Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rosvoverkkoja käyttävät myös tietoturvan asiantuntijat

Kotimaa
 

Rosvoverkoksi leimattua salausjärjestelmää käyttävät aktivistit, toimittajat ja tietoturvan asiantuntijat.

Amerikkalaistoimittaja sai talvella yhteydenoton tietolähteeltä. Yhteyttä ottanut lähde halusi toimittajan salaavan verkkoliikenteensä, jotta he voisivat keskustella. Lähde käytti Tor-verkkoa.

Artikkeliin liittyvät

Kesällä maailma oppi tuntemaan lähteen Edward Snowdenina.

Vaikka suomalainen muistaa internet-liikenteen seurantaa vaikeuttavan Torin tappouhkauksista ja huumekaupasta, käyttäjiä on joka junaan.

Alaikäisille sitä ei voi suositella, sillä myös haitallista materiaalia on paljon.

Verkkosensuuria harjoittavissa valtioissa Tor on aktivisteille tuttu työkalu. Niin tuttu, että Kiinan hallinto on onnistunut katkaisemaan verkkoon rakennetut yhteydet jopa minuuteissa.

Tarkkaa tietoa käyttäjistä on vaikeaa saada, mutta Jyväskylän yliopistossa keväällä tarkastetussa tietojenkäsittelytieteen väitöskirjassa kokeiltiin Tor-verkon sisältöjen tallentamista.

Tutkijat löysivät verkosta seitsemän kotimaista palvelua: kolme oli perinteisiä keskustelupalstoja ja kolme kuvalauta-tyyppisiä alueita. Yksi sivu kertoo Tor-verkosta suomeksi. Yksi ei enää toimi.

Alexander Semenovin väitöskirjan mukaan suosituin keskustelualue on Thorlauta, jolta tallennettiin marraskuussa 2012 yhteensä 14 688 viestiä. Thorlauta muistetaan eduskuntaan kohdistuneista pommiuhkauksista, mutta suosituin keskustelu liittyi pornoon.

"Etsimme pahiksia, ja niitä löysimme", kertoo väitöksen ohjaaja, professori Jari Veijalainen Jyväskylän yliopistosta.

Kattavaa vastausta kotimaisista Tor-verkon käyttäjistä tutkimus ei tarjoa, sillä verkon palvelut eivät kerro paljoa. Verkkoa kun voi käyttää mihin hyvänsä surffaamiseen.

Eräässä eurooppalaispankissa yllätyttiin, kun Torin kautta tulevaa liikennettä seurattiin. Kävi ilmi, että ohjelmaa käyttivät tietoturvan parissa työskentelevät asiakkaat.

"Käytän Toria jatkuvasti", kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

"Kun haluan työssäni tutkia esimerkiksi hakkerien keskustelupalstoja, en halua, että palstan ylläpitäjä tietää minun hakevan sieltä tietoa."

"Jotkut ovat jopa estäneet tietoturvafirmojen osoitteista tulevan liikenteen."

Hyppösen mukaan Tor sopii vaikka kilpailija-analyysiin.

"Jos olet kiinnostunut kilpailevan firman tietyistä tuotteista, et ehkä halua kilpailijan tietävän, että yrityksesi verkosta tutkitaan juuri niitä tuotteita."

Torista voi olla hyötyä myös verkkoshoppailijalle. Ulkomailla on tapauksia, joissa tuotteiden hinnat määrittyvät kävijän aiemman ostokäyttäytymisen perusteella. Jos kauppa ei tiedä kuka kävijä on, se ei voi profiloida tätä.

"Jos ajatus siitä, että omaa verkkoliikennettä seurataan tuntuu epämiellyttävältä, on Tor hyvä apu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat