Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain harva autovaras jää kiinni Helsingissä

Pienet poliisilaitokset selvittävät autovarkauksia tuntuvasti suuria tehokkaammin

Kotimaa
 
Poliisi
Arvoautojen varkaudet ovat jääneet Suomessa vähäisiksi. Tämä BMW löytyi Haikon kartanon pihasta pari vuotta sitten.
Arvoautojen varkaudet ovat jääneet Suomessa vähäisiksi. Tämä BMW löytyi Haikon kartanon pihasta pari vuotta sitten. Kuva: Poliisi

Lähes kaikki varastetut autot löytyvät ennemmin tai myöhemmin, mutta varkaat jäävät usein tavoittamatta. Poliisin ylijohto pitää kuitenkin tilannetta hyvänä.

Autovarkaat jäävät kiinni suurissa kaupungeissa selvästi harvemmin kuin pienillä paikkakunnilla. Huonoin tilanne on Helsingissä, jossa kolme neljästä autovarkaasta selviää rikoksestaan ilman seuraamuksia.

Lähes yhtä harva varas jää kiinni Päijät-Hämeessä sekä Länsi- ja Itä-Uudellamaalla.

Parhaiten autovarkaita ovat onnistuneet narauttamaan Manner-Suomen poliisilaitoksista Koillismaa ja Etelä-Pohjanmaa. Niiden alueella on jäänyt kiinni vähintään 65 prosenttia autovarkaista.

Ahvenanmaalla autovarkaista jää kiinni vielä sitäkin useampi.

Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Kari Niinimäki myöntää, ettei poliisi ole onnistunut selvittämään pääkaupungissa autojen käyttövarkauksia parhaalla mahdollisella tavalla.

"Selvitysprosentti saisi toki olla parempi. Vertailu muihin poliisilaitoksiin osoittaa, että lukema voisi olla nykyistä korkeampi", hän sanoo.

Niinimäki kuitenkin muistuttaa, että autovarkauksia on vaikeampi selvittää suurissa kaupungeissa kuin pienemmillä paikkakunnilla.

"Isoissa kaupungeissa on enemmän potentiaalisia varkaita ja heitä on vaikeampi löytää. Pelkästään yhdessä taloyhtiössä tai muuten suppealla alueella voi asua 2–3 mahdollista tekijää, kun oikein pienellä paikkakunnalla heitä voi olla vain yksi."

Helsingissä on kirjattu vuosina 2009–2013 yli 4 000 auton käyttövarkautta, kun taas monien poliisilaitosten alueella tapauksia on ollut vain joitakin satoja.

Koillismaalla käyttövarkauksia on havaittu ainoastaan 60. Rikoskomisario Vesa Teivaanmäen mukaan autovarkauksien selvittäminen on maakunnassa varsin helppoa, kun poliisi tuntee alueen ja siellä asuvat mahdolliset varkaat.

"Pärjäämme hyvin paikallisten autovarkaiden kanssa. Silloin alkaa mennä huonommin, kun alueen ulkopuolelta tulee meillä tuntemattomia tekijöitä", Teivaanmäki sanoo.

Koko Suomessa poliisi on saanut kiinni vuosina 2009–2013 epäillyn autovarkaan hieman useammassa kuin joka kolmannessa tapauksessa. Poliisihallitus pitää tulosta hyvänä, vaikka suurin osa varkaista on karkuteillä.

"Uskaltaisin väittää, ettei Euroopasta löydy monta maata, jossa yhtä suuri osa käyttövarkauksista selviää", sanoo poliisijohtaja Robin Lardot.

Vaikka suuri osa autovarkaista on välttänyt lain kouran, valtaosa varastetuista autoista löytyy enemmin tai myöhemmin.

"Varastetuista autoista jää kokonaan kateisiin noin 15 prosenttia. Osa niistä voi olla esimerkiksi vesistöissä. Osaa ei ole todellisuudessa varastettu lainkaan, vaikka ne on ilmoitettu varastetuksi", kertoo vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen Finanssialan keskusliitosta.

Varastettuja autoja on voitu myös viedä ulkomaille ja purkaa osiksi myyntitarkoituksessa.

Varkaat rikkoivat virtalukon ja veivät stereot Volvosta Helsingissä vuonna 2011.
Varkaat rikkoivat virtalukon ja veivät stereot Volvosta Helsingissä vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat