Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorikin voi sairastua osteoporoosiin

Niina Teivosella, 29, ei ollut mitään oireita, mutta sairaus löytyi magneettikuvauksissa

Kotimaa
 
Evelin Kask HS
Osteoporoosiin sairastunut Niina Teivonen treenaa kuntosalilla neljä kertaa viikossa. Hän opiskelee myös personal traineriksi.
Osteoporoosiin sairastunut Niina Teivonen treenaa kuntosalilla neljä kertaa viikossa. Hän opiskelee myös personal traineriksi. Kuva: Evelin Kask HS

Suuri osa lapsista ja nuorista saa liian vähän D-vitamiinia, ja moni liikkuu kasvuiässä liian vähän. Osteoporoosiliitto huolestui nuorten luiden haurastumisesta.

Helsinkiläinen Niina Teivonen, 29, ei osannut kuvitellakaan, että hänellä voisi olla osteoporoosi.

Fakta

Osteoporoosin riskitekijöitä

 Sairaudet, esimerkiksi nivelreuma, munuaisten vajaatoiminta tai krooninen maksasairaus

 Vähäinen D-vitaminin ja kalsiumin saanti

 Hento ruumiinrakenne

 Suoliston imeytymishäiriöt kuten keliakia tai laktoosi-intoleranssi

 Jotkut lääkitykset kuten glukokortikoidihoito

 Vähentynyt estrogeenin määrä

 Korkea ikä

 Vähäinen liikunta tai pitkäaikainen vuodelepo

 Tupakointi

"Se tuli ihan puskasta", paljon liikuntaa harrastanut Teivonen kertoo. "Sehän on yleensä vanhojen naisten sairaus."

Hänellä todettiin selkärangasta osteoporoosi kolme vuotta sitten. Lonkista löytyi sairauden esiaste. "Minulla ei ollut mitään oireita, ei edes luunmurtumia."

Tauti selvisi magneettikuvauksissa, joihin Teivonen hakeutui opiskellessaan ravitsemustieteitä Helsingin yliopistossa.

"Minulla on laktoosi-intoleranssi, eli olen käyttänyt hyvin vähän maitotuotteita. Lisäksi hormonitasoni ovat alhaiset, koska painoni tippui suolistoleikkauksen vuoksi. D-vitamiinilisää sain vain pienenä, alle 2-vuotiaana. Siksi aloin epäillä, että olen riskiryhmässä", Teivonen kertoo.

Teivosen äiti ja tämän sisar ovat sairastuneet osteoporoosiin yli 50-vuotiaina. Hekin ovat toistaiseksi oireettomia. Niina Teivonen on aina liikkunut paljon, käynyt urheilulukion ja pelannut ringetteä jopa SM-tasolla.

"Tutkimuksissa on huomattu, että lasten ja nuorten luunmurtumat ovat lisääntyneet huolestuttavasti", osteoporoosiliiton puheenjohtaja, UKK-instituutin tutkimusjohtaja Harri Sievänen sanoo.

Luuston haurastuminen on asiantuntijoiden arvion mukaan syynä noin 40 000 murtumaan vuodessa. Ongelman laajuus ei ole tiedossa, koska sitä ei ole viime aikoina tutkittu. Kymmenen vuotta sitten vain 14 prosentilla murtumapotilaista oli normaali luuntiheys.

Nuorten sairastuminen osteoporoosiin ei ole Sieväsen mukaan vielä lisääntynyt dramaattisesti, mutta uhkatekijät ovat huolestuttavia. Nuorten elämäntavat voivat johtaa osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

"Monipuolinen liikunta ei kuulu kaikkien nuorten elämään, vaan moni istuu aivan liikaa tietokoneen ääressä", Sievänen sanoo.

Luusto tarvitsee vahvistuakseen monipuolista liikuntaa nimenomaan kasvuiässä.

"Hyppimistä, kiipeilyä, sitä mitä lapset ennen tekivät kaiket päivät. Jos nuorena ei ole kuormittanut luita, vahinkoa on vaikea korjata jälkikäteen."

Huonokuntoisilla varusmiehillä on todettu sekä Suomessa että Ruotsissa kohonnut riski sairastua osteoporoosiin jo keski-iässä.

Vaikka D-vitamiinin tarpeellisuudesta on puhuttu paljon, kasvuikäiset lapset ja nuoret saavat sitä liian vähän.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) lasten ja nuorten sairaalan tutkimus paljasti kaksi vuotta sitten, että peräti 70 prosentilla helsinkiläisistä koululaisista oli veressä D-vitamiinia alle normaalin tason.

Luuston haurastumista voi välttää huolehtimalla riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä liikkumalla monipuolisesti varsinkin kasvuiässä.

Virallinen suositus D-vitamiinista on alle 2-vuotiaille 10 mikrogrammaa, 2–60-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa sekä yli 60-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivässä. Osa asiantuntijoista pitää suosituksia liian alhaisina.

Niina Teivonen kertoo ottavansa D-vitamiinia 50 mikrogrammaa päivässä. Estrogeenia ja keltarauhashormonia hän saa lääkelaastarista.

"Ruokavalio on kasvisvoittoinen, mutta syön myös vähärasvaista lihaa ja kalaa sekä tietenkin rasvattomia maitotuotteita."

Neljänä päivänä viikossa hän käy kuntosalilla ja kävelee kymmenen kilometriä. Muina päivinä on vuorossa juoksulenkki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat