Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taulutietokoneilla katsotaan enemmän lastenohjelmia kuin uutisia

Kotimaa
 
Kaisa Murtoniemi
Pekka Elomaa
Atte (vas.) ja Arttu Lavikka iPadin kimpussa.
Atte (vas.) ja Arttu Lavikka iPadin kimpussa. Kuva: Pekka Elomaa

Yle Areenan huhtikuun suosituimpien mobiililaitteilla katsottujen ohjelmien kärjessä ovat lastenohjelmat.

Yle Uutiset jää kauas kärjestä, kun Maikki ja pelottava Pontso, Late lammas ja Muumit kiilaavat rynnien ohi. Yli puolet mobiililaitteilla tehdyistä videokäynnistyksistä tehtiin iPadilla.

"Minun näppituntumani on, että viimeisen kahden vuoden aikana lasten mobiilikäyttö on lisääntynyt selkeästi", sanoo Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

Suosituimmat tietokoneella katsotut ohjelmat ovat sekalaisempi joukko viihdeohjelmia, sarjoja ja lastenohjelmia.

Haakana arvelee iPadin ja vastaavien taulutietokoneiden helppokäyttöisyyden selittävän eroa.

"Pikkulasten kohdalla iPad voi olla parempi valinta katselulaitteeksi, koska sitä on helpompi lähestyä, pitää kädessä ja katsoa läheltä."

Lavikan perheeseen hankittiin iPad, kun edessä oli muutaman kuukauden reissu Kaliforniaan. Pitkä lentomatka kauhistutti pienten poikien vanhempia.

"Laitoin 70 jaksoa telkkarista tallennettuja Muumeja iPadille. Siitä riitti koko reissuksi katseltavaa", isä Kari Lavikka kertoo.

Atte, 3, ja Arttu, 5, käyttivät laitetta koko matkan ajan, milloin lentokoneessa, milloin auton takapenkillä tai ravintolassa ruokaa odotellessa. Siitä tuli korvaamaton apu tilanteissa, joissa poikien piti jaksaa istua rauhassa paikallaan.

Tablettia on kätevä kantaa mukana. Tapio Laakson neljä vuotta täyttävä poika käyttää sujuvasti iPadia ja leikkii laitteella silloin, kun reissataan tai ollaan ravintolassa. Tablettia käytetään Laakson ja Lavikan perheissä samaan tarkoitukseen.

"Voi hyvin olla, että muuten mukana olisi repullinen leluja tai palapelejä. En tiedä onko siinä suuri ero, että leikkiminen tapahtuu digitaalisesti."

Kummassakaan perheessä tablettia ei juuri käytetä kotona. "Oleellinen asia on se, että on kohtuus kaikessa. Kotona pitää keksiä jotain muuta tekemistä kuin vain ruudun tuijottaminen", Laakso kertoo.

Lavikan poikiakaan ei tarvitse kahdesti käskeä, kun isä hoputtaa kuvauksen jälkeen iPadin ääreltä ulos leikkimään.

Tableteilla ei vain katsota lastenohjelmia, vaan myös pelataan lapsille sopivia pelejä, joita on nykyään tarjolla verkkokaupoissa runsaasti.

"Monet peleistä ovat ihan kohtuullisen kehittäviä. Niissä saa oikeasti käyttää vähän päätä", Kari Lavikka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat