Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

64 koulua haki avustusta 3D-tulostamiseen

Kotimaa
 
Juha Kantola on opettanut Nivalan Järvikylän koulussa 3D-tulostimen käyttöä.
Juha Kantola on opettanut Nivalan Järvikylän koulussa 3D-tulostimen käyttöä.

Järvikylän koulun oppilaat tekevät vanhempien hankkimalla 3D-tulostimella muovisia avaimenperiä ja taskulamppuja. Helsinki, Espoo, Vantaa ja Riihimäki pääsivät Opetushallituksen 3D-kokeiluun.

Opettaja Juha Kantola kyykkii luokassa 3D-tulostimen vieressä.

Fakta

Virtuaalimallista oikea esine

 Kolmiulotteinen 3D-tulostus on virtuaalisen mallin muokkaamista fyysiseksi esineeksi. Tulostimeen syötetään kerältä ohutta muovilankaa. Eräät tulostimet käyttävät myös metallia tai lasia.

 Laitteen tulostuspää sulattaa materiaalin. Sen jälkeen se suihkuttaa sulan muovin tulostinalustalle ohuina kerroksina. Malli jähmettyy hetken kuluttua oikeaksi esineeksi.

 Noin tuhat euroa maksava, muovia käyttävä 3D-tulostin suoltaa runsaan kymmenen sentin korkuisia esineitä.

Nivalan Järvikylän koulun opettaja katsoo, kun laite sulattaa suuttimesta valuvan sinisen muovijohdon 270 asteeseen. Tulostin kutoo kerroksittain ohutta lankaa muovitasolle, jonka laite on lämmittänyt 70-asteiseksi.

Uikuttava laite muovaa vajaassa puolessa tunnissa avaimenperän, jonka Marjo Kivioja, 10, on suunnitellut.

"Minä olen piirtänyt taskulampun kylkeen etunimeni", Valtteri Päivärinta, 12, kertoo.

3D-tulostus yleistyy nopeasti myös pääkaupunkiseudulla, sillä Opetushallitus on myöntänyt yhteensä 30 000 euron avustuksen Helsingin, Vantaan, Riihimäen ja Espoon koululle laitehankintaan ja opettajien koulutukseen.

"Helsingin kaupungin opetusvirasto sai koordinaattoritehtävään 18 000 euroa. Kokeiluverkostoon kuuluvat Vantaa, Riihimäki ja Espoo lähtivät –mukaan yhteensä neljän koulun voimin siten, että kullekin koululle myönnettiin 3 000 euroa", kertoo ylitarkastaja Kimmo Koskinen Opetushallituksesta.

Tietokonetta näpyttävä Valtteri Päivärinta työstää lamppua pilvipalvelimella olevalla ilmaisohjelmalla, jonka opettaja on löytänyt netistä.

Runsaan kymmenen sentin pituista taskulamppua ei ole vielä tulostettu.

"3D-tulostus sopii hyvin kouluopetukseen, sillä lapsilla on luontainen uteliaisuus uusia asioita kohtaan. Lisäksi luova työ nostaa itsetuntoa", sanoo koulun rehtori Elina Jussila.

Onko 3D koulujen uusi hype?

"Se voi olla, mutta olemme mukana varovasti", Koskinen sanoo.

Järvikylän 72 oppilaan ja neljän opettajan kyläkoulun vanhemmat hankkivat noin tuhat euroa maksaneen 3D-tulostimen, sillä koulu ei päässyt mukaan Opetushallituksen kokeiluhankkeeseen.

Moni muukin koulu olisi halunnut kokeiluun. Opetushallitukselle tuli hakemuksia 3D-tulostamisen kehittämiseksi 26 kunnasta ja kaikkiaan 64 koulusta. Haettu kokonaissumma oli 192 000 euroa.

Tapio Mainio HS
Nivala

Pekka Fali
Vilma Isoaho teki 3D-tulostimella taskulampun.
Vilma Isoaho teki 3D-tulostimella taskulampun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat