Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjalaisperhe sijoittaa koulutukseen

Kotimaa
 
David Sirvent
Madridissa asuvat Cristóbal Carrillo ja Silvia Avilés katsovat kuuluvansa Espanjan keskiluokkaan.
Madridissa asuvat Cristóbal Carrillo ja Silvia Avilés katsovat kuuluvansa Espanjan keskiluokkaan. Kuva: David Sirvent

Espanjan vaikeaa talouskriisiä edeltäneen asuntokuplan puhjettua madridilainen Silvia Avilésin ja Cristóbal Carrillon perhe luottaa enää vain koulutukseen sijoituskohteena.

"Tässä epävarmuuden tilassa luotan kiinteistökauppoja ja osakeomistuksia enemmän siihen, että hankin jonkin hyödyllisen artesaanitaidon, joka kelpaa niin Espanjassa kuin työmarkkinoilla muuallakin Euroopassa", sanoo kolmihenkisen perheen isä Carrillo, 37.

Perheen omaisuus rajoittuu Peugeot 207:een ja 50 neliön kattohuoneistokaksioon Madridin ydinkeskustan trendikkäässä Malasañan kaupunginosassa.

Pariskunta on antanut pieneksi käyneen asunnon vuokralle ja asuu itse vuokralla isommassa asunnossa. He saavat verohelpotuksia kiinteistöverosta ja aluehallinnon verotuksessa.

"Kaikki täällä ostivat asuntoja ennen asuntomarkkinoiden romahdusta. Vanhempani saivat minutkin vakuuttuneeksi siitä", muistaa perheen äiti Avilés, 38, kotonaan Malasañassa.

Kauppakirja kirjoitettiin vuonna 2004 ja sen summa oli 210 000 euroa. Sen jälkeen asunnon arvo kipusi 300 000 euroon mutta romahti lopulta 180 000 euroon.

Carrillo myi viime kesänä menestyneen trendibaarinsa, joka työllisti kymmenen henkeä. Tuotoilla hän opiskelee nyt räätäliksi. Avilés työskentelee virkamiehenä Madridin aluehallituksessa. He arvioivat lukeutuvansa Espanjan keskiluokkaan, joka on menettänyt etuoikeuksia ja elintasoa viime vuosina. Velkainen valtio on nostanut veroja, palveluja ja Avilésin virkamiespalkkaa on leikattu.

Säästöjä perheellä on "muutamia kymmeniätuhansia euroja" säästötileillä. Vaimo Avilés hymyilee taustalla. Hän on varakkaan lääkärisuvun ainoa tytär. Aikanaan hän perii useita vanhempiensa sijoitusasuntoja.

Johanna Kippo
Madrid

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat