Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokeri kasvattaa riskiä kakkostyypin diabetekseen

Kotimaa
 

Jo tölkillinen sokerilimsaa päivässä riittää nostamaan diabetesriskiä prosentilla.

Runsas sokerinsyönti lisää vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Fakta

Tauti alkaa hiipien

 Kakkostyypin diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Puolet heistä ei tiedä taudistaan.

 Tauti kehittyy vuosien ajan ja usein ilman oireita. Siitä voivat kertoa väsymys, jalkasäryt ja uupumus.

 Tautia hoidetaan liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla sekä lääkkeillä. Niillä yritetään myös estää lisäsairauksia kuten sepelvaltimotautia.

Tämä havaittiin tiedelehti Plos Onen julkaisemassa tutkimuksessa, jossa verrattiin diabeteksen yleisyyttä ja ruoka-aineiden kulutusta lähes kaikissa maailman maissa.

Lopputuloksen tutkijat kiteyttävät virkkeeseen: Diabeteksen puhkeamisen vaara kasvaa prosentilla, kun sokerin saanti kasvaa ihmistä kohti päivässä niin, että siitä saadaan 150 kaloria lisäenergiaa. Tähän riittää tutkijoiden mukaan vaikkapa tölkillinen sokeroitua limonadia.

Sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta että Yhdysvaltain sydänjärjestö AHA suosittavat, että sokerista saataisiin korkeintaan kymmenen prosenttia päivän kokonaisenergiasta.

Arki ylittää suositukset. Suomessa nuoret aikuiset, lapset ja 25–54-vuotiaat naiset saavat sokerista noin 11 prosenttia päivittäisestä energiastaan, ja jo 3-vuotiaat 13 prosenttia.

Sokerin on pitkään arveltu vaikuttavan diabetekseen, mutta kaikki tutkimukset eivät ole tukeneet epäilyjä. Vuosi sitten laaja suomalaistutkimus totesi, että sokeri tai makeiset eivät lisää ykköstyypin eli niin sanottua lapsuuden diabetesta.

Kakkostyypin eli aikuistyypin diabeteksen syntyyn sokeri voi vaikuttaa. Kakkostyypin diabetekselle altistavat muun muassa liikunnan vähäisyys, ylipaino ja epäterveellinen ruoka.

Tautia edeltää niin sanottu metabolinen oireyhtymä, johon kuuluvat ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus, koholla olevat verenpaine, verensokeri ja veren rasva-arvot, insuliiniresistenssi ja alhainen HDL-kolesteroli. Insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä, että keho tuottaa liian vähän insuliinia tai ei pysty käyttämään sitä hyväkseen.

Tutkijat löysivät sokerille kaksi yhteyttä kakkostyypin diabetekseen: sekä lihomisen kautta että myös ilman ylipainoa.

"Diabetekselle altistaa ruokavalio, jossa on sokerin kaltaisia nopeita hiilihydraatteja. Havainnot sopivat nykyisiin käsityksiin diabeteksen syntymekanismeista", kertoo Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat