Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osinkopäätökset perustuivat lobbarien lukuihin

Pääministeri Katainen lupaa, että pörssiyritysten suuromistajien veronkevennykseen puututaan

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Kokoomuksen kansanedustajat Petteri Orpo (vas) ja Pekka Ravi sekä pääministeri Jyrki Katainen olivat hymyssä suin eduskunnassa tiistaina.
Kokoomuksen kansanedustajat Petteri Orpo (vas) ja Pekka Ravi sekä pääministeri Jyrki Katainen olivat hymyssä suin eduskunnassa tiistaina. Kuva: Sami Kero HS

HS:n lähteiden mukaan kiistellyn osinkoveropäätöksen luvut tulivat normaalin virkamiesvalmistelun ulkopuolelta. Pääministeri Katainen kehottaa malttiin osinkoveroasiassa.

Hallituksen rivejä ravisteleva päätös osinkoveron muuttamisesta eteni ohituskaistaa pitkin.

Päätösten pohjina käytetyt luvut ilmaantuivat HS:n haastattelemien lähteiden mukaan päähallituspuolue kokoomuksen papereihin elinkeinoelämän taustajärjestöiltä.

Suurimpien osakkeenomistajien verotusta merkittävästi keventävä muutos ei siis kulkenut tarkan virkamiesvalmistelun läpi.

Osinkoveropäätöstä hiottiin hallituspuolueiden puheenjohtajakuusikon voimin kehysriihen aattona, kun papereihin ilmaantui erään hallituslähteen mukaan "muualla laskettuja lukuja".

Uusien lukujen ilmaantuminen hämmensi HS:n lähteen mukaan valtiovarainministeriön (VM) virkamiehistöä, eikä se pystynyt arvioimaan niiden vaikutuksia. Virkamiehistä HS:n tietojen mukaan olivat paikalla vuorotellen ainakin vero-osaston johtaja Lasse Arvela ja valtiosihteeri Martti Hetemäki. Kumpikaan ei eilen halunnut kommentoida tapahtumien kulkua.

Nimettömyyden suojissa esiintyvän virkamiehen mukaan "yllättäen" hallituksen pöydälle ilmaantuneiden lukujen vaikutuksista ei ollut käytettävissä riittäviä laskelmia.

Tehty päätös merkitsee, että pörssin ulkopuolisen yhtiön omistaja maksaa osingoistaan 7,5–8 prosentin veroa, jos osingot ovat alle kahdeksan prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta. Valittu malli on anteliaampi kuin virkamiesten alun perin valmistelemat kahdeksan versiota osinkojen verotuksesta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus kertoo olleensa tiiviisti yhteydessä hallitukseen ja eduskuntaryhmiin, jotta yhteisöveron alentamista 20 prosenttiin ei maksatettaisi pienemmillä yrityksillä osinkoverotusta kiristämällä. Hänestä lobbaus kannatti.

"Kyllä se myönteisen puolelle menee", Järventaus sanoo tuloksesta.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kehotti tiistaina veropäätöksestä tuohtuneita pistämään jäitä hattuun ja rauhoittumaan.

"Hallituksessa pitää luottaa siihen, että kun päätöksiä tehdään, niissä myös pysytään", Katainen sanoi eduskunnassa.

Muutoksia voi silti tulla lainvalmistelun aikana niin sanottuun ketjuverotukseen.

Pörssiin listattujen yritysten joidenkin suuromistajien osinkoverotus laskee merkittävästi, jos ketjuverotussäännöksiin ei puututa. Elinkeinoverolain mukaan pörssiyhtiön osinko on listaamattomien yhtiöiden verovapaata tuloa, jos osingon saaja omistaa vähintään kymmenen prosenttia osinkoa jakavan pörssiyhtiön osakkeista.

Pörssiyhtiöistä muun muassa Cargotecissa ja Kemirassa on tehty järjestely, jossa omistajana on perheen omistama holding-yhtiö. Jos ketjuverotukseen ei tehdä muutoksia, holdingia käyttävät suvut voisivat jatkossa saada osinkonsa 7,5–8 prosentin verolla.

"Siihen pitää puuttua, se on päivänselvä asia", Katainen sanoi. Tosin asia on hänen mukaansa teknisesti vaikea.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kieltäytyi tiistaina kommentoimasta osinkoveroasiaa HS:lle.

Verodraama sai uutta kierrettä viime viikon keskiviikkona. Hallitus päätti kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas) aloitteesta lisätä kehyspäätökseensä varauman, jonka mukaan yritys- ja osinkoverotuksessa on tarvittaessa ryhdyttävä "lisätoimiin".

Urpilainen ei ollut paikalla hallituksen istunnossa, sillä hän oli edellispäivänä matkustanut Saariselälle.

Veropäätöksen aiheuttamasta nurinasta johtuen Urpilainen päätti kuitenkin käväistä Helsingissä keskiviikkona alkuillasta. Hän antoi lausunnon medialle valtioneuvoston linnan portailla ja lensi iltakoneella takaisin Lappiin.

Arhinmäelle pelkästään ketjuverotuksen muutokset eivät riitä.

"Sellainen tilanne ei ole oikeudenmukainen, että rikkaimpien yritysten omistajat maksavat veroa pienemmällä prosentilla kuin pienempien yritysten omistajat tai pienemmällä prosentilla kuin ihan tavalliset työssäkäyvät. Tämä on epäoikeudenmukaisuus, joka on syytä korjata", Arhinmäki sanoi tiistaina.

Sdp:n kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan mukaan demariryhmässä on laaja käsitys, että kehysriihessä on tapahtunut virhe osinkoverotuksen osalta, ja virhe on korjattava. "Verotus on kestävää vain silloin, jos suuri enemmistö kokee, että se on oikeudenmukaista."

Kaisa Rautaheimo HS
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) lensi viime keskiviikkona kesken lomansa Saariselältä pikavisiitille Helsinkiin selittämään osinkoveropäätöstä.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) lensi viime keskiviikkona kesken lomansa Saariselältä pikavisiitille Helsinkiin selittämään osinkoveropäätöstä.
Sami Kero / HS
Pääministeri Jyrki Katainen rauhoitteli tiistaina veropäätöksestä tuohtuneita.
Pääministeri Jyrki Katainen rauhoitteli tiistaina veropäätöksestä tuohtuneita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat