Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaat miettivät Libanon-operaatiota

Kotimaa
 
Eeva Palojärvi HS
Puolustusvoimat
Suomalainen miinalaiva Pohjanmaa auttoi kaapattuna ollutta alusta Somalian rannikolla helmikuussa 2010.
Suomalainen miinalaiva Pohjanmaa auttoi kaapattuna ollutta alusta Somalian rannikolla helmikuussa 2010. Kuva: Puolustusvoimat

Suomi on kaikessa hiljaisuudessa ryhtynyt selvittämään muiden Pohjoismaiden kanssa osallistumista merivartiointioperaatioon Etelä-Libanonissa. Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan selvitys valmistuu vielä tämän vuoden aikana.

Ideana on, että kukin Pohjoismaa lähettäisi vuorotellen aluksen vartioimaan merirajoja esimerkiksi neljännesvuodeksi kerrallaan. Pohjoismainen yhteistyö olisi osa YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatiota.

Mahdollisesta merivartio-operaatiosta keskusteltiin puolustusministereiden kesken viime vuoden lopulla. Hanketta selvitellään nyt virkamiestyönä. Vuonna 2016 alkava merioperaatio voisi Haglundin mukaan olla luonteva jatko Suomen pitkäaikaiselle toiminnalle Libanonissa.

"Suomi on ottamassa ensi syksynä Irlannilta johtovastuun Unifil-operaatiossa Etelä-Libanonissa. Se nostaa vahvuutemme alueella 170:stä 350:een. Operaatio päättyy vuoden 2015 keväällä. Nyt selvitetään, mitä tehdään tämän jälkeen: jäädäänkö sinne vai lähdetäänkö pois vai tehdäänkö jotain muuta. Siksi tämä nyt on esillä."

"Merivoimat on ainakin kiinnostunut", Haglund korostaa.

"Pesti kestäisi vuoden kerrallaan. Koska mikään maa ei voi lähettää sinne alusta koko vuodeksi, on puhuttu, voidaanko vuosi jakaa neljään osaan siten, että kukin maa osallistuisi hankkeeseen neljännesvuoden."

"On todennäköistä, että vaikea tilanne jatkuu Etelä-Libanonissa ja että kysyntää kansainväliselle toiminnalle siellä on edelleenkin." Israel ja Libanonissa vaikutusvaltainen ääri-islamilainen Hizbollah-liike sotivat 2006. Haglund painottaa, että selvitys on vielä alustava, eikä Suomessa ole tehty asiasta kansallisia päätöksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat