Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokonaisina syödyt mustikat ja omenat ehkäisevät diabetesta

Kokonaisena syödyt mustikat, omenat ja viinirypäleet suojaavat aikuistyypin diabetekselta

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Kotimaista mustikkaa myynnissä Kauppatorilla Helsingissä.
Kotimaista mustikkaa myynnissä Kauppatorilla Helsingissä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Samat marjat ja hedelmät lisäävät mehuksi puristettuna kakkostyypin diabetesta. Ilmiön syytä ei vielä tunneta.

Kokonaisten omenoiden, mustikoiden ja viinirypäleiden syöminen suojaa kakkostyypin eli niin sanotulta aikuistyypin diabetekselta. Mehuksi puristettuna samat hedelmät ja marjat sen sijaan lisäävät diabetesta.

Tulos on kolmen ison tutkimuksen yhteen vedetyistä tuloksista, jotka ilmestyivät lääketieteen lehti BMJ:ssä. Niissä seurattiin 190 000:ta amerikkalaista terveydenhuollon ammattilaista.

Jopa 30 vuoden seurannan aikana tutkittiin muun muassa tupakointia, liikuntatottumuksia ja vitamiinipillerien käyttöä. Naisilta kysyttiin ehkäisypillerien ja vaihdevuosihormonien käytöstä.

Erityisesti hedelmät kiinnostivat tutkijoita.

He valitsivat vastaajien ruokavaliosta kymmenen hedelmä- ja marjaryhmää: viinirypäleet ja rusinat, persikat ja luumut, aprikoosit, banaanit, cantaloupemelonit, omenat tai päärynät, appelsiinit, greipit, mansikat ja mustikat. Tutkijat selvittivät, miten eri ryhmät liittyvät diabeteksen vaaraan. Vaara väheni selvästi, jos viikon kuluessa syötiin kolmesti mustikoita, omenoita ja päärynöitä tai viinirypäleitä ja rusinoita. Syötyjen hedelmien piti olla kokonaisia.

"Havainto ei ole uusi", sanoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

"Usein on osoitettu, että sokeripitoiset juomat, kuten mehut ja limut, lisäävät diabetesta. Nestemäisessä muodossa sokeri on haitallista, mutta kokonaisessa hedelmässä sama sokeri ei ole."

Ilmiön syy on toistaiseksi epäselvä. Se voi olla hedelmien kuitu tai jokin muu aine hedelmälihassa ja kuorissa, Lindström miettii.

Myös valtion ravitsemusneuvottelukunta kehottaa syömään hedelmät mieluummin kokonaisina kuin mehuksi puristettuna. Päivittäin pitäisi nauttia vähintään viisi kourallista kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia.

Syksyllä kypsyviä omenoita puristetaan myös tuoremehuksi. Mehun juominen on monelle turhaa, Lindström sanoo. Samalla jää saamatta tärkeitä ravintoaineita.

Tutkimuksen mustikka oli amerikkalaiseen tapaan pensasmustikka. "Suomalainen metsämustikka on vielä parempi", Lindström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat