Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suullisen kielitaidon kokeet yo-tutkintoon 2019

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kielitaidon testaus ylioppilastutkinnossa on vähitellen monipuolistunut.
Kielitaidon testaus ylioppilastutkinnossa on vähitellen monipuolistunut. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ylioppilastutkinnossa pyritään vastedes selvittämään myös kokelaan suullista kielitaitoa eli puhumista, kertoo ylioppilastutkintolautakunta.

Tavoitteena on ottaa suullisen kielitaidon mittaaminen osaksi ylioppilastutkintoa viimeistään vuonna 2019.

Kielitaidon testaus ylioppilastutkinnossa on vähitellen monipuolistunut pelkästä kääntämisestä luetun ja kuullun ymmärtämiseen sekä erilaisten tekstien, kuten sähköpostiviestien tuottamiseen – toistaiseksi ja vielä muutaman vuoden tosin vain paperille ja kynällä.

Puheen ymmärtämistä alettiin kokeiluna mitata 1972 ja vakituisesti 1974. Viimeksi omat kuullunymmärtämiskokeensa ovat saaneet espanja vuonna 1997 ja italia 2000.

Lähivuosina myös kielikokeiden arvostelua aiotaan monipuolistaa niin, että siinä hyödynnetään suhteellisen arvostelun lisäksi myös lukion opetussuunnitelman mukaisia taitotasoja. Ne taas ovat sovellus kielten eurooppalaisista taitotasoista.

Selvitystyö tasoista on aloitettu jo viidessä kielessä. Päämääränä on, että ensimmäistä kertaa kokelaat saisivat kielten eurooppalaiseen viitekehykseen perustuvan arvosanan perinteisen ylioppilastutkintoarvosanan rinnalle vuonna 2014.

Siitä arvioidaan olevan hyötyä esimerkiksi opiskelijavalinnoissa, työelämässä ja kansainvälisissä yhteyksissä.

Myös muissa aineissa kuin kielissä ylioppilaskokeiden arviointia pyritään muuttamaan niin, että kokeiden arvosanat olisivat mahdollisimman vertailukelpoisia eri aineissa ja koekertoina. Siten niitä voitaisiin hyödyntää tehokkaammin korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

Ylioppilastutkinnon muutoksiin, joita on kirjattu myös hallitusohjelmaan, kuuluvat myös yleissivistyksen laajempi mittaaminen, äidinkielen kokeen uudistaminen ja tutkinnon sähköistäminen. Ensimmäisinä tietotekniikkaa on määrä hyödyntää saksan, maantieteen ja filosofian kokeissa syksyllä 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat