Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raivotauti uhkaa palata Suomeen

Kotimaa
 
Kai Sinervo / HS
Koirien laiton maahantuonti aiheuttaa sen, että rabies on todellinen riski. Suomalaisilta koirilta raivotauti saatiin kitkettyä 90-luvun alussa. Kuvan koira ei liity tapaukseen.
Koirien laiton maahantuonti aiheuttaa sen, että rabies on todellinen riski. Suomalaisilta koirilta raivotauti saatiin kitkettyä 90-luvun alussa. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuva: Kai Sinervo / HS

Noin neljän kuukauden ikäinen koiranpentu on jouduttu alkuvuonna lopettamaan rabies- eli raivotautiepäilyn takia eteläsuomalaisella paikkakunnalla. Koira oli tuotu kuukautta aikaisemmin laittomasti Venäjältä, mutta kaupat koirasta tehtiin Suomessa.

Ennen eläinlääkärin lopetuspäätöstä koiralla oli havaittu neurologia oireita, se oli halvaantunut ja sillä oli ollut nielemisvaikeuksia.

Tartuntaepäilyn vuoksi koiran kanssa tekemisissä olleille kahdeksalle ihmiselle annettiin rabiesrokotussarja ja osalle vasta-ainehoito. Hoidosta aiheutui terveydenhuollolle yli 10 000 euron kustannukset.

"Tilanne aiheutti sen, että jouduimme varmuuden vuoksi turvaamaan myös koiraan kontaktissa olleiden ihmisten terveyden", sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen.

Laboratoriokokeissa selvisi, ettei koiralla ollut rabiesta.

Infektiolääkäri Ruotsalaisen mukaan HUS-alueen lääkäreille on viime viikkoina tullut lukuisia soittoja rabiesestohoidon tarpeellisuudesta, kun ihmiset ovat huomanneet ostaneensa laittomasti maahantuodun koiran ja vieneet sen eläinlääkärille arvioitavaksi. Kasvanut huoli saattaa johtua siitä, että asiasta on puhuttu mediassa vilkkaasti viime aikoina.

Huoli rabieksen palaamisesta Suomeen on Ruotsalaisen mielestä aiheellinen.

"Jos meillä ei ole mahdollista valvoa laitonta koirien maahantuontia, niin riski on olemassa. Lemmikkieläimien ostajat eivät tiedosta tällaista riskiä, koska Suomi on ollut rabiesvapaa maa vuodesta 1991 lähtien."

Suomalaisilta koirilta raivotauti saatiin kitkettyä 90-luvun alussa. Viimeisin yksittäinen raivotautitapaus Suomessa todettiin vuonna 2007 Intiasta laittomasti maahantuodulla koiranpennulla.

Rabies on nisäkkäisiin tarttuva virustauti, joka eläimillä tunnetaan nimellä raivotauti ja ihmisellä vesikauhu. Rabies tarttuu ihmiseen tavallisesti sairastuneen eläimen, yleisimmin koiran puremasta. Jos tauti ehtii edetä oireiseksi, se johtaa kuolemaan.

Rabiesta esiintyy Etelämannerta lukuun ottamatta kaikissa maanosissa, myös Suomen lähialueilla Venäjällä, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Suomessa paras keino torjua rabiesta on välttää laitonta koirakauppaa. Ostajan hälytyskellojen pitäisi alkaa soida muun muassa, jos koiralla ei ole rekisteröintipapereita tai se tuodaan kaupantekoa varten esimerkiksi kaupan parkkipaikalle.

Eläin tulee viedä eläinlääkärille, jos se on laittomasti maahantuotu, sillä on rabiesoireita eli sen käytös muuttuisi aikaisempaa hyökkäävämmäksi tai apaattisemmaksi.

"Mikäli eläinlääkärin mielestä eläimen rabies on mahdollinen, myös omistajan on hakeuduttava lääkäriin", Ruotsalainen sanoo. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat