Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalasääski suosii suunniteltua suojelualuetta

Kotimaa
 
Rengastaja Juhani Karhumäki tarkastelee puun latvasta maisemia.
Rengastaja Juhani Karhumäki tarkastelee puun latvasta maisemia.

Rengastus yksilöi linnun.
Rengastus yksilöi linnun.

Teijon ylänkö on laajimpia erämaisia metsä- ja suoalueita Etelä-Suomessa. Suppealla alueella on useita kalasääsken pesiä. Kansallispuistoa kannattaa 47 vuotta lintuja rengastanut Juhani Karhumäki.

Männyn latvasta näkyy kauas: paljasta kalliota, lakimäntyjä, pilkahdus vettä ja suota.

Salon Teijolla luonto on vaihtelevaa ja mosaiikkimaista. Ylänkömäisten kallioiden lomassa on kosteikkoja, pieniä erämaasaarekkeita ja lehtoja. Meri tuo oman lisänsä maisemaan.

Sammalella pehmustetussa pesässä jököttäviä kalasääsken poikasia näköala ei kiinnosta, mutta emo huomaa tulijat kaukaa ja nousee tarkkailemaan pesän tapahtumia taivaalta käsin.

Perniöläinen Juhani Karhumäki kiipeää tottuneesti puun latvaan; takana on 47 vuotta lintujen rengastusta. Se on matematiikan professorille toinen elämä.

"Täällä on kaksi poikasta. Vähän ovat pieniä vielä", Karhumäki huikkaa pesältä.

Poikaset saavat nopeasti renkaan jalkaansa. Linnut mitataan ja punnitaan: siivet alle kymmensenttiset, paino alle kilon.

Vesa-Matti Väärä
Suopesästä löytynyt poikanen on jo iso, puolitoistakiloinen. Se saa Juhani Karhumäeltä renkaan jalkaansa.
Suopesästä löytynyt poikanen on jo iso, puolitoistakiloinen. Se saa Juhani Karhumäeltä renkaan jalkaansa.

Teijolla on harvinainen kalasääskien keskittymä. Pesiä on useita. Nyt on tarkoitus tarkistaa, asutaanko niissä.

Suon laidassa tulijat havaitaan taas heti, ja kalasääskipari lehahtaa ilmaan. "Asuttu pesä, mutta jäljistä päätellen poikaset ovat vielä ihan pieniä", Karhumäki toteaa eikä kiipeä ylös.

Sen sijaan Punassuon keskellä lintujen varoitusääntä ei kuulu. Se on huono merkki. Pesää on rakennettu keväällä, mutta nyt se on tyhjä. Karhumäki löytää sulkia suopursujen keskeltä: "Lintu on syöty. Joko huuhkaja tai merikotka on ollut asialla."

Yhdessä pesässä oli myös muna.
Yhdessä pesässä oli myös muna.

Lähteikköjen täplittämällä suolla hillat kypsyvät jo.

"Täällä on hienoja rannikkokeidassoita, kalliomäkiä ja erämaasaarekkeita", Karhumäki luettelee perusteluja kansallispuiston perustamiseksi.

Puistoidean takana oleva arkkitehti Hannu Paunila korostaa, että hakkuista huolimatta Teijon ylänkö on laajimpia jäljellä olevia erämaisia metsä- ja suoalueita Etelä-Suomessa.

Teijo on myös kulttuuriympäristöä ruukkeineen.

Puistohankkeella on vahva paikallinen tuki. Salon kaupunki, alueen matkailuyrittäjät ja monet asukkaat ajavat sitä aktiivisesti. Se on valittu Varsinais-Suomen maakunnan kärkihankkeeksi, jonka toivotaan tuovan alueelle kävijöitä ja rahaa.

Ainoa asia, joka hiertää, on metsästys. Osa väestä haluaisi sallia sen kansallispuistossakin. Eripuraa on ollut myös kalastuksesta, sillä Matildanjärvellä se nojaa kirjoloheen. Kansallispuistossa istutuksia ei sallittaisi.

Nenustan kalliolta avautuu upea näkymä Hamarinjärvelle. Pesä löytyy kallion ja järven välissä olevalta suolta. "Täällä on kolme isoa poikasta", Karhumäki raportoi puun latvasta.

Päivän saldoksi kertyy viisi asuttua pesää, neljässä poikaset.

"On todella harvinaista, että suppealla alueella on näin monta pesää."

"Kyllä tänne tarvitaan kansallispuisto."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat