Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkkeiden väärinkäyttöä ei tunneta

Kotimaa
 
Leif Rosas/redstar
Kuva: Leif Rosas/redstar

Voisi ajatella, että vastapäätä istuu vähintään farmaseutti. Niin asiantuntevasti Sami, 23, pudottelee käyttämiensä lääkkeiden tarkat vaikutukset ja nimet: bentsoja, oksikodonia, pregabaliinia, buprenorfiinia.

Mutta nyt ei istuta apteekissa vaan Järvenpään sosiaalisairaalassa, jossa Sami on vieroitushoidossa. Takana on seitsemän vuotta opiaatti- ja lääkekierrettä eli heroiinia, subutexia ja päälle kirjava kasa reseptilääkkeitä.

"Jengi dokaa bentsojen kanssa, jotta saisi pään enemmän sekaisin. Sitä hakee parempaa olotilaa, ja alkoholi ja bentsot vie estot", Sami sanoo.

Lääkkeiden oheiskäyttö on addiktipiireissä enemmän sääntö kuin poikkeus, Sami sanoo.

"Ainakin 75 prosenttia käyttää lääkkeitä myös ohella, kuka enemmän ja kuka vähemmän."

On valistunut arvio, että vähintään tuhannet ihmiset käyttävät Suomessa väärin rauhoittavia bentsodiatsepiineja (bentsot) ja muita pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan.

"Tässä on iso tutkimuksellinen aukko", sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta.

"Ei ole mahdollista arvioida edes sitä, onko väärinkäyttö vähentynyt vai lisääntynyt."

Henrikssonin mukaan Valviralla olisi aiheesta hyviä aineistoja, joita tutkijat voisivat hyödyntää.

Väärinkäyttöä ehkäistäkseen Helsinki, Espoo, Vantaa ja Hyksin psykiatrian yksikkö laativat kaksi vuotta sitten ohjeen bentsodiatsepiinien määräämisestä terveysasemilla, päihdepalveluissa ja psykiatriassa.

Ohjeen henki on muun muassa se, että lääkärin tulee harkita tarkkaan, ennen kuin määrää potilaalle tämän ensimmäisen PKV-lääkkeen. Kirjainlyhenteellä viitataan pääasiassa keskushermostoon vaikuttaviin valmisteisiin, jotka voivat aiheuttaa riippuvuutta ja joita kulkeutuu myös katukauppaan.

Lääkityksen tarve on arvioitava aina ennen reseptin uusimista. Päihdeongelmaiselle näitä lääkkeitä ei kirjoiteta.

Vastaavia ohjeita on laadittu Turussa ja Kouvolassa. Kouvolan terveyskeskuksen päihdelääkäri Harri Seppälä Attendolta arvioi, että PKV-lääkkeiden määräämisessä ollaan menossa hallitumpaan suuntaan.

Hän uskoo, että ohjeet antavat selkänojaa, kun potilaan reseptivaatimus ei ole lääkärin mielestä perusteltu.

"Tietty potilasryhmä osaa tämän pelin aika hyvin."

Valviran silmissä kunnat ovat oikealla asialla. Henriksson varoittaa kuitenkin moralisoimasta. Bentsodiatsepiinien pitkäaikainen käyttö jopa suurina määrinä voi olla lääketieteellisesti perusteltua.

"Lääkäri määrää lääkkeen, ei potilas."

Myös A-klinikkasäätiön ylilääkäri Pekka Heinälä näkee ohjeistuksissa hyvän tarkoituksen rinnalla ylilyönnin vaaran.

"Joissakin tapauksissa ohjeita on luettu kuin piru Raamattua."

Heinälästä on onnetonta, jos unilääkkeitä tai rauhoittavia lääkkeitä tarvitsevat jäävät ilman siksi, että pieni vähemmistö käyttää niitä väärin.

"Ohjeista huolimatta lääkärillä on lupa ajatella itse."

Samilla on tuhdit reseptit keskushermosto- ja kipulääkkeitä.

"Olin 9-vuotiaana ekan kerran lastenpsykiatrilla, ja mulla on yläselän rappeuma ja hermosärkyä. Jotkut käy lääkkeillä kauppaa, mutta mä en niinkään. Joskus annokset menee tarkoituksella tai vahingossa yli. Roinapäissään sitä ei ole niin selvillä, onko jo vetänyt lääkettä vai ei. Ja jos ei ole aineita, niin otetaan lääkkeitä. Jotain täytyy olla."

Samin lääkäri tietää potilaansa päihdekoukusta. Mutta koska monilla addikteilla on psyykkisiä ongelmia, lääkkeitä voi olla paha ottaa pois, Sami sanoo.

"Mä en pärjää ilman."

 Samin nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat