Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekasaunominen leireillä arveluttaa lastensuojelujärjestöä

Kotimaa
 
Erkki Raskinen
Sekasaunomisen suosio vaihtelee eri Prometheus-leirien välillä.
Sekasaunomisen suosio vaihtelee eri Prometheus-leirien välillä. Kuva: Erkki Raskinen

Rippikouluikäisten tyttöjen ja poikien yhteissaunominen arveluttaa Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauroa.

Sauron mielestä uskonnollisesti sitoutumattomien Prometheus-leirien käytäntö, jossa nuoret ja joskus myös aikuiset ohjaajat saunovat kaikki yhdessä, edellyttää selviä pelisääntöjä. Asia nousi esille Kotimaa24-sivuston haastattelussa maanantaina.

"Nuorten ja heidän huoltajiensa on syytä tietää etukäteen, mikä on leirin käytäntö. Nuorten joukossa on aina niitä ujompia ja hiljaisempia, jotka eivät ehkä juuri nyt halua kohdata alastomuutta.", Sauro sanoo.

Sauron mielestä aikuisilla on näissä tilanteissa suuri vastuu. Hän toivoo, ettei missään nuorisotyön tapahtumassa vain ajauduta yhteissaunomiseen, vaikka osa osallistujista kokisi tilanteet ahdistaviksi.

Sekasaunominen on Prometheus-leireillä valinnaista. Prometheus-leirien tukijärjestön Protun työvaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Tiinanen tähdentää, että kaikilla leireillä on aina mahdollista saunoa joko tyttö- tai poikaporukassa.

Niiden lisäksi ylimääräisenä vuorona voidaan järjestää yhteissauna, jos siihen on tulijoita.

"Koska leirit ovat pieniä, yleensä 14 leiriläistä, meillä voi joku ujompi saunoa jopa ihan yksin. Sauna on kuitenkin peseytymisen paikka", Tiinanen sanoo.

Sekasaunomisen suosio vaihtelee leireittäin. Tiinasen mukaan osalla leireistä kukaan ei halua saunoa yhteissaunavuorolla ja toisilla leireillä se saattaa koota runsaastikin saunojia. Leirien vetäjillä on valvontavastuu, mutta osa kokee luontevaksi valvoa saunomisen sujuvuutta terassilla.

"Jos itse olen aikuisena miehenä leiriä vetämässä, saunon mieluimmin poikien vuorolla. Tarvittaessa voin mennä valvomaan poikavoittoista yhteisvuoroakin, mutta harkitsen sitä aina tapauskohtaisesti etukäteen ja vedän herkästi uikkarit jalkaan.", Tiinanen luonnehtii.

Yksi ajatus Prometheus-leirien saunomisjärjestelyissä on Tiinasen mukaan kannustaa nuoria tekemään omia valintoja ilman ryhmäpainetta.

Prometheus-leirien tuki järjestää liki 70 viikon kestävää leiriä vuoden aikana. Niille osallistuu noin 900 nuorta. Tiinasen mukaan saunakäytäntöä ei olla muuttamassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat