Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisien tekemien rikosten tutkijoita on vaikea löytää

Huumepoliisitutkintaa hankaloittavat krp:n ja Helsingin poliisin väliset riidat

Kotimaa
 
Seppo Samuli Lehtikuva
Mikko Paatero vastustaa ajatusta osoittaa valitukset poliisista aina syyttäjille. "Poliisihallinnossa ollaan jo nyt sitä mieltä, että kantelut ja valitukset lähetetään liiankin herkästi valtakunnansyyttäjänvirastoon."
Mikko Paatero vastustaa ajatusta osoittaa valitukset poliisista aina syyttäjille. "Poliisihallinnossa ollaan jo nyt sitä mieltä, että kantelut ja valitukset lähetetään liiankin herkästi valtakunnansyyttäjänvirastoon." Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva

Syyttäjät pyrkivät välttämään sen, että huumepoliisin päällikön virkarikosepäilyn tutkijoita voitaisiin pitää puolueellisina. Tuore raportti tunnistaa poliisirikosten tutkinnan ongelmat.

Syyttäjien oli tavallista hankalampaa koota tutkintaryhmä selvittämään Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion virkarikosepäilyä. Työtä vaikeuttivat Helsingin poliisin ja keskusrikospoliisin (krp) väliset jännitteet.

Tästä on kyse

Prostituoidun yhteydenotto johti rikostutkintaan

 Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Esitutkinta käynnistyi toukokuussa.

 Selvitykset alkoivat, kun Aarnion tunteva prostituoitu otti yhteyttä sisäministeriöön. Tutkinnassa selvitetään naisen kertomusten todenperäisyyttä.

 Syyttäjät eivät ole tarkentaneet, miten Aarnio on mahdollisesti rikkonut lakia.

Syyttäjät halusivat pitää krp:n roolin tutkinnassa mahdollisimman pienenä, ettei tutkintaryhmää voitaisi moittia puolueellisuudesta.

Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisin tiettyjen työntekijöiden keskinäiset välit ovat olleet pitkään kireät. Riitaisuudet juontuvat muun muassa aiemmasta Helsingin huumepoliiseihin kohdistuneesta tutkinnasta.

Uuteen tutkintaryhmään etsittiin rikostutkijoita useista paikoista, mutta ryhmän kokoaminen ei onnistunut kokonaan ilman keskusrikospoliisia.

Ryhmässä on tutkijoita keskusrikospoliisista ja paikallispoliiseista.

"Tutkintaryhmän kokoamisessa tietysti aina mietitään näitä asioita. Pitää kuitenkin muistaa, että organisaatiot eivät koskaan ole esteellisiä vaan ainoastaan ihmiset. Pitää muistaa myös, että Suomi on pieni maa ja tutkintaryhmän poliisien pitää tulla jostakin poliisiorganisaatiosta", sanoo tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä "Helsingin poliisin ja krp:n väleissä ei ole tällä hetkellä mitään ongelmaa".

"Jos siellä on yksittäisten ihmisten välillä kitkaa, niin voi olla", Paatero sanoi.

Poliisirikosten tutkinnan ongelmat nousivat esiin myös tuoreessa poliisin sisäisen laillisuusvalvonnan tilaa ja korjaustarpeita selvittäneessä raportissa, jonka sisäministeriön työryhmä luovutti sisäministeri Päivi Räsäselle (kd) perjantaina.

Työryhmä käsitteli myös sitä, miten poliisien toimintaan kohdistuvat rikostutkinnat tulisi toteuttaa.

Työryhmän puheenjohtajan Marko Viitasen mukaan yksi vaihtoehto on, että syyttäjille varattaisiin poliisirikosten tutkintaan omat, pysyvät rikostutkijat.

Nykyisin syyttäjien voi olla hankala löytää vaikeisiin rikosjuttuihin tutkijoita, koska he ovat kiinni muissa tutkinnoissa. Lisäksi syyttäjien omat tutkintaryhmät voisivat ehkäistä salaisten tutkintatietojen leviämistä poliisihallinnossa.

Poliisiin kohdistuvissa rikostutkinnoissa on pohdittu tutkijoiden hankkimista myös rajavartiolaitoksesta ja tullista, mutta nykylainsäädäntö estää sen.

Sisäministeriön työryhmä esittää toteutettavaksi tai pohdittavaksi lukuisia uudistuksia poliisin sisäiseen laillisuusvalvontaan. Tarvetta olisi muun muassa säädellä valvontaa nykyistä tarkemmin ja parantaa epäiltyjen poliisien oikeusturvaa.

Työryhmä ehdottaa pohdittavaksi myös sitä, pitäisikö kaikki poliisia koskevat valitukset toimittaa syyttäjille. Tällöin syyttäjät voisivat arvioida, antavatko ne aihetta esitutkintaan. Nykyään poliisilaitokset joko käsittelevät valitukset itse tai osoittavat ne tarvittaessa syyttäjälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat