Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pihtailee terveydenhuoltoon käytettävää rahaa

Terveydenhuoltoon panostetaan Suomessa vähemmän kuin läntisissä naapurimaissa

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Kirkkonummen terveyskeskuksessa päivystänyt Jan Parkki ompeli tikit kuusivuotiaan Sebastian Mäkelän kylkeen. Mäkelä oli pudonnut puusta. Vieressä lohdutti äiti Hanna Pokki.
Kirkkonummen terveyskeskuksessa päivystänyt Jan Parkki ompeli tikit kuusivuotiaan Sebastian Mäkelän kylkeen. Mäkelä oli pudonnut puusta. Vieressä lohdutti äiti Hanna Pokki. Kuva: Mika Ranta HS

Terveydenhuollon kustannukset ovat Suomessa keskiarvon alapuolella. Kuntien on kilpailtava lääkäreistä palkoilla, tutkimusprofessori linjaa.

Suomi pihtailee terveydenhuoltoon käytettäviä rahoja. Tältä näyttävät ainakin OECD-maiden tuoreet vertailut, joissa Suomi jää selvästi alle keskiarvon monella mittarilla.

Bruttokansantuotteesta Suomi käytti vuonna 2010 terveyspalveluihin 8,9 prosenttia. Osuus jää alle OECD-maiden keskiarvon ja jälkeen naapurimaista. Myös Yhdysvaltain dollareissa mitattuna Suomen terveydenhuoltopanostus asukasta kohden on keskikastia, 3 251 dollaria eli noin 2 500 euroa vuosittain.

"Meillä terveydenhoitohenkilöstön suhteellinen palkkataso on kansainvälisesti verrattuna alhainen", toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markku Pekurinen.

Hän arvioi, että kustannuksiin vaikuttaa myös se, että ainakin Suomen erikoissairaanhoito on tehokasta.

Samalla Suomen kuntien terveyskeskukset painivat jatkuvan lääkäripulan kanssa.

Pohjoinen hyvinvointivaltio roikkuu listan häntäpäässä siinä, paljonko lääkäreitä toimii ammatissa suhteutettuna väestöön.

Tuhatta asukasta kohden Suomessa varsinaista potilastyötä tekee 2,7 lääkäriä. 27 maan vertailussa Suomi on sijalla 20. Laskentatavat vaihtelevat, mutta tilastojen mukaan vähemmän lääkäreitä on esimerkiksi Yhdysvalloissa, Sloveniassa, Puolassa ja Etelä-Koreassa.

Lääkärinoikeudet saaneita on OECD-maista yhdeksänneksi eniten. Pekurinen muistuttaa, että lääkäreitä on nyt enemmän kuin koskaan. Koulutusmäärät eivät lääkäripulaa ratkaise.

"Kyse on siitä, miten lääkärit sijoittuvat: ovatko he terveyskeskuksissa, yksityisillä, lääketeollisuudessa tai täysin muulla alalla", Pekurinen sanoo.

Kirkkonummen terveyskeskuksessa päivystysvuorossa sunnuntaina potilaita vastaanottanut Jan Parkki on työskennellyt lääkäriyhtiö Attendon keikkalääkärinä kymmenen vuotta.

Toiselta koulutukseltaan Parkki on tuotantotalouden diplomi-insinööri. Päivätyönään hän toimii osakkaana terveysalan konsultointiyrityksessä.

"Itseäni kiinnostaa kliinistä puolta enemmän tutkimus ja kehittämispuoli, mutta haluan myös pitää ammattitaitoani tällä saralla yllä", Parkki kertoo.

Kirkkonummi on Parkin mielestä potilasmäärältään siedettävä. Kahdentoista tunnin päivystysvuoronsa aikana hän vastaanottaa noin 50 potilasta.

"Sellaisen määrän yksi lääkäri pystyy hoitamaan siten, että hoito on laadukasta."

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ymmärtää, miksi yksityiset lääkäriasemat houkuttelevat ammattilaisia.

Terveyskeskuslääkäreiden potilasvastuu on valtava, eivätkä resurssit kasva samaan tahtiin kaupungin kanssa. Oman työn hallinta ja joustavat työajat houkuttelevat.

Perusterveydenhuollon liikkumavaraa pitäisi hänen mukaansa lisätä niin, että lääkäri voisi työskennellä julkisessa palveluntuotannossa myös yksityisen yhtiön kautta tai suoraan ammatinharjoittajana.

Parkki näkee ongelman organisaatiossa.

"Kunnissa on paljon ammattitaitoista väkeä, mutta johtamisessa voisi oppia hakea esimerkiksi insinööripuolelta. Lääkärikoulutuksen saanut ei ole välttämättä paras johtamaan."

THL:n Pekurinen neuvoo kuntia katsomaan peiliin ja miettimään, mikä lääkäreitä vieraannuttaa. Ainakin palkoilla joudutaan kilpailemaan.

"Se on normaaliin, nykyiseen talousjärjestykseen kuuluva asia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat