Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taistelulaiva Pallada on ryöstetty

Kotimaa
 
Palladan hylyssä on käynyt varkaita
Palladan hylyssä on käynyt varkaita
Video on julkaistu 6.9.2013: Hangon eteläpuolelle uponneen venäläisen Pallada-panssarilaivan hylyllä on käynyt varkaita. Aluksella käyneet sukeltajat huomasivat viime kuussa, että komentosillalta on kadonnut useita arvokkaita esineitä. Pallada upposi vuonna 1914, ensimmäisessä maailmansodassa. Se löydettiin vasta noin 10 vuotta sitten.

Ensimmäisessä maailmansodassa uponneen venäläisen taistelulaiva Palladan hylky on ryöstetty.

Panssarilaiva Pallada upposi syksyllä 1914 Hangon eteläpuolella. Lähes 600 miestä hukkui. Aluksen upotti saksalainen sukellusvene U 26.

Palladan menettäminen oli Venäjän Itämeren-laivastolle ensimmäinen ankara tappio maailmansodassa, joka oli alkanut kesällä 1914.

Hylyn sijaintia ei tunnettu vuosikymmeniin, mutta 2000-luvun alussa suomalainen sukellusryhmä Badewanne onnistui löytämään sen. Palladan löytymisestä kerrottiin julkisuuteen HS-kuukausiliitteen artikkelissa viime lokakuussa.

Hylky lepää 60 metrin syvyydessä. Vain taitava ja hyvillä välineillä varustettu sukeltaja pystyy sukeltamaan niin syvälle.

Ryöstö paljastui, kun Badewannen jäsenet sukelsivat elokuun alussa hylyn luo. Sieltä oli viety arvokasta tavaraa, ja lisäksi esineitä oli siirrelty.

Ryöstön tekijästä ei ole tietoa. Viranomaisille kerrottiin tapauksesta välittömästi, ja loppukesän aikana merivartiosto onkin tarkkaillut sukeltajien toimintaa Suomenlahdella.

Parin viime vuoden aikana on tullut ilmi useita hylynryöstelytapauksia Suomen aluevesillä. Osa ryöstetyistä hylyistä on jopa ollut suojeltuja.

Palladan hylky ei sijaitse Suomen aluevesillä, vaan se on kauempana Hangon eteläpuolella mutta Suomen talousalueella. Tarkempaa paikkaa ei ole julkistettu.

Sukellusryhmä Badewannen jäsen Jouni Polkko arvioi, että eniten ryöstöstä on kärsinyt laivan komentosilta, josta on viety tavaraa. Polkko pelkää, että haudanryöstäjät suunnittelevat paluuta Palladan luo.

"Hylyssä on siirrelty esineitä odottamaan myöhempää nostoa. Tämä on tyypillinen hylkyrosvojen toimintatapa", Polkko kertoo.

Polkko on surullinen ja tuohtunut.

"Tiesimme, että Pallada on riskiryhmässä, mutta toivoimme, että hylyn tarkan sijainnin salaaminen ja hautastatus olisivat suojelleet hylkyä. Se osoittautui turhaksi toiveeksi."

Polkko muistuttaa, että koskematon Pallada olisi ollut uusille sukeltajille aarreaitta, jota olisi voinut kuvata aikaisempaa paremmilla kameroilla.

Jouni Polkko vetoaa vielä ryöstäjiin. Hän toivoo, että ryöstäjät palauttaisivat esineet vaikka laatikossa Sotamuseon ovelle. Silloin viranomaiset saisivat harkita, mitä niille tehdään. Ne voitaisiin palauttaa hylylle sukeltajien nähtäväksi tai asettaa yleisön nähtäväksi.

"Ne sopisivat myös Sotamuseon näyttelytiloihin, tai ne voisi lahjoittaa johonkin sopivaan museoon Pietarissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat