Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty Tor-verkko pyörii myös kymmeniltä suomalaiskoneilta

Kotimaa
 
Toimittaja: Janne Toivonen, Kuvaus ja editointi: Jaani Lampinen
Sananvapausaktiivi: Tor-verkko tuo enemmän hyvää kuin pahaa
Sananvapausaktiivi: Tor-verkko tuo enemmän hyvää kuin pahaa
Tor-verkosta on tullut Suomessa kohuttu, koska sen kautta on lähetetty viime viikkoina nimettömiä tappouhkauksia. Tor-verkossa on kiinni myös kymmeniä suomalaiskoneita, joista yhtä ylläpitää internetin sananvapauteen keskittyvä Electronic Frontier Finland -kansalaisjärjestö. Järjestön varapuheenjohtaja, Aalto-yliopiston tutkija ja juristi Ville Oksanen pitää Tor-verkkoa elintärkeänä, vaikka sitä voidaankin käyttää myös laittomiin tarkoituksiin.

Suomessa on arviolta useita kymmeniä tai jopa muutamia satoja koneita kiinni kiistellyssä Tor-verkossa. Koneet toimivat reitittiminä, eli niiden kautta kulkee Tor-verkon tietoliikennettä.

Suomessa Tor-verkko on ollut kahden viime viikon ajan julkisuudessa, koska sitä kautta on lähetetty nimettömiä tappouhkauksia tunnetuille suomenruotsalaisille henkilöille ja suomenkielisille journalisteille. Rajuja uhkausviestejä on lähetetty ainakin kahdessa vaiheessa: ensimmäiset noin kaksi viikkoa sitten jälkimmäiset viime viikonloppuna.

Tor-verkko salaa tehokkaasti viestin lähettäjän tietoliikennetiedot, minkä vuoksi poliisin on mahdotonta päästä verkkoa pitkin lähettäjän jäljille.

Suomalaiset Tor-aktiivit ovat pääasiassa yksityishenkilöitä, jotka haluavat tukea internetin avoimuutta, arvioi Electronic Frontier Finlandin (EFFI) varapuheenjohtaja Ville Oksanen. Järjestö puolustaa internetin sananvapautta. Oksanen ei ole mikä tahansa bittinörtti, vaan toimii Aalto-yliopiston tutkijana ja on teknologiaoikeuteen perehtynyt juristi.

EFFI:llä itsellään on Helsingissä yksi kone, joka on kytketty välittämään Tor-verkon liikennettä.

"Tor-verkko on internetin vapauden kannalta erittäin tärkeä. Se mahdollistaa demokraattisten järjestöjen toiminnan vaikkapa Iranin ja Kiinan kaltaisissa valtioissa, joissa valtio valvoo kansalaisten teleliikennettä. Verkko auttaa esimerkiksi salaamaan, keitä järjestöön kuuluu", Oksanen perustelee.

Oksasen mielestä Suomessa kauhistuttaneet tappouhkaukset ovat Tor-verkon valitettava, mutta väistämätön kääntöpuoli.

"On äärimmäisen säälittävää, että sananvapauden puolustamiseen käytettyä järjestelmää käytetään juuri päinvastaiseen tarkoitukseen, eli demokraattisen keskustelun vaimentamiseen", Oksanen manaa.

"Verkko saa uhkausten kautta turhaan negatiivisen maineen. Tämä on työkalu, jota voidaan käyttää pahaan ja hyvään, ja meidän näkemyksemme mukaan hyvät puolet ovat tällä hetkellä selvästi vahvemmat."

Tor-verkko koostuu noin 3 500 tietokoneesta, jotka sijaitsevat ympäri maailmaa. Tietokoneen liittäminen Tor-verkkoon on Suomessa täysin laillista. Sekä operaattorit että yksityishenkilöt saavat toimia verkon tietoliikenteen välittäjinä.

Torissa jokainen viesti liikkuu salattuna kolmen sattumanvaraisesti valitun koneen kautta niin, että viestin lähettäjän jäljittäminen on mahdotonta. Vain viestiketjun viimeinen osa on salaamaton, eli viimeisenä ketjussa olevan koneen ip-osoite saadaan selville.

EFFI:n Tor-reitittimen tapauksessa viranomaiset ovat puuttuneet asiaan kerran.

"Poliisi otti yhteyttä, että meidän ip-osoitteestamme on tullut jotain laitonta materiaalia. Poliisi halusi vain varmistaa, että olemme Tor-solmu [ketjun viimeinen kone]. Kovin suuri osa liikenteestä ei voi olla laitonta, koska viranomaiset eivät ole vuosien aikana ottaneet tämän useammin yhteyttä", Oksanen kertoo.

Oksanen arvioi, että suurin osa Tor-liikenteestä on yksityishenkilöiden tavallisia viestejä ja aikuisviihdettä maissa, joissa vapaa tiedonvälitys on kielletty.

EFFI on yhdysvaltalaisen Electronic Frontier Foundationin (EFF) vuonna 2001 perustettu suomalaishaara.

Tor-verkko puolestaan pyörii vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin. Niistä suurin osa tulee Yhdysvalloista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat