Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suolistosairaudet yleistyvät nuorilla – syytä ei tiedetä

Suolistotulehdusten lisääntymisen syytä ei tiedetä, eikä parantavaa hoitoa ole

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Julia Cantell pystyy elämään melko normaalia elämää lääkityksen ja avanteen avulla. Monilla suolistotulehdusta sairastavilla tietynlainen ruokavalio helpottaa oireita, mutta Cantell pystyy syömään melkein mitä vain.
Julia Cantell pystyy elämään melko normaalia elämää lääkityksen ja avanteen avulla. Monilla suolistotulehdusta sairastavilla tietynlainen ruokavalio helpottaa oireita, mutta Cantell pystyy syömään melkein mitä vain. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Alle 30-vuotiailla suolistotulehdukset ovat yksi nopeimmin yleistyvistä kroonisista sairauksista.

Krooniset suolistosairaudet lisääntyvät kovaa vauhtia etenkin nuorten keskuudessa.

Nyt niitä sairastaa noin 38 000 henkeä, ja uusia tapauksia ilmenee vuosittain noin 2 000.

Tyypillisimpiä tautimuotoja ovat Crohnin tauti ja colitis eli haavainen paksusuolentulehdus. Nuorten alle 30-vuotiaiden keskuudessa suolistotulehdukset ovat yksi nopeimmin yleistyvistä kroonisista sairauksista.

Julia Cantell oli vain 18-vuotias, kun hän kesällä 2008 kesken festivaalireissun huomasi verta ulosteessaan. Hän luuli sen johtuvan peräpukamista, eikä huolestunut.

Puoli vuotta myöhemmin Cantell tuli niin kipeäksi, ettei pystynyt istumaan eikä nukkumaan. Meilahden päivystyksessä häneltä löydettiin röntgenissä "hevosenkengän kokoinen" paise, joka leikattiin.

Ongelmaa ei tutkittu sen enempää.

Paise uusiutui taas puolen vuoden jälkeen, ja sitten vielä tiheämmin. Useiden antibioottikuurien ja leikkausten jälkeen Cantell sai viimein helmikuussa 2012 diagnoosin: hänellä oli Crohnin tauti ohutsuolen loppuosassa.

Tauti aiheuttaa suolistoon silloin tällöin aktivoituvan tulehduksen, joka puolestaan voi oireilla kovina vatsakipuina, ripulina, peräpukamina, kuumeiluna tai pahimmillaan hengenvaarallisena suolitukoksena.

Parantavaa hoitoa Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolentulehdukseen ei tunneta.

Useimmiten sairaus ilmenee juuri nuorilla aikuisilla, mutta myös lasten kroonisten suolistotulehdusten määrä on kasvussa.

"Meille tuli viime vuonna 41 uutta potilasta, kun kymmenen vuotta sitten tuli noin 15 vuodessa. Eikä määrän kasvu selity edes diagnostiikan parantumisella", sanoo Lastenklinikan erikoislääkäri Kaija-Leena Kolho.

Syytä yleistymiseen ei varmuudella tiedetä.

"Sairastuneilla uskotaan olevan tautiin perinnöllinen alttius yhdistettynä johonkin laukaisevaan tekijään", kertoo gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Mikä se tekijä on, on arvoitus.

Muun muassa Hyksissä tutkitaan parhaillaan esimerkiksi ruokavalion, suoliston oman bakteerikannan, lapsuusajan korkean hygienian ja erilaisten bakteerien ja virusten rooleja suoliston tulehdussairauksien laukaisijana.

"On jonkin verran näyttöä, että lapsuudessa saadut antibiootit voisivat altistaa suolistosairauksien ilmaantumiselle myöhemmällä iällä. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia, jotta sitä voisi pitää merkittävänä syynä", Arkkila kertoo.

Cantell tietää, että hänen suvussaan myös muilla on ollut vatsaongelmia, vaikka hän olikin ensimmäinen diagnoosin saanut.

Hän syö päivittäin solusalpaajia ja saa säännöllisesti niin kutsuttuja biologisia lääkkeitä pistoksina. Väliaikainen avanne varmistaa, että taudin aiheuttamat komplikaatiot saavat parantua rauhassa.

Elämä sujuu nyt, kun vaivaan osaa suhtautua oikein.

"Ei tauti ole maailmanloppu. Siihen pitää osata suhtautua myös vähän huumorilla ja jaksaa pitää pää pystyssä", Cantell sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat