Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filippiineillä hellevaroitus tulee 40 asteessa

Kotimaa
 
Vesa Mäkinen  

Suomessa ei suinkaan ole ainoa Ilmatieteen laitos, joka varoittaa kansalaisia tukalasta helteestä. Tukaluuden rajat vain vaihtelevat.

HS:n meteorologi Anniina Törmä tiedusteli Kaakkois-Aasian tropiikissa sijaitsevan Filippiinien Ilmatieteen laitokselta sikäläisistä hellevaroituksista. Hellevaroitus annetaan Filippiineillä, jos lämpötilaennuste näyttää viikon ajaksi vähintään 40 astetta. Varoitus annetaan pelkän lämpötilan perusteella kuten Suomessakin.

Filippiineillä suhteellinen ilmankosteus kuitenkin lisää huomattavasti tukaluutta. Se on Filippiinien seudulla yleensä yli 90 prosenttia. Niin kosteassa ilmassa jo 30 asteen lämpötila luokiteltaisiin eurooppalaisten kriteerien mukaan erittäin tukalaksi. Kuivassa ilmassa lämpötilan pitäisi olla noin 40 astetta, jotta se tuntuisi samalta kuin Filippiinien 30 astetta.

Hellevaroitukseen suhtaudutaan Filippiineillä niin vakavasti, että sitä näytetään esimerkiksi televisiolähetyksissä, samaan tapaan kuin Suomessa karhuvaroituksia.

Useimmissa Pohjoismaissa ja Baltiassa tukalan helteen rajat ovat jokseenkin samat kuin Suomessa eli vähintään 27 asteen päivälämpötila ja vähintään 14 asteen yölämpötila.

Ruotsin ilmatieteen laitos pitää rimaa korkeammalla: helle on tukala Ruotsissa silloin, kun korkein lämpötila on useiden päivien ajan yli 30 astetta.

Saksassa raja on 32 asteen "koettu" lämpötila. Siihen vaikuttaa lämpömittarin lukeman lisäksi ilman kosteus. Kun ilman suhteellinen kosteus on noin 50 prosenttia ja lämpötila 25 astetta, ilman tukaluus tuntuu samalta kuin 34 astetta lähes kuivassa ilmassa.

Maanantaina iltapäivällä Helsingissä ilman suhteellinen kosteus oli 58 prosenttia.

Varoitusrajat vaihtelevat huomattavasti alueiden yleisen ilmaston mukaan. Esimerkiksi Yhdysvaltojen eteläosissa varoitus annetaan, jos päivälämpötila nousee lähelle 40 astetta eikä suhteellinen lämpötila yölläkään viilene alle 27 asteen. Australiassa ei anneta varoituksia tukalasta helteestä, mutta metsäpalovaroituksia kylläkin.

Lähteet: HS:n ja Ilmatieteen laitoksen meteorologit

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat