Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereelle nousi kaksi vainajatornia

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampereen yliopistollisen sairaalan uuden O-rakennuksen kerrosten läpi kulkee kylmäjäähdytetty vainajien automatisoitu säilytystila.
Tampereen yliopistollisen sairaalan uuden O-rakennuksen kerrosten läpi kulkee kylmäjäähdytetty vainajien automatisoitu säilytystila.

Oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia keskitetään muiden muassa Tampereelle. Kahteen hissiperiaatteella toimivaan torniin mahtuu 110 vainajaa.

Pian käyttöön otettavassa rakennuksessa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on erikoisuus, jollaista ei tiettävästi löydy koko Euroopasta.

Uuden O-rakennuksen sisään on rakennettu kaksi koko rakennuksen korkuista kylmäjäähdytettyä tornia, joissa säilytetään vainajia. Osalle vainajista tehdään ruumiinavaus.

Vainajia mahtuu kahteen hissiperiaatteella toimivaan torniin 110. Vieressä on tilaa vielä kolmannellekin vainajatornille.

Torni näyttää hyvin erilaiselta kuin mielikuvat ruumishuoneiden päällekkäisistä lokerikoista, joissa vainajat makaavat liukuvien alustojen päällä.

"Se on pystysuuntainen säilytystila. Näin voidaan käyttää huonekorkeudet ja välipohjien paksuudet hyödyksi", sanoo ylilääkäri, kehitysjohtaja Isto Nordback Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

"Vainajat myös saadaan sieltä helposti siirtopöydälle eteenpäin siirrettäviksi."

Laitetta on kutsuttu vainaja- tai ruumistorniksi, mutta yleisnimenä toimii myös vainajien säilytysautomaatti. Laitteen rakentanut Kasten Oy kutsuu tuotettaan Tornadoksi koska, sen tuotekehityksen taustalla on Tornado-niminen varastoautomaatti.

Tampereella nimi on tietysti antanut aihetta vertailuun Särkänniemen Tornado-nimiseen kieputtimeen.

Laitteessa oleva hissikisko siirtää vainajan nostolaitteelle, joka laskee vainajan tasolle, josta se on helppo ottaa pöydälle, kuvaa Nordback.

"Tämä on ollut tuotekehityshanke. Näitä ei ole tällaisenaan ainakaan meidän tietomme mukaan missään olemassa", Nordback sanoo.

Nordbackin mukaan vainajat eivät voi sekoittua keskenään. "Siihen on kiinnitetty erityistä huomiota."

Toiminta uudessa rakennuksessa aloitettaneen jo kesäkuussa, jolloin tornitkin otetaan käyttöön.

Kun ruumiinavauksia ja erityisesti oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia keskitetään, kasvaa tarve ruumiiden kuljettamiselle. Esimerkiksi Pohjanmaan vainajia tuodaan pian Seinäjoen sijaan Tampereelle saakka.

Poliisilla on oikeuslääketieteellisten avausten järjestelyvastuu.

Parhaillaan poliisin tekniikkakeskus valmistelee ohjeita kilpailutukseen, joka on tarkoitettu vainajien kuljetuksiin oikeuslääketieteellisiin avauksiin.

Apulaispoliisipäällikkö Mats Kronqvist Vaasasta sanoo, että vainajia kuljetetaan avauksiin kerralla useita.

"Nyt katsotaan, millaista kalustoa on tarjolla, jotta eettiset ja toiminnalliset ehdot täyttyvät", hän sanoo.

Hänen mukaansa tarvetta on pakettiauton kokoisille autoille, joissa on kiinteät paaripaikat vainajille.

OIKAISU:

Toisin kuin sunnuntaina 26. toukokuuta sivulla A10 kerrottiin, vainajatornit toimitti Constructor Finland Oy, ei Kasten. Kasten on yhtiön brändinimi.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat