Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruumiinavauksia vähennetty tuhansilla – poliisi huolestui

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Obduktioavustaja Petri Holopainen valmisteli torstaina vainajia ruumiinavausta varten Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin oikeuslääketieteen osastolla Ruskeasuolla. Tiloissa työskentelee sekä yliopiston että THL:n palkkalistoilla olevia oikeuslääkäreitä. Viime vuonna siellä tehtiin lähes 3 000 ruumiinavausta.
Obduktioavustaja Petri Holopainen valmisteli torstaina vainajia ruumiinavausta varten Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin oikeuslääketieteen osastolla Ruskeasuolla. Tiloissa työskentelee sekä yliopiston että THL:n palkkalistoilla olevia oikeuslääkäreitä. Viime vuonna siellä tehtiin lähes 3 000 ruumiinavausta. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Suomessa tehtävien oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten määrää on vähennetty muutaman viime vuoden aikana merkittävästi ja aiotaan vähentää vielä lisää.

Samaan aikaan avauspaikkojen määrää on karsittu nopeasti, mikä on johtanut siihen, että avauksiin määrätyt vainajat matkustavat paikkakunnalta toiselle enemmän kuin koskaan.

Oikeuslääketieteellisiä avauksia tehdään nyt kymmenessä kaupungissa, kun vielä kolme vuotta sitten paikkoja oli 21.

Tarkoitus on, että muutaman vuoden kuluttua oikeuslääkäreitä työskentelisi enää viidessä yliopistokaupungissa: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Tänä vuonna avausten teko loppuu Lahdessa, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Taustalla on useita vuosia jatkunut pula oikeuslääkäreistä. Oikeuslääketieteelliset avaukset oli pitkään hajautettu lääninhallitusten vastuulle, eikä kukaan huolehtinut siitä, että yliopistoissa erikoistuu tarpeeksi väkeä paikkaamaan eläkkeelle jääviä.

Ongelmaan tartuttiin viime vuosikymmenen taitteessa, kun oikeuslääkintä siirtyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n alaisuuteen.

Tavoitteeksi asetettiin, että avaukset vähennetään vuoteen 2015 mennessä noin 8 500:een. Viime vuosina niitä on tehty noin 10 000, mikä on jo vähemmän kuin huippuvuoden 2008 noin 12 000 avausta.

Jos vähennystavoitteeseen päästään, yksi oikeuslääkäri tekisi vuodessa noin 400 ruumiinavausta ja ehtisi kirjoittaa vainajien kuolintodistukset lakisääteisessä kolmessa kuukaudessa.

Pahimmillaan osa on ahkeroinut tuplamäärän, yli 800 avausta. Kuolintodistukset viivästyvät jopa puolitoista vuotta, ja lääkärit väsyvät.

"Tilanne on parantunut vähän, mutta on edelleen huolestuttava", sanoo THL:n oikeuslääkintäyksikön päällikkö Riitta Kauppila. Helpotusta ei ole luvassa ainakaan pariin vuoteen.

Avausten vähentäminen on hankala kysymys: Suomi on ollut oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten määrässä huippumaa kansainvälisesti vertailtuna.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Martti Lehti pitää vähentämistä huolestuttavana. "Sellaisia henkirikoksia, jotka ovat jääneet seulaan vasta ruumiinavauksessa, tulee ilmi entistä vähemmän", hän uskoo.

Vuonna 2008 noin joka kahdeskymmenes henkirikosepäily heräsi vasta ruumiinavauksessa. Tyypillisiä tapauksia ovat myrkytykset.

Myös kokenut henkirikostutkija, rikosylikomisario Juha Rautaheimo Helsingin poliisista pitää avausten vähentämisen riskinä sitä, että rikoksia jää piiloon.

"Pitää harkita tarkkaan, mitä jätetään avaamatta. Meillä on kuolemansyyn selvittämisessä erittäin tehokas järjestelmä, eikä sitä pidä murentaa."

THL:n Kauppilan mukaan kaikki tapaukset, joissa herää pienikin epäily rikoksen mahdollisuudesta, päätyvät vastedeskin oikeuslääkärin pöydälle.

"Oikeuslääkärinä olen tietenkin sitä mieltä, että mitä enemmän avataan, sen parempi. Mutta johonkin raja pitää vetää."

Kauppilan mukaan osaa niistä vainajista, jotka nykyisin määrätään oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen, ei tarvitsisi avata lainkaan.

Osalle patologi voisi tehdä lääketieteellisen ruumiinavauksen. Patologeilla on velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos he havaitsevat ruumiissa vammoja tai muuta epäilyttävää.

Vainajia on Kauppilan mukaan ohjattu oikeuslääkäreille pitkään liian kevyin perustein.

"Esimerkiksi keikkalääkäri, joka ei tunne potilasta ollenkaan, on helposti ilmoittanut, että pitää tehdä avaus. Sen sijaan olisi voitu odottaa viikonlopun yli, että potilaan tunteva lääkäri tulee paikalle", Kauppila kuvailee.

Myös hoitotoimenpiteiden aikana kuolleita on määrätty oikeuslääketieteelliseen avaukseen, vaikka on ollut selvää, ettei kuolema ole johtunut hoitovirheestä.

Nyt tavoite on, että lääkärit ja poliisi kysyisivät neuvoa oikeuslääkäreiltä aina, kun pohtivat, onko avaukseen tarvetta vai ei.

"Tällaista vuoropuhelua ei aiemmin ole juuri ollut", Kauppila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat