Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjanpainajia on paljon etelän kuusikoissa

Kotimaa
 
Juha Metso
Kirjanpainaja on tehnyt tuhojaan miehikkäläläisessä kuusipuussa.
Kirjanpainaja on tehnyt tuhojaan miehikkäläläisessä kuusipuussa. Kuva: Juha Metso

Metsätalousihmiset pelkäävät hyönteisen aiheuttavan suuria taloudellisia vahinkoja. Ympäristöekologin mielestä ongelma on yksipuolinen metsäkäsitys, eivät ötökät.

Kuiva ja kuuma kesä on saanut kirjanpainajahyönteisen lisääntymään nopeasti Etelä-Suomessa. Kirjanpainaja nakertaa ravinnokseen kuolleita ja heikkokuntoisia kuusia.

Metsäntutkimuslaitos ja Suomen metsäkeskus pelkäävät, että runsastunut hyönteinen joutuu pian etsimään ravintoa myös elävistä kuusista ja aiheuttaa isoja taloudellisia vahinkoja metsänomistajille.

Metsäntutkimuslaitoksen dosentti Heli Viiri sanoo, että eniten kirjanpainajia on Salpausselän eteläpuolella Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla. Myös Lounais-Suomen vuoden 2011 Tapani-myrskyn tuhoalueet kuuluvat riskialueeseen.

Kuusen taloudellinen arvo romahtaa kirjanpainajan myötä. Terveen kuusitukin hinta on noin 50 euroa motilta. Kirjanpainajan syömä kuusitukki kelpaa vain polttopuuksi, jolloin sen arvo on vain noin viisi euroa motilta.

Metsäntutkimuslaitos kehottaa metsänomistajia tarkkailemaan kuusikoitaan riskialttiilla paikoilla ja estämään tuhojen leviäminen. Metsänomistajat voivat jopa joutua korvausvelvollisiksi, mikäli kirjanpainaja leviää heidän metsistään.

"Nyt on jo neljäs kesä menossa saman vaivan kanssa", sanoo metsänhoitaja Markku Metsämuuronen Kymen metsäkeskuksesta.

Vaiva alkoi, kun kesän 2010 myrskyt kaatoivat metsiä ja tarjosivat runsaasti ravintoa kirjanpainajalle. Sen jälkeen säät ovat olleet otollisia hyönteisen lisääntymiselle.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa Rautjärvellä, Parikkalassa ja Ruokolahdella metsää kaatui vuoden 2010 myrskyissä monien vuosien hakkuiden edestä. Jos nyt jäljelle jääneitä kuusikoita on hakattava kirjanpainajan vuoksi, mennään Metsämuurosen mukaan pahasti ylihakkuiden puolelle.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtajan, ympäristöekologian dosentin Kimmo Saarisen mielestä luontoon kuuluvaa kirjanpainajaa suurempi ongelma on kieroutunut metsäkäsitys ja luontoon kuuluvien ötököiden kuten kirjanpainajien pelko.

"On kornia, että metsätuhoja halutaan estää kaatamalla puita."

Saarisen mielestä Suomen metsät ovat suurelta osin puupeltoa eli tasaikäistä ja hyväkasvuista puustoa, jossa on liian vähän monimuotoisuutta.

"Minä en tekisi kirjanpainajille yhtään mitään. Mitä enemmän metsässä on kuollutta puuta, sitä monimuotoisempi on luonto ja sitä paremmin metsät kestävät tällaisia ääri-ilmiöitäkin", sanoo Saarinen.

Viirikin muistuttaa, että hysteriaan ei ole aihetta eikä yksittäisiä kirjanpainajan valtaamia puita kannata eikä tarvitse kaataa. Vasta kun kyseessä on yli 20 vaurioituneen puun ryhmä, puut on hakattava.

"Yksittäiset puut voi jättää lahopuuksi", Viiri sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat