Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakiehdotus saa moitteita – jopa lento-opettelusta terrorismiepäily

Kotimaa
 
Lakiehdotus terrorismikoulutuksen rangaistavuudesta on epämääräinen
Lakiehdotus terrorismikoulutuksen rangaistavuudesta on epämääräinen
Oikeusministeriön lakiehdotuksen mukaan terrorismikoulutuksen hankkimisenkin tulisi olla rangaistavaa. Arvostelijoiden mukaan ehdotus on liian epämääräinen ja pitää sisällään esimerkiksi tietoteknisten taitojen opettelu sekä terrori-iskussa käytettävän välineen, esimerkiksi lentokoneen, ohjaamisen harjoittelu. Huolta lisää se, että poliisi saisi laajat valtuudet käyttää salaisia pakkokeinoja, kuten esimerkiksi kuunnella epäillyn puheluita.

Melkein kuka tahansa voi joutua epäillyksi terrorismiin kouluttautumisesta, jos oikeusministeriössä luonnosteltu ehdotus uudeksi rikoslain pykäläksi menee läpi. Näin uskovat monet ehdotuksen arvostelijat.

Lakiehdotuksen mukaan rangaistavaa olisi ottaa koulutusta terroriteon tekemistä varten esimerkiksi räjähteiden, aseiden taikka myrkyllisten aseiden valmistuksessa tai käytössä. Rangaistavaa olisi myös, jos "muulla vastaavalla tavalla" hankkii koulutusta terrorismiin.

Rikoksesta voisi saada sakkoa tai korkeintaan kolme vuotta vankeutta.

Moni lausunnonantaja pitää pykälää liian epämääräisenä ja laveana. Huolta lisää se, että poliisi saisi laajat valtuudet käyttää salaisia pakkokeinoja, siis vaikkapa kuunnella epäillyn asuntoa ja hänen puheluitaan sekä käyttää peitetoimintaa. Kynnys tällaisten pakkokeinojen käyttöön on matalalla: riittää, että "on syytä epäillä" rikosta.

Ehdotuksen perusteluissa on avattu sitä, mitä lainkohdassa mainittu "muu" koulutus voisi olla. Esimerkkeinä mainitaan tietoteknisten taitojen opettelu sekä terrori-iskussa käytettävän välineen, esimerkiksi lentokoneen, ohjaamisen opettelu.

Tuomariliiton mielestä tällainen koulutus liittyy usein ihan tavalliseen elämään.

"Siten lähes jokaisen ainakin nuoren henkilön normaaliin kouluttautumiseen liittyvät tietoteknisten taitojen hankkiminen ja auton ajamisen opettelu voisivat olla tekomuotoja", Tuomariliitto huomauttaa.

Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka ja apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja pitävät säännöstä liian väljänä.

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry arvioi, että uusi säännös saattaisi vaikeuttaa tutkimuksen ja tutkivan journalismin tekemistä.

Demlan mukaan säännös "altistaisi tekijänsä rikosepäilyille, joiden osoittaminen perusteettomiksi tulisi ehdotetun kaltaisella tunnusmerkistöllä olemaan varsin haasteellista".

Lainmuutosta ajanut suojelupoliisi pitää uutta säännöstä tarpeellisena. Supon mukaan viime vuosina Suomesta on matkustanut useita ihmisiä alueille, joissa on tarjolla terroristikoulutusta.

"Kansainväliset esimerkit ovat osoittaneet, että joissain tapauksissa koulutuksen hankkiminen on johtanut siihen, että henkilö on toteuttanut terroriteon joko lähtömaassaan tai jossain muualla. Totta kai Suomenkin näkökulmasta tällainen toiminta on vaarallista yhteiskunnan kannalta, eikä sitä tulisi sallia", huomauttaa ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suposta.

Jukka Gröndahl / HS
Lakiehdotus terrorikoulutuksesta asettaa jopa lentokoulutuksen epäilyttäväksi toiminnaksi.
Lakiehdotus terrorikoulutuksesta asettaa jopa lentokoulutuksen epäilyttäväksi toiminnaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat