Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki yllätti talojen myyjät

Kotimaa
 
Toke Lahti
Teuvo ja Anita Rainevaara tutkivat Vantaalla myynnissä olleen omakotitalon papereita asuntonäytöllä sunnuntaina. Pinosta uupui vielä energiatodistus. Välittäjä lupasi todistuksen ennen kaupantekoa."Olemme sitten luottavaisia, että asunto on kunnossa", Teuvo Rainevaara totesi.
Teuvo ja Anita Rainevaara tutkivat Vantaalla myynnissä olleen omakotitalon papereita asuntonäytöllä sunnuntaina. Pinosta uupui vielä energiatodistus. Välittäjä lupasi todistuksen ennen kaupantekoa."Olemme sitten luottavaisia, että asunto on kunnossa", Teuvo Rainevaara totesi. Kuva: Toke Lahti

Lauantaista lähtien omakotitaloa ei ole saanut myydä ilman energiatodistusta. Todistusten käyttöönotto lähti liikkeelle kangerrellen.

Omakotitalojen myyjät ovat huonosti perillä uudesta laista, jonka mukaan omakotitaloa ei saa myydä tai vuokrata ilman energiatodistusta.

FAKTA

Laki suojelee ympäristöä

 Uuden lain mukaan vuoden 1980 jälkeen rakennettua omakotitaloa ei saa myydä tai vuokrata ilman energiatodistusta.

 Energiatodistus kertoo, kuinka paljon asunnossa kuluu energiaa neliömetriä kohden. Todistus maksaa 500–1000 euroa.

 Neljän vuoden kuluttua todistuksen hankkiminen koskee kaikkia rakennuksia.

 Laki pohjautuu EU-direktiiveihin, joiden tavoitteena on parantaa talojen energiatehokkuutta ja suojella ympäristöä.

Soittokierros kiinteistönvälittäjille paljastaa, että moni asunnonomistaja ei tiedä lauantaina voimaan astuneesta muutoksesta.

"Tein juuri kolme neljä uutta toimeksiantosopimusta, ja omistajat eivät tienneet energiatodistuksen tarpeesta vielä mitään. He olivat enemmänkin yllättyneitä, että tällainen tarvitaan myyntiin", kertoo kiinteistönvälittäjä Reijo Hatakka Huoneistokeskuksesta.

Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta on aina asunnon myyjällä, ei välittäjällä. Jos myyjä ei hanki todistusta, hän voi saada uhkasakon. Lakia valvoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara.

Keskeinen syy energiatodistusten hitaaseen starttiin on pula pätevistä todistusten tekijöistä, sanoo Suomen kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Ruuhkaa todistusten hankkimisessa on etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Anttila-Kangas uskoo, että tilanteen tasoittuminen kestää kuukausia.

"Vaikka laissa ei ole siirtymävaihetta, muutos vie oman aikansa", hän sanoo.

Anttila-Kankaan mukaan myös pienet käytännön työt hidastavat muutosta.

"Esimerkiksi monella yrityksellä ei ole asuntoilmoituksessa kohtaa, johon energialuokan voi merkitä."

Tulevaisuudessa energiatodistus on tärkeä osa asuntokauppaa, Anttila-Kangas uskoo.

"Asuminen on yksi suurimmista kuluista. Siksi on välttämätöntä, että eri vaihtoehtoja voi vertailla", hän sanoo.

Hatakan mukaan vertailun mahdollisuus vaikuttaa jatkossa talojen hinnoitteluun. "Mitä parempi todistus, sitä parempi hinta", Hatakka sanoo.

Anttila-Kankaan mukaan lailla on myös periaatteellinen merkitys: "Se näyttää, että omilla valinnoilla voi oikeasti vaikuttaa ympäristöön."

Uusi laki vaatii myytävästä omakotitalosta energiatodistuksen
Uusi laki vaatii myytävästä omakotitalosta energiatodistuksen
Moni asuntoaan myyvä tai vuokraava suomalainen on tänään kokenut yllätyksen. Omakotitalojaan myyvät näyttävät olevan tietämättömiä lainmuutoksesta, jonka perusteella kaikista vuoden 1980 jälkeen rakennetuista omakotitaloista on esitettävä energiatodistus. Uusi laki tuli voimaan eilen. Kiinteistönvälittäjille tekemämme soittokierroksen perusteella monet omakotitalonmyyjät eivät ole kuulleetkaan siitä. Toimittaja Timo Toropainen, Kuvaaja Toke Lahti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat