Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juliettan Nalle Puh -läppäri nosti myrskyn

Yhdeksänvuotiaalta tytöltä takavarikoitu tietokone toi tekijänoikeuksien muutokselle paljon tukijoita

Kotimaa
 
Kansalaisaloite sai vauhtia Nalle Puh -läppäristä
Kansalaisaloite sai vauhtia Nalle Puh -läppäristä
Viime marraskuussa poliisi takavarikoi Julietta Nylundin lahjaksi saaman tietokoneen. Koneelta oli ladattu ja jaettu laittomasti Chisun Kun valaistun -albumia.

Kun kansalaisaloitteeseen tarvittavat 50 000 nimeä olivat maanantaina koossa, Nylundeilla korkattiin limsapullo.

"52 930", Aki Nylund huikkaa tietokoneensa äärestä tyttärelleen Juliettalle, 10. Tekijänoikeuslain muuttamiseen tähtäävä kansalaisaloite kerää yhä allekirjoituksia verkossa, vaikka eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 tulivat täyteen jo maanantaina.

Fakta

Kansalaisaloite etenee eduskunnassa vaiheittain

 Eduskunnan puhemiesneuvosto päättää aluksi, mihin valiokuntaan asia lähetetään valmisteltavaksi.

 Tekijänoikeusaloitetta ryhtyy todennäköisesti syksyllä käsittelemään sivistysvaliokunta. Valiokunta päättää käsittelyaikataulusta ja -tavoista itse.

 Jos valiokunta päätyy laatimaan aloitteesta mietinnön, asia siirtyy sen valmistuttua täysistuntoon, joka päättää sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Nylundilla käytössä olevan tietokoneen vieressä lepää yksi kansalaisaloitteen suosion alkuunpanijoista: Nalle Puh -paperilla päällystetty läppäri.

Sen poliisit kävivät takavarikoimassa viime marraskuussa, kun tuolloin 9-vuotias Julietta Nylund oli kuunnellut muusikko Chisun kappaletta Pirate Bay -palvelimen kautta. Palvelin sisältää lähinnä laittomia kopioita.

"Sain koneen synttärilahjaksi. Se ehti olla minulla vain ehkä kuukauden, ennen kuin se yhtenä aamuna vietiin. Olin silloin aika surullinen", Juliette muistelee.

Tapaus nostatti sosiaalisessa mediassa tekijänoikeuskohun. Sen jälkimainingeissa Nylundeihin otti yhteyttä myös tekijänoikeuslain muuttamisaloitteen puuhamies Joonas Pekkanen.

Nylund ryhtyi ajamaan lakialoitetta Chisu-gatessa syntyneiden kontaktiensa avulla.

"Suurimmat ongelmat nykylaissa ovat isot korvaussummat ja mahdollisuus nöyryyttää ihmisiä pikkuasioiden takia", hän sanoo.

Kun 50 000. nimi ilmestyi maanantaina aloitteen alle, Nylundeilla korkattiin limsapullo.

HS:n tavoittamat poliitikot arvioivat, että kansalaisaloitteen käsittelystä on tulossa mutkikas. Osittain siksi, että vanhakin tekijänoikeuslaki on vaikeaselkoinen.

"Ovatkohan kaikki lakialoitteen allekirjoittaneet tienneet, että esimerkiksi musiikin lataaminen omaan käyttöön ei nytkään ole rangaistavaa? Se on kyllä kiellettyä, mutta vähän samaan tapaan kuin pyörällä ajaminen ilman kypärää", sanoo kansanedustaja Mikko Alatalo.

Kansalaisaloitteessa esitetään tekijänoikeusrikosten muuttamista rikkomuksiksi.

Joonas Pekkasen mukaan näin lievennettäisiin ylimitoitettuja rangaistuksia ja lopetettaisiin kotietsinnät. Tietokirjailija Petteri Järvisen mielestä samalla tehtäisiin piraattiverkoista laillisia.

"Jos jakamisesta tehdään tekijänoikeusrikkomus, poliisille ei jää mitään keinoa selvittää piraattikäyttäjien henkilöllisyyksiä eikä näin ollen keinoja toimia. Lisäksi laki vapauttaisi piraattipalvelujen käyttäjät vastuusta silloin, kun he siirtävät tiedostoja keskenään. Tämän seurauksena Pirate Bayn voisi perustaa vaikka Suomeen", Järvinen sanoo.

Kansalaisaloite siirtyy syksyllä todennäköisesti sivistysvaliokunnan käsittelyyn. Valiokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalon (kok) mukaan tekijänoikeuskeskustelut ovat yleensä vaikeita, koska niissä yhdistyvät monet eri intressit.

Nylundin perheessä musiikkia kuunnellaan yhä, mutta lähinnä Spotify-palvelun kautta. "Chisu on edelleen lempparini", Juliette sanoo.

OIKAISU: 

Julietta Nylundin nimi kirjoitettin artikkelissa alun perin väärin muotoon Juliette. Pirate Bay -palvelin ei sisällä laittomia kopioita, vaan sen kautta on mahdollista ladata niitä.

Marja väänänen hs
Juliette Nylund sai Nalle Puh -tietokoneensa takaisin poliisin takavarikon jälkeen lopputalvesta. Kone ei Nylundien mukaan enää toimi kunnolla. Julietten isä Aki Nylund on suunnitellut sen lahjoittamista "johonkin sopivaan museoon".
Juliette Nylund sai Nalle Puh -tietokoneensa takaisin poliisin takavarikon jälkeen lopputalvesta. Kone ei Nylundien mukaan enää toimi kunnolla. Julietten isä Aki Nylund on suunnitellut sen lahjoittamista "johonkin sopivaan museoon".
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat