Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaasijaiseksi halutaan "aito työtön"

Tulevaisuudessa vuorotteluvapaalle saattaa päästä vain esimerkiksi vapaaehtoistyöhön

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Raumalainen kieltenopettaja Tuija Fagerlund haluaa tehdä työtään antaumuksella, joten hengähdystauko vuorotteluvapaalla on tarpeen.
Raumalainen kieltenopettaja Tuija Fagerlund haluaa tehdä työtään antaumuksella, joten hengähdystauko vuorotteluvapaalla on tarpeen. Kuva: Juha Sinisalo

Vuorotteluvapaan käyttöön voi tulla kiristyksiä jo ensi vuoden alussa. Erityisesti näennäisesti työttömien sijaisten käyttöön halutaan puuttua. Myös alaikärajaa vuorotteluvapaalle on väläytetty.

Peruskoulun kieltenopettaja Tuija Fagerlund, 54, juhli ensimmäistä vuorotteluvapaapäiväänsä elokuussa samppanjaa nauttien. Silloin oli lukuvuoden ensimmäinen työpäivä.

"Istuimme eläkkeellä olevien kollegojeni kanssa parvekkeella, suoraan koulua vastapäätä. Koulun kanslisti lähetti tekstarin, että pois sieltä", raumalainen Fagerlund nauraa.

Lähes 30 vuoden opettajauran jälkeen hengähdystauko on tarpeen. Kieliä opettava Fagerlund on päätyönsä lisäksi valmistanut oppimateriaalia. "Tarvitsin pään puhdistamista. Ehkä vuoden kuluttua teen taas työtä antaumuksella ja pää pursuaa ideoita", hän sanoo.

Fagerlund ehti vapaalle hyvään aikaan. Vuorotteluvapaan saantiehtoja voidaan tiukentaa ehkä jo ensi vuoden alussa.

Ehtojen uudistamista pohtivaa kolmikantaista työryhmää kootaan parhaillaan. Rajoitusesityksen pitäisi olla marraskuussa työministeri Lauri Ihalaisella (sd). Hallituksen käsittelyn jälkeen eduskunta hyväksyy lakimuutokset.

Työmarkkinajärjestöissä ennakoidaan kiivasta keskustelua.

"Vuorotteluvapaata ei saa näivettää eikä korvauksen tasoa alentaa", sanoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvontajohtaja Minna Helle. Myös akateemisten alojen Akavan "tiukka linja" on, ettei vapaan ehtoja saa tiukentaa liikaa, vahvistaa lakimies Jarmo Pätäri.

SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mielestä ehtojen tiukentamisessa mennään väärään suuntaan. "Me näemme, että vuorotteluvapaat ovat hyödyllisiä työssä jaksamisen kannalta ja työurien pidentämisessä", Antila sanoo.

Työnantajien puolella Elinkeinoelämän keskusliitossa vuorotteluvapaa on hyväksytty, koska näin on työntekijäjärjestöjen kanssa sovittu. "Epäkohtia järjestelmässä kyllä on", sanoo EK:n asiantuntija Johan Åström.

Alustavissa keskusteluissa on jo listattu kohtia, joihin todennäköisesti tehdään muutoksia.

Niin työmarkkinajärjestöissä kuin hallituksen piirissäkin todetaan, että vuorotteluvapaalle jäävän sijaiseksi valitun pitää olla jatkossa "aidosti työtön".

Nykyään vuorotteluvapaan sijaiseksi valittava voi olla työttömänä työnhakijana vain yhden päivän. Kun yksi vuorotteluvapaasijaisuuspesti päättyy, voi ilmoittautua päiväksi työnhakijaksi ja sopia heti uuden sijaisuuden. Helsingin Sanomien taannoisen selvityksen mukaan kaksi kolmesta vuorotteluvapaan sijaisesta on ollut työttömänä alle kaksi viikkoa ennen pestinsä alkua.

"Tämä ei vastaa alkuperäistä tarkoitusta, jonka mukaan sijaiseksi piti palkata työttömiä, joilla ei todellakaan ole työpaikkaa tiedossa", sanoo valtiosihteeri Janne Metsämäki työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Metsämäki heittää, että työttömyysjakson pituus voisi olla "muutamia kuukausia".

Ihalainen yritti pudottaa vuorottelukorvaussummaa pari vuotta sitten, mutta työmarkkinajärjestöt estivät sen. Metsämäki arvelee, ettei korvausta alenneta. "Eiväthän ne tasot mitään korkeita ole", hän sanoo.

Vuorotteluvapaalle jäävän tekemisiin haluttaisiin puuttua. Esillä on ollut ajatus, että hyödyllistä työtä, esimerkiksi opiskelua tai hoivatyötä tekevä, palkittaisiin paremmalla korvauksella. On myös harkittu, että vuorotteluvapaalle jäävän pitäisi todistaa tekevänsä esimerkiksi vapaaehtoistyötä. Pelkkään oleiluun vapaata ei ehkä enää saisi.

Harkittavana on myös vuorotteluvapaalle jäävän alaikärajan asettaminen esimerkiksi 40 vuoteen. "Suhtaudumme avoimesti siihen, että vapaalle asetettaisiin joku alaikäraja. Tarkoitushan on, että vapaalle jäävät ovat olleet pitkään työelämässä", Akavan Pätäri sanoo.

Valtiovarainministeriössä olisi haluttu kuopata koko vuorotteluvapaajärjestelmä. Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman virkamiestyöryhmän papereihin lakkauttaminen oli jo merkitty, mutta lopulliseen hallituksen rakennepoliittiseen paperiin vuorotteluvapaa oli palautettu huomautuksella, että "järjestelmän käyttöä rajoitetaan muun muassa saantiedellytyksiä tiukentamalla".

"Vuorotteluvapaata ei haluta romuttaa, mutta töitäkin pitäisi tehdä enemmän", valtiosihteeri Metsämäki tiivistää hallituksen halut.

Tuija Fagerlundia mahdolliset tiukennukset eivät ehdi koskettaa, vaikka ne tulisivat voimaan vapaavuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat