Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaraviesti voi tulla pian älypuhelimeen

Kotimaa
 

Jyväskylässä kehitetty viestijärjestelmä mahdollistaa tiedotteiden paikallisen lähettämisen sekä avunpyynnöt viranomaisille.

Vihtavuoren noin 2 000 asukkaan evakuoinnissa olisi ehkä ollut hyötyä Jyväskylän yliopistossa kehitetystä älypuhelimia hyödyntävästä kriisiviestintäjärjestelmästä. Viranomaiskäyttöön suunniteltu sovellus käyttää satelliittipaikannusta hätätiedotteiden lähettämiseen älypuhelimiin push-viestinä.

Kun käyttäjä saa tiedotteen, älypuhelin hälyttää ambulanssia muistuttavalla hälytysäänellä ja värisee. Näytölle ilmestyy viesti ja vaaraa vastaava kuvake.

Vastaanottajan tulee kuitata lähetetty viesti. Kuittaukset näkyvät viranomaisille ohjelman kartalla. Sen ansiosta ohjelman kautta voi lähettää myös avunpyynnön.

"Testasimme hätäviestiä Jyväskylän pelastusviranomaisten kanssa huhtikuussa, kun yliopiston kemian laitoksella harjoiteltiin ammoniakkivuototilannetta", kertoo Jyväskylän yliopiston projektipäällikkö Jaana Kuula.

"Viesti tavoitti yliopiston vastaanottajat alle puolessatoista minuutissa, kun tekstiviesteillä se kesti keskimäärin 8–15 minuuttia."

Järjestelmää on testattu myös kahdeksalla suomalaisella poliisilaitoksella. Päiväsaikaan lähetetyt viestit tavoittivat 89 prosenttia vastaanottajista 10 minuutissa.

Älypuhelimilla saadaan viesti suoraan sinne, minne pitää, toisin kuin radion, television ja teksti-tv:n kautta välitettävillä valtakunnallisilla vaaraviesteillä.

"Satelliittipaikannus mahdollistaa hätäviestien rajaamisen vaikka yhteen kortteliin tai taloon. Toisaalta ne voi lähettää vaikka koko maailmaan", Kuula kertoo.

EU:n, yliopiston ja Tekesin rahoittamaa hätäviestijärjestelmän kehittänyt projekti päättyy elokuussa, ja silloin edessä on kaupallistaminen.

Kuulan mielestä Suomen valtion tulisi ottaa järjestelmä käyttöön muiden hätäviestintäjärjestelmien rinnalle.

Laura Halminen HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat