Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat suosittelevat kouluaamuihin lisää unta

Unitutkijat ja murrosikäiset ovat yksimielisiä siitä, että koulu alkaa liian aikaisin

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Elli (vas.) ja Myy Westerlund ovat tottuneet nukkumaan kesäaamuisin pitkään ja jatkaisivat mielellään samaan malliin syksylläkin. Molemmille sopisi, jos kouluun ei tarvitsisi koskaan ehtiä kahdeksaksi. Ronja Westerlundille aikaisetkaan herätykset eivät ole ongelma.
Elli (vas.) ja Myy Westerlund ovat tottuneet nukkumaan kesäaamuisin pitkään ja jatkaisivat mielellään samaan malliin syksylläkin. Molemmille sopisi, jos kouluun ei tarvitsisi koskaan ehtiä kahdeksaksi. Ronja Westerlundille aikaisetkaan herätykset eivät ole ongelma. Kuva: Johannes Wiehn

Kolmen nuoren äiti saa käyttää kaikki keinot, jotta lapset heräisivät ajoissa kouluun. Myöhemmät kouluaamut parantaisivat murrosikäisten vointia, sanovat tutkijat.

Aamuheräämiset ovat myrkkyä Myy Westerlundille, 15.

"Myy on haka nukkumaan pitkään. Ennätys taitaa olla jonnekin puoli kahteen", tytön äiti Irja Ahtovirta sanoo.

Perheen nuoret nukkuvat silti useimmiten 8–9 tuntia yössä.

"En vain saa unta ennen puoltayötä", Myy sanoo.

Ensi viikolla Myyn vuorokausirytmin on pakko muuttua, kun koulut alkavat.

Pikkusiskonsa Ellin, 13, lailla hän käy kouvolalaista Valkealan yläkoulua. Kun koulupäivä alkaa kahdeksalta, tyttöjen on bussiin ehtiäkseen herättävä puoli seitsemältä. Useimpina päivinä tytöt menevät kouluun yhdeksäksi, mutta sekin on Myylle tuskastuttavan varhain.

Jos hän saisi päättää, koulupäivä alkaisi kello 10.

Kun lapsi tulee murrosikään, rytmi viivästyy 2–3 tuntia, toteaa unitutkija, neurologi Markku Partinen.

"Muutos on biologinen. Kun alakouluikäinen lapsi menee ongelmitta nukkumaan kello kahdeksan tai yhdeksän, murrosikäiselle ei välttämättä tule uni silmään kuin vasta yhdentoista jälkeen."

Vaikka teininä unentarve vähenee noin kahdeksaan tuntiin, aikaiset kouluaamut ja siirtynyt rytmi saavat nopeasti aikaan univajeen.

Partisesta olisikin hyvä, että tunneilla pitäisi olla aikaisintaan puoli yhdeksältä tai yhdeksältä.

"Puolikin tuntia lisää uniaikaan näyttää tutkimusten valossa auttavan murrosikäisten jaksamiseen."

Koulun aloituksen myöhentäminen ei vaikuttaisi nuorten nukkumaanmenoaikaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija, dosentti Juulia Paavonen.

Hän siteeraa vuonna 2010 Yhdysvalloissa tehtyä tutkimusta, jossa koulun alkua myöhennettiin 30 minuutilla. Silti nuorten uni piteni keskimäärin noin 45 minuutilla, ja liian vähän nukkuvien määrä väheni 79 prosenttia.

Oppilaat olivat motivoituneempia, ja heidän väsymyksensä, uupumuksensa ja masennusoireensa vähenivät. Paavonenkin suosittelee, että koulujen alkamisaikaa siirrettäisiin hieman.

"Samalla voitaisiin tutkia, miten se näkyy nuorten nukkumistottumuksissa ja koulussa pärjäämisessä."

Myös Elli Westerlund pitää ajatuksesta. Silloin ehtisi nukkua tarpeeksi, vaikka ei painuisikaan vällyjen väliin puoli yhdeksältä tai kymmeneltä, kun isä Heikki Westerlund patistaa.

Ellinkin vuorokausirytmi on kesän mittaan nyrjähtänyt myöhäisemmäksi.

Perheen esikoinen Ronja Westerlund on muutamaa päivää vaille 17-vuotias ja aloittaa ensi viikolla opinnot Kuusankosken lukiossa. Hän on pitänyt kiinni lähes normaalista vuorokausirytmistä kesälläkin eikä kammoksu edes kahdeksalta alkavia kouluaamuja.

"Jos koulupäivä alkaisi myöhemmin, iltapäivään jäisi liian vähän omaa aikaa", hän laskee.

Elli on jo alkanut valmistautua koulun alkamiseen tilaamalla äidiltä herätyksen muutamana aamuna vähän aikaisemmin. Myy aikoo ottaa arjen vastaan kertarytinällä.

"Onhan minulla sitten koko lukuvuosi aikaa totutella uuteen rytmiin", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat