoa, että onko Juvosella puhdas omatunto", Kymäläinen kommentoi.

Valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoo kyllä kysyneensä Juvoselta, voisiko tämä äänestää lakialoitteen puolesta, kun oli kannattanut asiaa vaalikoneessakin.

"Me puhutaan paljon eri asioista. Ei se ollut painostusta", Pekonen sanoo. "En tiedä mistään painostuksesta mitään."

Se, että asia tuli käsittelyyn julkisen paineen kautta, oli Juvosen mielestä "kyseenalainen ja väärä" toimintatapa. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) koki niin suurta painostusta, että varmisti puhemiesneuvostolta toimineensa oikein, kun ei ollut aluksi ottanut lakialoitetta käsittelyyn.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva laki tyssäsi valiokuntaan äänin 9–8 perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja kokoomuksen enemmistön äänin.

Perussuomalaisilla oli ryhmäpäätös, että homoliittolakia vastustetaan. Juvonen äänesti ryhmän kannan mukaan ja se ratkaisi lakialoitteen kaatumisen.

"Tuli tunne, että jumaliste, alkaisinko vehkeillä omaa ryhmää vastaan."

Juvonen korostaa, että olisi ollut epäreilua nostaa ohituskaistaa pitkin yksi lakialoite käsittelyyn, kun hyllyt notkuvat jonossa olevia aloitteita.

"Muut ryhmät eivät nähneet missään vaiheessa tässä mitään väärää."

Juvonen siirtyi lakivaliokuntaan Johanna Jurvan tilalle tänä keväänä. Vasemmisto ja vihreät näkivät tässä uuden mahdollisuuden, koska Juvosta pidettiin homomyönteisenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat