Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n johtaja: Onko edes aihetta ylläpitää vuorotteluvapaajärjestelmää?

Kotimaa
 

Hallitus päätti jatkaa vuorotteluvapaajärjestelmää, vaikka valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama virkamiestyöryhmä olisi lakkauttanut koko järjestelmän.

Hallitus otti vuorotteluvapaajärjestelmän uudistuksen elokuun lopussa sopimaansa rakennepoliittiseen ohjelmaan. Hallituksen mielestä vuorotteluvapaa nykyisessä muodossaan on työuran katkos, joka voi heikentää työntekijän asemaa työmarkkinoilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) pyysi perjantaihin mennessä yhtätoista eri tahoa nimeämään ehdokkaansa työryhmään, joka alkaa piakkoin pohtia uudistuksia. Mukana ovat työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt sekä Työttömyyskassojen yhteisjärjestö, Uudenmaan TE-toimisto, Suomen yrittäjät, Valtion työmarkkinalaitos, Kunnallinen työmarkkinalaitos ja Kirkon työmarkkinalaitos.

Työryhmä nimitetään mahdollisesti jo tällä viikolla ja aikaa sillä on marraskuun puoliväliin.

EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo, että yksi keskeinen asia olisi muuttaa vuorotteluvapaalle jäävän sijaisen vaatimuksia niin, että sijainen olisi ollut pidempään työttömänä työnhakijana. Tätä ovat väläyttäneet useat tahot, esimerkiksi työministeri Lauri Ihalainen (sd) sekä hänen valtiosihteerinsä Janne Metsämäki.

"Yhden yön työttömät eivät ole aitoja työttömiä. Koko järjestelmän keskeinen ajatus oli, että sijaisiksi palkataan pitkään työttömiä olleita", Äimälä sanoo.

Äimälä ei muuta kantaansa vaikka monet työnantajien edustajat pitävät vuorotteluvapaajärjestelmää hyvänä. "EK:lla on ollut aina kriittinen näkemys vuorotteluvapaasta", hän tähdentää.

Jos sijaisvaatimus muutetaan sellaiseksi, että sijaisiksi saa palkata vain pitempään työttöminä olleita, joillakin aloilla, esimerkiksi hoitoalalla, olisi vaikeuksia löytää päteviä sijaisia.

"Jos sijaisia ei löydy, järjestelemälle ei ole kysyntää", Äimälä kuittaa.

Hän muistuttaa, että nyt eletään tiukkoja aikoja ja monet ihmiset joutuvat työttömiksi.

"Onko näinä aikoina ylipäätään aihetta pitää yllä tällaista sapattivapaajärjestelmää? Emme pidä ongelmana, vaikka järjestelmä lakkaisi", hän sanoo.

Työntekijöitä edustavissa keskusjärjestöissä eli Akavassa, STTK:ssa ja SAK:ssa vuorotteluvapaasta halutaan pitää kiinni. Äimälä heittää, että jos palkansaajajärjestöt haluavat järjestelmän jatkuvan, "ne voisivat myös yksin rahoittaa sen".

Nyt valtio rahoittaa vuorottelukorvauksesta peruspäivärahaa vastaavan osuuden. Työttömyyskassat rahoittavat 5,5 prosenttia ja työttömyysvakuutusrahasto loput.

Työttömyysvakuutusrahaston osuus rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksun tuotoista. Tänä vuonna työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,8 prosenttia palkoista vajaaseen kahteen miljoonaan euroon asti ja ylittävästä palkkasummasta maksu on 3,2 prosenttia. Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu on 0,6 prosenttia palkasta.

Viime vuonna vuorotteluvapaakorvauksia maksettiin noin 120 miljoonaa euroa. Tästä valtion rahoitusosuus oli noin 50 miljoonaa euroa eli noin 42 prosenttia. Työttömyysvakuutusrahaston osuus oli noin 63 miljoonaa euroa eli yli 50 prosenttia ja työttömyyskassojen osuutta loput, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Vuorotteluvapaan työllisyysvaikutuksista pitkällä aikavälillä tehtiin TEM:n julkistama tutkimus vuonna 2009. Sen mukaan vuorotteluvapaa ei ole lisännyt vapaalla olleiden myöhempää työllisyyttä. Sen sijaan vuorotteluvapaajärjestelmästä näytti olleen selvää hyötyä vuorottelusijaisille. Tutkimuksen mukaan sijaisten työttömyysaste laskee ja työllisyysaste kasvaa sijaisuuden jälkeen.

Tutkimuksen mukaan vuorotteluvapaasijaisena olleiden työllisyysaste pysyi hyvänä vielä kahdeksan vuotta sijaisuuden jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat