Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vainajan kuolinsyy pitää selvittää aina

Kotimaa
 

Vainajan kuolinsyy selvitetään Suomessa aina.

Hänelle tehdään joko lääketieteellinen tai oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvitys riippuen siitä, millaisissa olosuhteissa kuolema on tapahtunut.

Oikeuslääketieteellisestä kuolemansyyn selvittämisestä vastaa poliisi.

Lain mukaan poliisin pitää suorittaa tutkinta, kun kuoleman ei tiedetä johtuneen sairaudesta tai kun vainaja ei ole ollut lääkärin hoidossa viimeisen sairautensa aikana.

Myös rikoksesta, tapaturmasta, itsemurhasta, myrkytyksestä, ammattitaudista tai hoitotoimenpiteestä aiheutunut kuolema tai epäily siitä johtaa poliisitutkintaan, samoin kuin muulla tavoin yllättävä kuolema.

Oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvittäminen ei aina edellytä ruumiinavausta.

Poliisi voi määrätä avauksen tehtäväksi, jos kuolinsyy ei selviä lääkärin tekemän ulkoisen tarkastuksen ja muiden tietojen perusteella. Avaukseen ei tarvita omaisen lupaa.

Oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tekevät oikeuslääkärit, ja niiden tekemisestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Oikeuslääkäreitä on sekä THL:n että yliopistojen palkkalistoilla.

Oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen liittyy ulko- ja sisätarkastuksen lisäksi usein myös oikeuskemiallisia tai muita lisätutkimuksia.

Lääketieteellinen kuolemansyyn selvittäminen riittää, jos vainajan tiedetään kuolleen sairauteen ja hänen viimeistä sairauttaan on hoitanut lääkäri.

Myös lääketieteellinen kuolemansyyn selvittäminen voi sisältää ruumiinavauksen, jos se on tarpeellinen yleisen terveyden- ja sairaanhoidon kannalta. Siitä voi olla hyötyä esimerkiksi joidenkin harvinaisten sairauksien tutkimisessa.

Lääketieteellinen ruumiinavaus vaatii omaisen suostumuksen. Avauksia tekevät sairaaloissa työskentelevät patologit.

Suomessa tehtävistä ruumiinavauksista valtaosa on oikeuslääketieteellisiä: vuonna 2011 niiden osuus kaikista ruumiinavauksista oli kolme neljäsosaa.

Oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten määrä on kasvanut useiden vuosikymmenten ajan, ja lääketieteelliset ruumiinavaukset ovat samaan aikaan vähentyneet.

Vuonna 2011 koko maassa tehtiin Tilastokeskuksen mukaan yhteensä lähes 14 000 ruumiinavausta.

Se tarkoittaa, että avattavaksi päätyi useampi kuin yksi neljästä vainajasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat