Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus: Kotihoidon tuesta osa vain isille

Hallitus suunnittelee siirtävänsä osan kotihoidon tuesta pikkulapsiperheiden isille

Kotimaa
 
Marko Happo HS
Hallitus keskeytti budjettineuvottelunsa hetkeksi ottaakseen ryhmäkuvan Säätytalon portaikossa. Carl Haglund (r), Jyrki Katainen (kok), Jutta Urpilainen (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas) ehtivät ensimmäisinä paikalle.
Hallitus keskeytti budjettineuvottelunsa hetkeksi ottaakseen ryhmäkuvan Säätytalon portaikossa. Carl Haglund (r), Jyrki Katainen (kok), Jutta Urpilainen (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas) ehtivät ensimmäisinä paikalle. Kuva: Marko Happo HS

Hallitus neuvotteli eilen illalla kotihoidon tuen jakamisesta molempien vanhempien välillä. Muutos on osa hallituksen valmistelemaa laajaa rakenneuudistuspakettia.

Hallitus suunnittelee HS:n tietojen mukaan täysremonttia lasten kotihoidon tukeen. Tarkoituksena on, että kotihoidon tuki jaettaisiin jatkossa molempien vanhempien kesken.

Tästä on kyse

Budjetti ja rakennepaketti

 Hallitus laatii aina elokuun lopussa valtion seuraavan vuoden budjetin. Budjetin loppusumma on yli 50 miljardia euroa.

 Tänä vuonna hallitus rakentaa tavallisen vuosibudjetin ohessa myös laajan rakenneuudistuspaketin. Tarkoitus on useamman vuoden aikana kuroa umpeen 8–9 miljardin euron kestävyysvaje.

 Kestävyysvaje koskee koko julkista taloutta eli valtiota, kuntia ja eläkerahastoja. Vaje tarkoittaa, että jatkossa tulot eivät riitä enää kaikkiin menoihin ja palveluihin, kun suomalaiset ikääntyvät. Taloudenpito ei ole kestävää.

Tukiremontti on osa toimia, joilla hallitus aikoo lisätä työllisyyttä.

Nykyisin vanhemmat voivat saada kotihoidon tukea, jos he hoitavat alle kolmevuotiasta lasta kotona viemättä tätä kunnalliseen päivähoitoon. Käytännössä kotona on perheen äiti. Kotihoidon tuen saajista 94 prosenttia on naisia.

HS:n tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluissa oli keskiviikkoiltana malli, jossa osa tukikaudesta varattaisiin isälle. Kotihoidon tuen kokonaiskesto eli kolme vuotta ei lyhenisi. Näin patisteltaisiin äitejä töihin.

Hallituksen pöydässä on myös esitys päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Lähinnä kyse olisi tilanteista, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona, mutta lapsi on silti kokopäiväisesti päiväkodissa. Yksi vaihtoehto olisi tarjota vain osa-aikainen hoitopaikka.

HS:n tietojen mukaan hallitus on päässyt sopuun myös työttömyysturvan 400 euron suojaosasta.

Suojaosa tarkoittaa, että työtön saa ansaita 400 euroa ilman, että se vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään. Tämän on tarkoitus kannustaa työttömiä ottamaan vastaan myös lyhytaikaista ja pienipalkkaista työtä.

Hallitus tiedottaa rakenneuudistuspaketistaan tänään torstaina. Eilen hallitukselle esikuntineen oli julistettu tiukka tiedotussulku, sillä neuvottelut olivat vaikeat. Rakennepakettia laadittiin normaalien budjettineuvottelujen eli budjettiriihen ohessa.

Yleensä hallitus on neuvotellut budjettiasiat pitkälle ennen riihtä. Koko hallituskokoonpanolla tehdään enää hienosäätöä.

Tällä kertaa neuvottelujen vakavuudesta kertoo se, että asioita ei saatu sovituksi ennakkoon. Puheenjohtajakuusikko, Jyrki Katainen (kok), Jutta Urpilainen (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Carl Haglund (r) ja Päivi Räsänen (kd), jätti eilen muun hallituksen Säätytaloon jo iltapäivällä ja sulkeutui pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan runnomaan rakennepakettia kasaan.

Urakka on valtava, sillä rakennepaketilla on tarkoitus kuroa umpeen 8–9 miljardin euron kestävyysvaje.

"Hyvin haastava ja vaativa harjoitus", valtiovarainministeri Urpilainen myönsi.

Sen sijaan ensi vuoden budjetista hallituksen johtokuusikko sopi eilen jo aamupäivän aikana. Uutena asiana hallitus lisäsi ensi vuodelle sata miljoonaa euroa käynnistymisavustusta taloyhtiöiden korjausurakoihin. Tämän toivotaan parantavan rakennusmiesten työllisyyttä.

Ensi vuoden budjettiin kuuluvista asioista osinkojen verotus oli illalla kesken.

Keväällä hallituksen yritys uudistaa osinkoverotusta kaatui riitoihin. Muutos olisi suosinut varakkaiden pörssin ulkopuolisten yritysten omistajia ja helpottanut lääkärien työtulojen nostamista edullisina pääomatuloina.

Nyt hallitus on rajaamassa näitä mahdollisuuksia. Auki on kuitenkin monia yksityiskohtia. Ne lopulta ratkaisevat, kuinka paljon veroa peritään. Eräs hallituslähde piti osinkoasiaa neuvottelujen vaikeimpana kysymyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat