Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkitauti ehkä osaksi rokotusohjelmaa

Piikkiöläisperhe osti rokotteet, kun punkit tarttuivat vaatteisiin ja purivat koiraa

Kotimaa
 
Bo Stranden
Piikkiöläiset Reima (vas.), Roni ja Sari Töykkälä ottivat Punkkirokotteet viime vuonna.
Piikkiöläiset Reima (vas.), Roni ja Sari Töykkälä ottivat Punkkirokotteet viime vuonna. Kuva: Bo Stranden

THL:n työryhmä liittäisi puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelmaan tautialueilla. Ilmaisia punkkirokotteita saa jo Ahvenanmaalla. Muun Suomen riskiseuduilla niitä aletaan jakaa aikaisintaan ensi vuonna.

Piikkiöläinen Töykkälän perhe otti punkkirokotteet viime vuonna, kun Sari Töykkälän ja yhdeksänvuotiaan Ronin vaatteisiin oli tarttunut punkki eli puutiainen.

Fakta

Ensioire flunssa

 Virustauti puutiaisaivotulehdus ja bakteeritauti borrelioosi oireilevat samalla tavalla, flunssan kaltaisin oirein.

 Borrelioosi tunnistetaan usein punaisesta renkaan kaltaisesta ihottumasta, joka nousee puremakohdan ympärille ja laajenee. Tartunnasta kertovat myös flunssaoireet noin kuukausi todetun pureman jälkeen.

 Puutiaisaivotulehdus menee useimmiten itsestään ohi, mutta osalle tauti palaa 1–2 viikon kuluttua.

 Puutiaisaivotulehduksen leviämisestä aivoihin kertovat korkea kuume, päänsärky, pahoinvointi ja niskajäykkyys. Sairaalahoidosta huolimatta 40 prosentille jää pysyviä vammoja kuten muistihäiriöitä.

Lisäksi perheen Veera-koira oli joutunut punkin pureman takia antibioottikuurille.

Ensimmäinen erä rokotteita maksoi kolmihenkiselle perheelle 150 euroa. Rokotteita pitää ottaa vuoden aikana kolme.

"Täällä saaristossa rokote pitäisi ehdottomasti antaa riskin takia kaikille ilmaiseksi, myös pienille lapsille", Sari Töykkälä sanoo.

Hänen vaatimuksensa voi hyvin toteutua, sillä punkkirokotetta ehdotetaan osaksi rokotusohjelmaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) työryhmä pitää rokotusta tarpeellisena alueilla, joilla on iso vaara sairastua puutiaisaivotulehdukseen. Niitä ovat muun muassa Turun saaristo, Kokkolan seutu, Helsingin ulkosaaret sekä Lappeenrannan ja Imatran tienoo.

Turun saaristossa Paraisilla riski on samaa luokkaa kuin Ahvenanmaalla, jossa annetaan kaikille asukkaille kolme rokotusta ilmaiseksi. Paraislainen Aatu Kannisto, 16, sai rokotuksen viime vuonna.

"Meidän koko perheemme osti rokotteet sen jälkeen, kun punkki puri äitiäni", Kannisto kertoo.

THL:n työryhmä miettii vielä, kenelle rokotus annetaan: vain vakituisille asukkaille, kuten Ahvenanmaalla, vai myös mökkiläisille.

"Mökkiläisten pitäisi myös saada se ilmaiseksi. Hehän liikkuvat kesällä jatkuvasti luonnossa", Sari Töykkälä sanoo.

Jos esitys menee eteenpäin, siitä päätettäisiin osana ensi vuoden budjettia. Aikaisintaan rokotus voisi toteutua ensi kesänä.

"Alueiden välillä on isoja eroja, ja haluamme löytää tarkat alueet, joilla taudin vaara on suurin", kertoo THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek.

Rokotus torjuu vain virustauti puutiaisaivotulehdusta, vaikka punkit levittävät myös bakteeritauti borrelioosia. Borrelioosi pitäisi havaita alkuvaiheessa, jolloin sen saa häädettyä antibiooteilla.

Borrelioosi on yleisempi: siihen sairastui viime vuonna 1 600 ihmistä, ja tänäkin vuonna diagnoosin on saanut lähes 300.

Puutiaisaivotulehduksen sai viime vuonna 39 ihmistä. Tapausten määrä lähes kaksinkertaistui muutamassa vuodessa.

Molempien tautien riskialueet ovat levinneet viime vuosina. Puutiaisaivotulehdusta on todettu myös Kotkan, Kouvolan ja Kuopion tienoilla. Borrelioosia kantavia puutiaisia on todettu Etelä- ja Keski-Suomen lisäksi Kainuuta myöten.

Rokotusta ei kannata ottaa kevyin perustein, koska sillä on riskinsä. Kymmenet ovat saaneet siitä sivuvaikutuksia.

Pahin sivuvaikutus on ollut selkäydintulehdus, jota ilmenee myös taudin jälkeen. Sen saanut ei toipunut enää työkuntoon.

Osastonylilääkäri Tapani Tikkakoski Keski-Pohjanmaalta antaa vinkin: Jos asuu kivitalossa eikä käy heinikossa, rokotteelle ei ole tarvetta. Jos taas viettää luontoelämää saaristossa ja rannikolla, rokotteesta voi olla hyötyä.

Aapo Kannisto tietää, että rokote ei riitä punkkeja vastaan.

"Pidän tosi tarkan huolen, että tarkastan jalat punkkien varalta luonnossa liikkumisen jälkeen. Meidän koirillamme on lisäksi punkkipannat."

Pekka Sakki / Lehtikuva
Nuori urospuutiainen (Ixodes ricinus) eli punkki.
Nuori urospuutiainen (Ixodes ricinus) eli punkki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat