Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanervalla jo katse eurovaaleissa

Helsingin hovioikeus hylkäsi kansanedustajaan kohdistuneet lahjus- ja virkarikossyytteet

Kotimaa
 
Tatu Lertola
Ilkka Kanerva suunnittelee taas tulevaisuutta.
Ilkka Kanerva suunnittelee taas tulevaisuutta. Kuva: Tatu Lertola

Nova-yhtiöitä koskeva oikeudenkäynti alkoi käräjäoikeudessa yli kaksi vuotta sitten. Helpottunut kansanedustaja aikoo palata politiikkaan.

Lahjus- ja virkarikossyytteistä vapautettu kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) tähyää jo täyttä päätä seuraaviin vaaleihin.

"Seuraavat eduskuntavaalit ovat itsestään selvät ja eurovaalit ovat harkinnan alla", Kanerva kertoi HS:lle. Eurovaalit ovat ensi keväänä.

Helsingin hovioikeus hylkäsi torstaina kaikki Kanervan syytteet Nova-yhtiöihin liittyvässä oikeudenkäynnissä. Käräjäoikeus oli tuominnut viime vuoden huhtikuussa Kanervan vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

"Pitkästä piinasta piittaamatta olen käynyt syytteenalaisena eduskuntavaalit ja käräjäoikeuden jälkeen kuntavaalit läpi", kertasi Kanerva oikeusprosessin aikaisia tekemisiään.

Mahdollista kuitenkin on, ettei prosessi pääty vielä vaan etenee korkeimman oikeuden linjattavaksi. Syyttäjä harkitsee ainakin ensi viikkoon asti, hakeeko se valituslupaa tuomioon.

"Asiaa täytyy rauhassa tutkailla", sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Hänen mukaansa käräjäoikeuden ja hovioikeuden toisistaan poikkeavat tuomiot osoittavat, että oikeudenkäynti on ainakin tähän saakka ollut tarpeellinen.

Valituslupahakemus on jätettävä 60 päivän kuluessa hovioikeuden tuomiosta. Muussa tapauksessa hovioikeuden tuomio jää lainvoimaiseksi.

Kanerva oli hovioikeuden päätöksestä torstaina helpottunut.

"Luonnollisesti itse parhaiten tiedän, mitä on todellisuudessa tapahtunut ja myös tarkasti sen, mitä ei ole tapahtunut."

Kanerva palaa syksyllä Turun kaupunginvaltuustoon, josta hän vetäytyi huhtikuussa odottamaan hovioikeuden tuomiota.

Käräjätuomion jälkeen vuonna 2012 hän erosi Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtajan tehtävästä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi STT:lle pitävänsä merkittävänä sitä, että hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen ja siten selkeä ja kiistaton.

Politiikan tutkija Erkka Railo arvioi, että Kanerva ei enää tule tekemään paluuta politiikan huipulle kuten esimerkiksi ministeritason tehtäviin.

"Luulen, että Kanervalla alkaa olla yleisellä tasolla mittarit täynnä. Politiikassa on tapahtunut parin viimeisen vuoden aikana suuria sukupolvenvaihdoksia", sanoo Railo.

Henkilökohtaisella tasolla hovioikeuden päätös on Kanervalle voitto. Railon mukaan vaarana oli, että vaikutusvaltaisen poliitikon mittava ura olisi päättynyt nolosti tuomioon.

Railo arvioi, että päätös saattaa merkitä helpotuksia politiikkojen varainkeruuseen.

"Kun vaalirahakeskustelu alkoi, monet politiikkojen tukemisesta kiinnostuneet rahoittajat laittoivat rahahanat kiinni. Seurauksena poliitikot ovat joutuneet laittamaan entistä enemmän henkilökohtaista rahaa mukaan peliin", sanoo Railo.

"Niin kauan kuin rahoitus on avointa, en näe tässä ongelmaa."

Nova-yhtiöitä koskeva oikeudenkäynti alkoi käräjäoikeudessa jo yli kaksi vuotta sitten. Kanerva ei katkeroitunut prosessin venymisestä.

"Olen luottanut suomalaiseen oikeuskäytäntöön ja omaan asianajajaani. Molemmat ovat tässä osoittautuneet luottamuksen arvoiseksi. Pitkä prosessi on nyt ohi ja voin ikään kuin täysin kansalaisoikeuksin jatkaa elämää ja työtäni, joka on kuitenkin tärkeintä."

Kanerva huvittuu ajatuksesta, että hän hakisi asiasta korvauksia. "Tuollainen ajatus ei ole juolahtanutkaan mieleen. Lähden yhteiskunnan palvelijana siitä, että yhteiskunta toimii moitteettomasti."

Nova-vyyhti on ensimmäinen vaalirahoitukseen liittyvä oikeusprosessi, jota on käsitelty hovioikeudessa. Tulossa ovat myös Nuorisosäätiön ja Urheiluopistosäätiön oikeudenkäynnit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat