Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkonpenkkien pyllykuvioita yritetään pelastaa Loviisassa

Kotimaa
 
Arto Henriksson / Handout
Pyllyn jälki Loviisan kirkon penkissä marraskuussa 2011.
Pyllyn jälki Loviisan kirkon penkissä marraskuussa 2011. Kuva: Arto Henriksson / Handout

Pyllykuvioisten kirkonpenkkien maalaus herättää ristiriitaisia tunteita Loviisassa. Vastamaalattuihin penkkeihin painuneet, kirkossa istuneiden ihmisten jäljet ylittivät syksyllä 2011 kansainvälisen uutiskynnyksen. Nyt penkkejä ollaan hiomassa ja maalaamassa uuteen uskoon.

Samalla kirkonpenkit ovat saaneet aikaan kuvioiden kulttuurihistoriallisuutta puolustavan kansanliikkeen, jolle seurakunnan maalausinnostus tuli täytenä yllätyksenä.

"Päätös tehtiin kaikessa hiljaisuudessa, mikä oli aika hämmentävää", kertoo kirkonpenkkiaktivisti Minna Lindström.

"Ih­mi­sis­tä jää ny­kyään vain vä­li­ai­kai­sia jäl­kiä in­ter­ne­tin vä­li­muis­tiin, ja täs­sä on ih­mi­sen jäl­ki on jää­nyt her­ran huo­nee­seen.

Ryhmä keräsi jälkien säilyttämistä puolustavan adressin ja jätti kirkkoneuvostolle asiaa koskevan aloitteen. Sitä piti käsitellä kirkkoneuvoston kokouksessa tällä viikolla, mutta kokous siirtyikin toukokuun lopulle. Penkkien hionta- ja maalausurakka alkoi maanantaina.

"Tässä on mietitty, pitääkö meidän kahlehtia itsemme penkkiin, että meitä kuullaan. Ihmiset kysyvät, miten joku penkki voi olla niin tärkeä, mutta emme me tiedä, miten tärkeä se on kolmenkymmenen tai sadan vuoden päästä", Lindström sanoo.

"Ihmisistä jää nykyään vain väliaikaisia jälkiä internetin välimuistiin, ja tässä on ihmisen jälki on jäänyt herran huoneeseen. Tulevaisuudessa jumalanpalvelukset pidetään varmaan Skypessä, joten on historiallisesti merkittävää, että kirkossa on jälkiä tavallisista seurakuntalaisista."

Loviisan yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Robert Lemberg kannattaa penkkien uusimista.

"Tämä on hassu juttu. Minua ihmetyttää, että tämän tapaisesta asiasta voi tulla niin suuri kohu."

Lembergin mukaan neuvosto on aiemmin ollut yksimielisesti maalaamisen kannalla. Hänen mukaansa puhelin on pirissyt penkkien takia, mutta luurin toisessa päässä on yleensä median edustaja eikä hätääntynyt kaupunkilainen.

Kirkonpenkkiaktivisteille riittäisi yhdenkin penkin säilyttäminen tai edes penkkien siirtäminen määräajaksi varastoon tai museoon. Tämä toive näyttää toteutuneen, sillä yksi pyllykuvioisista penkeistä on nyt päätetty jättää odottamaan kirkkovaltuuston kokousta.

"Jos muutamme aiempia päätöksiä, niin sitten tämä penkki jää maalaamatta", Lemberg arvioi.

Takapuolen kuvat saivat alun perin alkunsa, kun perinnemaalilla maalatut penkit eivät ehtineet kuivua ennen Verdin Requiem-konserttia marraskuussa 2011. Kirkko joutui korvaamaan joillekin seurakuntalaisille pesulalaskuja.

Jotkut ovat pitäneet kuvioita pyhää paikkaa loukkaavina.

"Uskon, että Jumala on hirveän huumorintajuinen, ja toivon, että hänen työntekijänsä omaisivat samaa huumorintajua. Jos Loviisa muistetaan pyllykuvioista, ei sekään ole huono juttu", Lindström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat